بیش از ٢١ میلیون قطعه مرغ معدوم شد
رییس سازمان دامپزشکی کشور گفت: تاکنون بیش از ٢١میلیون قطعه مرغ تخمگذار و مادر براثر شیوع بیماری آنفلوآنزای پرندگان در کشور معدوم شده است. به گزارش ایرنا، «علیرضا رفیعیپور» روز گذشته در جمع خبرنگاران افزود: تاکنون ٤٢١مورد کانون بیماری آنفلوآنزای پرندگان H1N8 شناسایی شده است. وی افزود: اکنون بسیاری از کشورهای پیشرفته دنیا با بیماری آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان دست به گریبان بوده و خسارات زیادی نیز از این ناحیه متحمل شدهاند و این مشکل فقط مختص کشور ما نیست. رییس سازمان دامپزشکی کشور با بیان اینکه از 16 استان کشور گزارش بیماری آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان گزارش شده است، گفت: سویه این بیماری H5N8 است و 73درصد از طیور معدوم شده مربوط به مرغهای تخمگذار است.
81 درصد تلفات مربوط به مرغ تخمگذار و پولت
وی تصریح کرد: اکنون انواع مرغ تخمگذار، پولت(جوجه مرغ تخمگذار)، مرغ گوشتی، جوجه مرغ گوشتی، بوقلمون، شترمرغ، اردک، بلدرچین و پرندگان زینتی خانگی و پرندگان مهاجر درگیر این بیماری هستند. وی با بیان اینکه صنعت مرغ تخمگذار در مجموع با 81درصد تلفات و افت بیشترین خسارتها را متحمل شده است، افزود: در این بین مرغ تخمگذار 73درصد و پولت(جوجه مرغ تخمگذار) بیش از 8 درصد افت و تلفات داشتهاند اما خسارتهای مرغ گوشتی محدود بوده است. رفیعیپور با اشاره به اینکه استانهای قم، اصفهان و یزد با ارائه بیشترین میزان گزارش کانونهای بیماری آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان رکوردار هستند، گفت: استان قم با 114کانون بیشترین تعداد کانون بیماری را دارد. به گفته وی، اما در برخی از استانها همچون لرستان و سمنان تنها یک کانون بیماری گزارش شده است.
340 آبگیر و تالاب کشور
محل تجمع پرندگان مهاجر
رفیعیپور با بیان اینکه 340 آبگیر، تالاب و سد کشور سالیان سال میزبان پرندگان مهاجر هستند، تصریح کرد: بنابراین ویروس بیماری آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان سال 95 از حیات وحش به پرندگان بومی کشور ما منتقل شده است. وی افزود: بازار، تردد ماشینها، تردد کارگران، کود مرغی، حمل و نقل طیور، انتقال تخممرغ و دیگر تجهیزات مرغداریهای آلوده میتواند در انتقال این بیماری به واحدهای دیگر و شهرهای دیگر موثر باشد. این مقام مسوول اضافه کرد: اکنون 24هزار واحد مرغداری فعال در کشور وجود دارد که تاکنون 420 کانون بیماری گزارش شده است. رفیعیپور ادامه داد: بیش از 2میلیون تن تولید کود مرغی داریم که اگر به هر دلیل خارج از شبکه دامپزشکی تولید شود، بیماری را از نقطهیی به نقطهیی دیگر میتواند، انتقال دهد. وی با بیان اینکه کارگران موقت زیادی داریم که امروز در یک نقطه و فردا در جای دیگری به کار مشغولند که این امر خود میتواند در گسترش بیماری تاثیرگذار باشد، گفت: فعالیت بازار روزها و بازارهای محلی در نقاط مختلف کشور از دیگر دلایل انتقال بیماری به ویژه برای نگهداری طیور بومی است. رییس سازمان دامپزشکی یکی دیگر از عوامل شیوع بیماری آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان را تمرکز بیش از 85 درصد صنعت طیور در نقاط خاص کشور عنوان و اظهار کرد: با پیگیریهای انجام شده به تازگی دستوری صادر شده تا از تراکم بین واحدهای مرغداریها استانها کاسته و تراکنش آنها افزایش یابد. به گفته وی، اگر بخواهیم به یکباره در یک روز با تمامی این عوامل برخورد کنیم، نیاز به 10هزار حکم قضایی داریم که امکان آن فراهم نیست. وی اضافه کرد: این درحالی است که در همه جای دنیا پرندگان بومی در قفس نگهداری میشوند اما متاسفانه در کشور ما این نکته رعایت نمیشود که خود عاملی برای اشاعه و گسترش بیماریهاست. وی ادامه داد: کنترل موارد مذکور میتواند برای سال آینده ما را در جلوگیری از شیوع بیماری آنفلوآنزای مرغی کمک کند.
واکسیناسیون 2 میلیون راس گاو
علیه بیماری تب مالت
رییس سازمان دامپزشکی گفت: در 9ماهه امسال در حوزه مقابله با بیماریهای دامی توانستیم با همکاری بخش خصوصی بیش از 29میلیون رأس دام سبک و 7میلیون رأس دام سنگین را علیه بیماری تب برفکی بطور رایگان واکسیناسیون کنیم.
وی اظهارداشت: طی مدت مذکور 53 میلیون رأس دام سبک علیه بیماری آبله و بیش از یکمیلیون رأس دام سنگین علیه بیماری لمپی اسکین و حدود 2میلیون رأس گاو علیه بیماری تب مالت واکسیناسیون رایگان شدند.
20 میلیون کیلوگرم لاشه
در جریان نظارتهای بهداشتی معدوم شد
رفیعیپور گفت: طی 9ماهه امسال بیشاز 10میلیونو 200هزار رأس دام تحت نظارت بهداشتی دامپزشکی قرار گرفتهاند که بیش از 20میلیون کیلوگرم لاشه در این نظارتهای بهداشتی ضبط شده است. وی اظهار داشت: در بیش از 2میلیون بازدید ناظران دامپزشکی با 126مورد لاشه غیربهداشتی مواجه شدند. وی با بیان اینکه بیش از 39هزار مورد نمونهبرداری از مزرعه تا سفره انجام شده است، افزود: 3میلیون و 574 هزارکیلوگرم لاشه نیز در این فرآیند معدوم شده است. وی تصریح کرد: تاکنون بیش از 6 هزار پرونده قضایی نیز در این زمینه تشکیل شده است.
صادرات فرآوردههای خام دامی طی 9 ماه
رییس سازمان دامپزشکی کشور درباره صادرات فرآوردههای خام دامی گفت: طی 9ماهه امسال بیش از 3هزار تن لبنیات، بیش از 741 نفر شتر، 6 هزار رأس گوساله کشتاری، بیش از 6 هزار تن گوشت مرغ منجمد، 23هزار تن میگو، 8 هزار تن تخم مرغ خوراکی، یکمیلیون عدد تخم مرغ نطفهدار، بیش از 15میلیون قطعه جوجه یک روزه، 34هزار تن ماهی خوراکی تازه، 41هزار تن آلایش دام و طیور، 81 هزار تن خوراک دام، طیور و آبزیان صادر شده است.
وی صادرات آبزیان غیرخوراکی مانند خرچنگ را 35تن، پرندگان زینتی بیش از 94هزار قطعه، اسب بیش از 9رأس و سگ و گربه 780 قلاده عنوان کرد.