دستمزد دولتی و یارانه را کم کنید

۱۳۹۶/۱۱/۲۳ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۱۶۷۱۰
دستمزد دولتی و یارانه را کم کنید

گروه جهان|

کریستین لاگارد رییس صندوق بین‌المللی پول گفته از آنجایی که رشد اقتصادی همچنان قدرتمند است، نوسان شدید بازارهای مالی در چند روز گذشته جای نگرانی ندارد اما برای جلوگیری از بحران‌های آینده اصلاحات ضروری است.

به گزارش رویترز، کریستین لاگارد رییس صندوق بین‌المللی پول یک‌شنبه در نشست کسب و کارهای جهانی و تمایلات اجتماعی در دوبی گفته که اقتصادها از طریق تامین مالی قابل توجهی حمایت می‌شوند، بر این اساس نباید نگران بحران در آینده‌یی نزدیک بود. لاگارد در نخستین اظهارنظرش پس از نوسان شدید بازارهای مالی در چند روز گذشته گفته است: «به‌دلیل افق‌های روشنی که پیش‌رویمان است، دلایل منطقی برای خوش‌بینی دارم. اما نمی‌توانیم دست روی دست بگذاریم و منتظر ادامه یک رشد اقتصادی نرمال باشیم. من قصد ندارم که زنگ خطر را به صدا دربیاورم، اما باید درباره ضرورت اصلاحات برای ساختن آینده‌یی مطمئن هشدار بدهم. »

وال‌استریت هفته گذشته با بزرگ‌ترین سقوط خود از سال ۲۰۱۱میلادی روبه‌رو شد. رویترز نوشته، زیاندهی صندوق‌های بورس تنها در ایالات متحده در هفته گذشته در مجموع ۲۳۶میلیارد دلار برآورد می‌شود. همچنین برآورد شده سرمایه‌گذاران در بورس‌های امریکایی در هفته منتهی به هفتم فوریه 23.9میلیارد دلار از صندوق‌های متمرکز در بورس‌های ایالات متحده برداشت کرده باشند که این رقم از ۱۹۹۲ تاکنون بی‌سابقه بوده است. سرمایه‌گذاری‌های شبه‌نقدی نیز در هفته گذشته در بورس‌های امریکایی 30.8 میلیارد دلار بوده است.

کریستین لاگارد یک‌شنبه با تکرار پیش‌بینی صندوق بین‌المللی پول از رشد اقتصادی 3.9درصدی جهان در سال جاری میلادی و ادامه این روند مثبت در سال 2019 تاکید کرده که اکنون زمان مناسبی برای انجام اصلاحات مورد نیاز است.

رویترز نوشته؛ رییس صندوق بین‌المللی پول بدون اشاره به جزئیات اصلاحاتی که مدنظرش است، گفته که دولت‌ها باید به سوی اقدامات نظارتی حرکت کنند. لاگارد گفته است: «ما باید پیش‌بینی کنیم که بحران بعدی چه زمانی و چگونه خواهد بود. باید به پرسش‌هایی از این دست پاسخ دهیم که آیا بحران بعدی در سایه تحولات بانکداری اتفاق خواهد افتاد یا ارزهای رمزنگار. »

اکونومیست نیز یک‌شنبه در گزارشی با اشاره به شوک نوسان بازارهای مالی برای سرمایه‌داران نوشته: «هر کارگردان خوبی می‌داند که راز از جا پراندن مخاطب این است که وقتی قهرمان یا قهرمانان فیلم کاملا احساس امنیت می‌کنند هیولایی از ناکجا بر سرشان آوار شود. شوک اخیر بازارهای مالی به سرمایه‌گذاران هم می‌توانست فیلمی به کارگردانی آلفرد هیچکاک باشد. ‌» نشریه گاردین نیز در گزارشی با عنوان اینکه «نوسان بازارهای مالی به‌دلیل خبرهای خوش اقتصادی بوده» نوشته است: «بهبود اقتصاد جهان یعنی افزایش شغل و دستمزدها که این مساله خود بالا رفتن نرخ تورم و بهره را در پی دارد. لاگارد در مجمع جهانی اقتصاد در داووس خبرهای خوشی از چشم‌انداز رشد اقتصادی داشت. گفته شده که چرخ‌های اقتصاد جهان قرار است بهتر از همیشه بچرخد. لاگارد البته یک هشدار هم داد؛ اینکه دوره طولانی‌مدت نرخ بهره پایین، آسیب‌پذیری‌ها در بخش مالی را بیشتر خواهد کرد. درست چند هفته این پیش‌بینی محقق شد و بازارهای سهام به‌ویژه وال‌استریت به‌شدت سقوط کردند.»

 هشدار به کشورهای عربی

رییس صندوق بین‌المللی پول چند ساعت قبل از اظهارنظر درباره نوسانان شدید بازارهای مالی به کشورهای عربی نیز توصیه کرده که برای داشتن رشد پایدار و اشتغال‌زایی باید دستمزدهای دولتی و یارانه‌های انرژی را کاهش دهند.

کریستین لاگارد در مجمع پولی عربی گفته است: «برخی کشورهای عربی مجموعه‌یی از اصلاحات امیدوارکننده را در پیش گرفته‌اند اما برای غلبه بر مشکلات اقتصادی و اجتماعی باید اصلاحات بیشتری انجام شود.»

رییس صندوق بین‌المللی پول تصریح کرد: قیمت پایین نفت درحال تحت‌الشعاع قرار دادن تامین منابع مالی خارجی صادرکنندگان نفت عرب است؛ از طرفی هم واردکنندگان با افزایش بدهی دست و پنجه نرم می‌کنند؛ ضمن اینکه بیکاری، درگیری، تروریسم و موضوع پناهندگان هم در داخل کشورهای عربی چالش بزرگی است.

همچنین بر اساس داده‌های صندوق پولی عرب که توسط صندوق بین‌المللی پول نظارت می‌شود، تقریبا تمام دولت‌های عربی در سال‌های اخیر به‌دلیل کاهش قیمت نفت با کسری بودجه روبه‌رو شده‌اند و میانگین رشد اقتصادی کشورهای عربی فقط 1.9درصد در سال ۲۰۱۷ میلادی ثبت شده است. لاگارد با اعلام اینکه هزینه‌کرد عمومی دولت‎های عربی به‌ویژه در کشورهای غنی از نفت بسیار بالا و هزینه دولت‌ها ۵۵درصد بیشتر از تولید ناخالص داخلی آنهاست، گفته است: «اصلاحات هزینه‌کرد عمومی باید روی کاهش هزینه‌ها و صورت‌حساب‌های دستمزد عمومی تمرکز داشته باشد که می‌تواند منجر به کارآمدی بیشتر در حوزهای دیگری از قبیل بهداشت و درمان و سرمایه‌گذاری عمومی شود؛ ضمن اینکه هیچ بهانه‌یی برای تداوم استفاده از یارانه‌های انرژی وجود ندارد. »

رییس صندوق بین‌المللی پول تاکید کرده که یارانه‌های انرژی بسیار هزینه‌بر هستند و به‌طور میانگین 4.5درصد از تولید ناخالص داخلی را در میان کشورهای صادرکننده نفت و ۳درصد از تولید ناخالص داخلی کشورهای واردکننده نفت را به خود اختصاص می‌دهند؛ روندی که باید تغییر کند.

بر همین اساس در سال‌های اخیر کشورهای عضو شورای همکاری خلیج‌فارس و بسیاری از کشورهای عربی یارانه‌های انرژی خود را کاهش داده‌اند؛ اما هزینه آنها همچنان بالاست. رییس صندوق پولی عرب گفته، ارزش یارانه‌های انرژی در کشورهای عربی از ۱۱۷میلیارد دلار در ۲۰۱۷ به ۹۸میلیادر دلار در سال گذشته میلادی کاهش پیدا کرده است. به‌گفته رییس صندوق پولی عرب، اقتصاد کشورهای عربی باید دارای رشد ۵ تا ۶ درصدی باشد تا قادر به اشتغال‌زایی باشد و نیمی از جمعیت جهان عرب ۴۰۰میلیون نفری کمتر از ۲۵سال است.