نقشه راه فرهنگی بازار سرمایه

۱۳۹۶/۱۱/۲۴ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۱۶۷۸۳

مدیرعامل شرکت اطلاع‌رسانی و خدمات بورس نقشه راه فرهنگی بازار سرمایه کشور برای سال‌های آتی را ترسیم کرد و از رونمایی یک استارت‌آپ دانش‌آموزی در یازدهمین نمایشگاه بورس، بانک، بیمه (Finex) خبر داد. به گزارش سنا، یاسر فلاح مدیر روابط‌عمومی و امور بین‌الملل سازمان بورس و اوراق بهادار در پاسخ به این سوال که بازار سرمایه کشور بعد از انقلاب شکوهمند اسلامی چه مسیری را طی کرده است؟ گفت: الکترونیکی شدن ساز و کار بورس بر اساس نیاز‌های جدید مهم‌ترین رویداد دهه 60 و 70 بازار سرمایه ایران است که در زمان خود دستاورد بزرگی برای بازار سرمایه ایران بود. مشاور رییس سازمان بورس و اوراق بهادار ورود صنایع جدید به بورس را از رویداد‌های مهم دهه 70 و 80 بازار سرمایه دانست و گفت: در زمان دولت نهم و دهم نیز این توسعه ادامه پیدا کرد و با خصوصی‌سازی‌های گسترده و ورود شرکت‌ها به بورس، بازار سرمایه وارد فاز جدیدی شد. فلاح ادامه داد: شرکت‌های بزرگ و استراتژیک که خط قرمز دولت‌ها بودند در آن مقطع وارد بازار سرمایه شدند و اکنون مردم سهامدار صنایع پالایشی، بانکی و صنایع فلزی هستند. مدیر روابط‌عمومی و امور بین‌الملل سازمان بورس و اوراق بهادار یکی دیگر از دستاورد‌های بازار سرمایه در اواخر دهه 80 را شروع معاملات آنلاین (برخط) در بورس دانست.

 توسعه ابزار‌ها نقطه عطف دولت

مشاور رییس سازمان بورس و اوراق بهادار توسعه ابزار‌های مالی بازار سرمایه را را از دستاورد‌های مهم دولت یازدهم و دوازدهم دانست و ادامه داد: امروز اوراق بدهی جزو مهمی از بازار سرمایه به شمار می‌‌رود. با ورود این ابزارها (انواع اوراق بدهی، اوراق خزانه و سخاب) سرمایه‌های خرد جذب بازار سرمایه شد. این ابزار‌ها افزایش حجم و اندازه بازار سرمایه را به همراه داشت و سهم بازار سرمایه از اقتصاد کشور را افزایش داد. مدیر روابط‌عمومی سازمان بورس و اوراق بهادار ایجاد صندوق تثبیت بازار سرمایه را یکی دیگر از گام‌‌های مثبت دولت دوازدهم خواند و گفت: این صندوق در بحران‌‌هایی که رفتار‌های هیجانی فعالان بورس شدت می‌گیرد، بازار را به شرایط تعادلی باز می‌گرداند.

 بازنگری در قوانین

مدیرعامل شرکت اطلاع‌رسانی و خدمات بورس تصویب قانون بازار در سال 84 و اصلاح و بازنگری آن در سال جاری را مهم‌ترین رویداد‌های بازار سرمایه کشور طی 40سال اخیر دانست و گفت: در سال جاری بسیاری از قوانین و دستورالعمل‌‌ها مورد بازنگری قرار گرفتند و هم‌اکنون نیز «لایحه قانون بازار اوراق بهادار» در حال آماده‌سازی است که پس از تدوین به هیات دولت ارائه و سپس به مجلس شورای اسلامی ارجاع می‌شود. یاسر فلاح با بیان اینکه تغییر دستورالعمل افشای اطلاعات و توقف و بازگشایی نماد‌ها مهم‌ترین بخش بازنگری و اصلاح قوانین بود، گفت: از زمان اجرای 6 دستورالعمل جدید مدت توقف نماد‌ها بسیار کوتاه شد و نقدشوندگی در بورس افزایش یافت. وی اجرای طرح قیمت تضمینی به جای خرید تضمینی محصولات کشاورزی در بورس کالا و انتشار اوراق مرابحه در فرابورس را یکی دیگر از دستاوردهای بورس خواند که به حوزه کشاورزی، دولت و وزارت بازرگانی کمک کرد. مدیر روابط‌عمومی و امور بین‌الملل سازمان بورس جداسازی هسته معاملات بورس و فرابورس از یکدیگر، رفع اختلال این سامانه در زمان عرضه‌‌های اولیه و به‌روزرسانی سامانه معاملات را از دستاورد‌های این سازمان در سال 95 و 96 اعلام کرد. مشاور رییس سازمان بورس مجموعه این دستاورد‌ها و اقدامات را سبب تعالی و پیشرفت بورس دانست و گفت: امروز سطح استاندارد بورس ایران به بورس‌‌های توسعه یافته نزدیک شده است. مدیر روابط‌عمومی و امور بین‌الملل سازمان بورس، بهترین مسیر اقتصاد مقاومتی برای تامین مالی بنگاه‌ها در اقتصاد را بازار سرمایه عنوان کرد و افزود: لازم است تا همه آحاد جامعه، بازار سرمایه را به عنوان شفاف‌ترین و بهترین بازار باور کنند و با افزایش سهم این بازار در اقتصاد، همه مردم بتوانند از آن نفع ببرند.

 نقشه راه فرهنگ‌سازی

مدیرعامل شرکت اطلاع‌رسانی و خدمات بورس در پاسخ به اینکه نقشه راه فرهنگ‌سازی برای سال‌‌های آینده چیست، گفت: باید اذعان کرد که به دلایل تاریخی و فرهنگی ضریب نفوذ بورس در کشور ما پایین و حدود 10درصد است. اندازه بازار سرمایه نیز حدود 27درصد تولید ناخالص داخلی (GDP) را تشکیل می‌دهد که چندان مناسب نیست. وی ادامه داد: همواره اقتصاد ما بانک‌محور بوده و بنابراین برای عبور از این وضعیت و افزایش نقش بازار سرمایه در تامین مالی به توجه و اعتماد بیشتر دولت نیاز داریم. فلاح افزود: ما باید این باور را در جامعه، مردم و مسوولان ایجاد کنیم که مسیر هموار اقتصاد مقاومتی به افزایش شفافیت عملکرد بنگاه‌ها و شرکت‌های تجاری وابسته است. مشاور رییس سازمان بورس ادامه داد: در این میان شفافیت به عنوان اصل اول بازار سرمایه شناخته می‌شود، فرار مالیاتی و صورت‌های مالی غیرشفاف در آن جایی ندارد و اقتصاد کشور در بازار سرمایه به شفافیت خواهد رسید.

 فرهنگ‌سازی در مدارس و دانشگاه‌

مدیرعامل شرکت اطلاع‌رسانی و خدمات بورس با اشاره به اینکه سازمان بورس در مسیر فرهنگ‌سازی با آموزش و پرورش وارد مذاکره شده، گفت: در این راستا آموزش معلمان در برنامه پیش‌بینی شده و همچنین دیپلم بورس نیز به عنوان یک رشته تحصیلی در شاخه کار و دانش تعبیه شده و در دانشگاه جامع علمی و کاربردی نیز مقطع کاردانی و کارشناسی رشته مدیریت حرفه‌یی بورس تدریس می‌شود. وی افزود: در شرکت اطلاع‌رسانی و خدمات بورس نیز دوره‌های تخصصی MBA بازار سرمایه در چند مرحله موفقیت‌آمیز برگزار شد و در ادامه این راه نیز به زودی دوره DBA بازار سرمایه در چند دانشگاه برگزار می‌شود.

 رونمایی از یک استارت‌آپ دانش‌آموزی

مدیر روابط‌عمومی سازمان بورس همچنین از رونمایی یک استارت‌آپ دانش‌آموزی با نام بومینو تک «Tech Bomin» در یازدهمین نمایشگاه بورس، بانک، بیمه (Finex) خبر داد. یاسر فلاح افزود: یازدهمین دوره نمایشگاه بورس بانک بیمه Finex 2018، 27 الی 30 فروردین سال 97 در نمایشگاه بین‌المللی تهران برگزار می‌شود.