اجرای 5 برنامه محوری حقوق شهروندی در سال 97
گروه ایران|
یکی از مهمترین وعدههای روحانی در ایام انتخابات در مجموعه موضوعاتی مطرح شدند که در کلاسه موضوعی حقوق شهروندی دستهبندی میشوند؛ وعدههایی که بعد از تشکیل دولتهای یازدهم و دوازدهم به عنوان یک اولویت جدی در دستور کار قرار گرفتند. در همین زمینه اما دستیار رییسجمهوری در امور حقوق شهروندی اعلام کرد: 5 برنامه محوری حقوق شهروندی شامل برنامه تقسیم کار ملی، شاخصهای کمی و کیفی پایش و ارزیابی فعالیت دستگاههای اجرایی، آیینها و روشهای غیرقضایی رسیدگی به شکایات، ساز و کار نظارتی بر منشور این حقوق و برنامه ملی آموزش حقوق در سال 97 اجرا میشود.
شهیندخت مولاوردی با بیان اینکه ماموریت دستیار رییسجمهوری، پیگیری، ارزیابی و نظارت در امور حقوق شهروندی است، افزود: تلاش ما این است که سازوکارهای پیشبینی شده در منشور برای پیادهسازی حقوق شهروندی را به کار گیریم و برای تحقق این مهم، اقدامات و فعالیتهای دستگاههای اجرایی را بررسی میکنیم. وی ادامه داد: همه برنامهها و طرحهایی که برای سال 97 در دستور کار قرار دارد، مراحل نهایی خود را میگذراند و تیمهای تخصصی مشغول آمادهسازی آنها هستند.
مولاوردی خاطرنشان کرد: برخی میگویند منشور حقوق شهروندی ضمانت اجرایی ندارد این در حالی است که در منشور ساز و کارهای اجرایی و ضمانت آن پیشبینی شده است و با توجه به ماموریت دستیار ویژه سعی داریم تا در سال جدید اقدامات، برنامهها و عملکرد دستگاهها را رصد و پایش کنیم و مورد ارزیابی قرار دهیم.
دستیار رییسجمهوری یادآور شد: طبق پیشبینی منشور قرار است هر سال گزارش کاملی از اقدامات انجام شده در زمینه حقوق شهروندی توسط رییسجمهوری به مردم ارائه شود و در این راستا از همه وزارتخانهها، استانها و دستگاههای اجرایی درخواست کردیم تا گزارش اقدامات یا آنچه با عنوان پیشرفتها و راهکارهای رفع موانع تحقق حقوق شهروندی است، تهیه و برای دستیار ویژه ارسال کنند.
مولاوردی اضافه کرد: این گزارشها از دستگاههای مختلف دریافت شده و مراحل نهایی را میگذراند و قرار است «گزارش کامل پیشرفتها و راهکارهای رفع موانع تحقق حقوق شهروندی در سال 96» بعد از تعطیلات با تایید رییسجمهوری منتشر شود. وی درباره دستگاههای پیشتاز در عرصه حقوق شهروندی یا دستگاههایی که مشارکت و همکاری کافی نداشتند، گفت: تا به حال شاخصهای کیفی و کمی رصد و پایش عملکرد دستگاههای اجرایی به آنها ابلاغ نشده است، بنابراین نمیتوان ارزیابی دقیقی داشت و در سال 97 این ارزیابی براساس شاخصهای ابلاغی که ذیل هر ماده از منشور تعریف میشود، انجام خواهد شد و دستگاههای برتر و دستگاههایی که قصور، تقصیر یا به هر نحوی انتظارات را برآورده نکرده باشند، معرفی میشود.
مولاوردی برنامه ملی اقدام یا تقسیم کار ملی حقوق شهروندی را از دیگر برنامههای سال 97 معرفی کرد و افزود: نخستین وظیفه دستیار ویژه، تدوین برنامه و خطمشی اجرای کامل حقوق شهروندی است که این برنامه تهیه شده است، زیرا اکنون در زمینه حقوق شهروندی موازیکاریها، پراکنده کاریها و دوباره کاریهایی وجود دارد و تقسیم کار ملی حقوق شهروندی به تعیین تکلیف دستگاهها و سرعت بخشی به پیگیری دقیق حقوق شهروندی کمک میکند.
دستیار ویژه رییسجمهوری با بیان اینکه امورحقوق شهروندی در دو بخش نهادسازی و نهادینهسازی در حال پیگیری است، گفت: نهادینهسازی منظور آموزش، اطلاعرسانی، جریانسازی، ظرفیتسازی، ترویج و تبیین حقوق شهروندی است و سه وزارتخانه (آموزش و پرورش، علوم، تحقیقات و فناوری، بهداشت، درمان و آموزش پزشکی) در منشور حقوق شهروندی صراحتا وظیفه اطلاعرسانی و آگاهی بخشی را برعهده دارند که با آنها در این باره رایزنیهای لازم انجام شده و برنامههای عملیاتی در حال تهیه است.
مولاوردی با اشاره به سفرهای استانی که در ماههای اخیر داشته است، گفت: موضوع حقوق شهروندی از سوی انجمنها بسیار مورد استقبال واقع شده و در استانها هم به نظر میرسد که در مقایسه با کلانشهرها این استقبال بیشتر است.