برداشت یک میلیارد دلاری از صندوق توسعه برای مسکن یکم
گروه راه و شهرسازی
وزیر راه و شهرسازی از احتمال انتقال یک میلیارد دلار از صندوق توسعه ملی به صندوق پسانداز مسکن یکم برای جبران کسری منابع این صندوق خبر داد.
عباس آخوندی در دیدار با اعضای کمیسیون عمران مجلس به بحث درباره تامین مسکن برای طبقات متوسط و زیر متوسط پرداخت و با اشاره به راهکارهای موجود برای تحریک بخش تقاضای مسکن گفت: روشی که من پیگیری کردم این بود که به سراغ پسانداز برویم. در این روش هر کس پسانداز کند بر مبنای آن تسهیلات دریافت میکند. پیشتر که در وزارت مسکن و شهرسازی فعال بودم نیز این اقدام صورت گرفت. هنگامی که در سال ۷۲ این اقدام آغاز شد، تعداد پساندازکنندگان تقریبا ۲۰۰۰نفر بودند. این رقم در سال ۸۴ به ۳میلیون نفر رسید.
به گزارش مهر، آخوندی افزود: در این روش تلاش بر این است که قیمت تمام شده پول را برای بانک کاهش دهیم. فردی که با استفاده از این روش پسانداز میکند به ازای خواب پول، سود دریافت نمیکند بلکه امتیاز تسهیلات میگیرد. به این ترتیب قیمت تمام شده پول برای بانک کاهش مییابد و تنها به اندازه عملیات جاری آن میشود. وزیر راه و شهرسازی سپس به تشریح ارقام مشارکت و سپردهگذاری مردم پرداخت و گفت: در این 3ساله تعداد پساندازکنندهها بیش از ۴۰۰هزار نفر و میزان سپرده بیش از ۷هزارمیلیارد تومان شده است. آخوندی با اشاره به این نکته که تنظیم بخش اقتصاد خرد یا اقتصاد خانوار یکی دیگر از ویژگیهای این اقدام است، افزود: نکته دیگر این است که دولت میتواند یک برآورد دقیق از میزان تقاضا داشته باشد. اکنون میدانیم که این ۴۰۰هزار نفر به دنبال خرید مسکن هستند چراکه به همین منظور پسانداز کردهاند. وی ادامه داد: سال گذشته در ۲۵۰روز به صورت میانگین هر روز ۷۵۰نفر پسانداز کردهاند. امسال میانگین پساندازکنندهها بالای روزی ۱۰۰۰نفر خواهد رفت و انتظار داریم که در انتهای سال تعداد پساندازکنندهها از ۶۰۰ هزار نفر عبور کند بنابراین درحال سامان دادن به تقاضا هستیم. به گفته آخوندی، نرخ کنونی تسهیلات به صورت عمومی 9.5و در بافت فرسوده ۸ درصد است و دولت تقلیل نرخ سود عمومی به ۸ و نرخ سود بافت فرسوده به ۶ درصد را پیشنهاد داده است. درحال حاضر رییسجمهور با کاهش نرخ سود تسهیلات بخش فرسوده موافقت کرده که این تصمیم بعد از عبور از مراحل شورای پول و اعتبار عملی خواهد شد. وزیر راه و شهرسازی با اشاره به اینکه میزان تسهیلات ساخت و خرید برای یک زوج در تهران ۱۶۰میلیون تومان است، گفت: نسبت وام به ارزش ملک از ۷ به ۴۵ تا ۵۰ درصد افزایش یافته است بنابراین متقاضی توانمند شده و میتواند با توان بیشتری وارد بازار شود. این رقم برای زوجها در شهرهای بزرگ غیر از تهران ۱۲۰میلیون تومان و در شهرهای کوچک ۸۰ میلیون تومان است. در شهرهای کوچک یک آپارتمان متوسط با قیمتی نزدیک به ۱۱۰تا ۱۲۰میلیون تومان معامله میشود بنابراین ۸۰ میلیون تومان تسهیلات رقم بسیار بالایی به حساب میآید و نسبت وام به قیمت بسیار ارزشمند است. از سوی دیگر با توجه به اینکه سود پایین است، تسهیلات ارزان قیمت به شمار میرود و مقدار اقساط کاهش پیدا میکند.
پیشنهاد سپردهگذاری دولت
آخوندی بزرگترین مشکل این مدل را امکان پیشی گرفتن میزان تعهدات دولت از میزان پسانداز دانست و افزود: این مساله میتواند پاشنه آشیل این مدل باشد. برای رفع این مشکل به رییسجمهور پیشنهاد داده شد که دولت از محل صندوق توسعه ملی یک میلیارد دلار در بانک عامل بخش مسکن سپردهگذاری کند. وی ادامه داد: البته قانون 3 روش برای حل این مساله پیشبینی کرده است. سپردهگذاری صندوق توسعه ملی، افزایش سرمایه بانک عامل بخش مسکن یا انتشار اوراق مشارکت با نرخ ۲درصد. این اوراق برای استفاده توسط بانکها و ارائه به بانک مرکزی به جای سپرده قانونی پیشبینی شده است البته بانک مرکزی با اجرای این قانون موافق نیست.
تمرکز بر بهسازی بافت فرسوده
وزیر راه و شهرسازی سیاستگذاری برای بازسازی بافت فرسوده را از دیگر اولویتهای دولت برشمرد و گفت: دریافت تسهیلات در این بخش سال گذشته ۳۰درصد رشد داشته است. سود این تسهیلات ۸درصد است که نسبت به همه تسهیلات دیگر ارزانتر است بنابراین بسیاری به سمت دریافت این تسهیلات متمایل میشوند. به این صورت دولت ابزاری را برای سیاستگذاری در بخش فرسوده نیز به دست آورده است. آخوندی با اشاره به اینکه کسانی که ساکن بافت فرسوده هستند نیز میتوانند تسهیلات ویژه ساخت و بازسازی دریافت کنند، اظهار کرد: رییسجمهور گفته دولت حاضر است ۱۰۰۰میلیارد تومان در بانک عامل بخش مسکن سپردهگذاری کند. بانک عامل بخش مسکن نیز وعده داده دو برابر سپرده دولت تسهیلات دو ساله ساخت را به سازنده در بخش فرسوده نصف قیمت مصوب شورای پول و اعتبار پرداخت کند. اقساط ماهانه این تسهیلات اگر ۱۰۰میلیون تومان باشد با سود ۶ درصد و در مدت ۱۲سال کمتر از ۹۰۰هزار تومان خواهد شد. وی ادامه داد: وقتی ما میگوییم بهسازی بافت فرسوده، منظور همین مناطق پایین شهر است. بیش از 4.5میلیون نفر از مردم تهران در این بافت زندگی میکنند و جامعه هدف ما نیز همین بخش از مردم هستند. آخوندی همچنین به تصویب ماده ۹ در مجلس شورای اسلامی اشاره کرد و گفت: مجلس ماده قانونی بسیار مناسبی را به نام ماده ۹ تصویب کرده است. طبق این ماده زمینهای بیسند در بافت فرسوده و مناطق حاشیهنشین با حکم قاضی و اوسط سازمان ثبت سنددار میشوند. این ماده تاکنون اجرا نشده بود. اکنون با قوه قضاییه هماهنگ شده و برای هر ۳۰ استان قاضی تعیین شده است. این ماده به زودی اجرایی میشود.
رفتار آخوندی مستبدانه است!
درحالی که روز گذشته کمیسیون عمران مجلس میزبان جلسه بررسی بخشنامههای چالشبرانگیز وزیر راه و شهرسازی در رابطه با منع اشتغال به کار کارمندان دولت در امور مهندسی ساختمان بود، مشاور رییسجمهوری رفتار آخوندی را مستبدانه عنوان کرد. اکبر ترکان که زمانی رییس شورای مرکزی نظام مهندسی بود، رفتار آخوندی درخصوص سازمان مهندسی ساختمان را ناشی از ناراحتی وی بابت استیضاح شدن دانست و گفت:«آخوندی به دلیل ناراحتی از قضیه استیضاح به جان سازمان نظام مهندسی افتاده است درحالی که باید به آخوندی بگوییم ما مقصر استیضاح نیستیم و ما را تنبیه نکنید.» وی این را هم گفت که متاسفانه آخوندی طبق رای خود به صورت استبدادی عمل میکند و درصدد است تا مستبدانه رای خود را حاکم کند اما چنین برخورد مستبدانهیی از او بعید است و انتظار ما از آخوندی اهمیت دادن به نظرات دیگران است.