پیامرسانهای داخلی با 10میلیون کاربر کار میکنند
گروه دانش و فن
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با تاکید بر اینکه اقدام جدیدی در خصوص انسداد فیلترشکنها آغاز نشده است، خاطرنشان کرد: متاسفانه بر اساس شواهد کاربران شبکههای اجتماعی در حال مقاومت در برابر دستور قضایی هستند و این موضوع امنیت فضای مجازی را با چالش مواجه کرده است.
محمدجواد آذری جهرمی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در جمع خبرنگاران درباره ادعای مدیرعامل نرمافزار سروش مبنی بر عدم حمایت مجموعه وزارت ارتباطات از این پیامرسان داخلی، اظهار کرد: مدیران پیامرسانهای داخلی در فروردین ماه امسال گزارشی به ما ارائه کردند و ارزیابی ما از این گزارش این بود که در مجموع پیامرسانهای داخلی ظرفیت حدود 15 میلیون کاربر فعال را خواهند داشت.
وی گفت: امروز مجموعا 10میلیون کاربر فعال در پیامرسانهای داخلی فعالیت میکنند و ما نگرانی زیادی از ظرفیت پیامرسانهای داخلی نداریم. همچنین در خصوص اظهارات مدیران پیامرسان سروش نیز آمادگی داریم تا با هماهنگی مرکز ملی فضای مجازی کلیه مستندات و امکاناتی که به پیامرسان سروش واگذار شده است را منتشر نماییم.
وزیر ارتباطات ادامه داد: احساس میکنم که مدیران راه صلاحی را در پیش نگرفتند. بر اساس مکتوباتی که آنها طی گزارش فروردین ماه 97 به وزارت ارتباطات ارائه کردند، این نرمافزار میتواند از 20میلیون کاربر پشتیبانی کند. اسناد این ادعا نیز موجود است اما به نظر میرسد که الان باید دنبال علل دیگری در این خصوص باشیم.
وی تاکید کرد: طرح اینگونه مسائل تاثیری بر تلاش ما برای اجرای قانون که کمک به پیامرسانهای داخلی است نخواهد گذاشت اما اعلام میکنم که در این خصوص مسائل دیگری مطرح است.
آذری جهرمی در ادامه درباره موضوع استفاده کاربران ایرانی از فیلترشکن برای دسترسی به برخی نرمافزارها و سایتهای فیلتر شده از سوی وزارت ارتباطات، گفت: روز گذشته بر اساس سوالی که خبرنگاری پرسید فیلمی منتشر شد، اما من اعلام میکنم که اقدام جدیدی در خصوص انسداد فیلترشکنها آغاز نشده است، بلکه آنچه انجام میشود همان مجموعه اقداماتی است که از دی ماه سال قبل و بنابر ایجاد شرایط جدید آغاز شده بود.
وی ادامه داد: متاسفانه آنچه بر اساس شواهد مشاهده میکنیم کاربران شبکههای اجتماعی در حال مقاومت در برابر دستور قضایی هستند و این موضوع باعث شده که متاسفانه ترویج بسیاری در فیلترشکنها داشته باشیم.
آذری جهرمی با تاکید بر اینکه امنیت فضای مجازی امروز با چالش مواجه شده است، خاطرنشان کرد: مقابله با فیلترشکنها کار سادهیی نیست؛ چرا که هم تنوع زیادی در این فیلترشکنها وجود دارد و هم تعداد آنها بسیار است و مکانیزمهایی که به کار میبرند نیز بهشدت پیچیده است. با وجود این ما چالشهای ایجاد شده در زمینه امنیت فضای مجازی را حدود یک ماه پیش به صورت مکتوب به مسوولان مربوطه از جمله قوه قضاییه ارائه کردیم. همچنین بهطور منظم گزارش وضعیت و شرایط چالشهای امنیتی به مرکز ملی فضای مجازی ارائه میشود. وی در بخش دیگری از صحبتهای خود درباره مصوبه روز قبل شورای عالی فضای مجازی درباره اینترنت اشیا، خاطرنشان کرد: یکی از ابزارها و تکنولوژیهای جدی در توسعه اقتصاد دیجیتال، موضوع اینترنت اشیا است. در این خصوص این ضرورت احساس میشود که برای شتابدهی در استفاده از این تکنولوژی و همچنین حاکم شدن راهکارهای اصولی استفاده از آنها به یک سند بالادستی نیاز داشته باشد. در جلسه اخیر شورای عالی فضای مجازی پیشنویس مرکز ملی فضای مجازی در این خصوص مطرح شد و کلیات آن مورد توافق قرار گرفت اما در مورد جزئیات قرار شد که این مرکز پس از بازنگری مجددا آن را به شورای عالی فضای مجازی ارائه دهد.
آذری جهرمی همچنین با اشاره به اظهارات یکی از معاونان خود، خاطرنشان کرد: چندی پیش صحبتی از قول معاون من در خصوص الزام دستگاههای دولتی به استفاده از موتور جستوجوی بومی منتشر شد که انعکاس صحیحی نداشت. موضوعی که در این زمینه مطرح است این است که ما توصیه کردیم در زیست بوم کودکان به دلیل کمتر بودن آفتهای موتورهای جستوجوی داخلی از این موتورهای جستوجو استفاده شود.
گفتنی است در هفته ارتباطات وزیر ارتباطات با تاکید بر نقش فناوری اطلاعات در اقتصاد فرهنگ اظهارگفته بود: شبکههای اجتماعی فقط ابعاد امنیتی، سیاسی و خبری ندارند. اگر ما از این فضا حمایت میکنیم، از اتفاقات بعد آن نیست که حمایت میکنیم. ما نگران عقب ماندن در زمینه اتفاقات مثبت آن هستیم. اگر میگوییم باید همراهی مردم را در تصمیمات نهایی داشته باشیم، به این علت است. مدتی قبل میتوانستیم بگوییم رتبه شاخص امنیت مجازی را از 90 به 60 رساندیم اما پس از ترویج باجافزارها و بدافزارها نمیدانیم اکنون چه شاخص امنیتی داریم.
وی همچنین درباره علت بسته شدن فیلترشکن سایفون، توضیح داد: یکی از مدیران فیلترشکنها جایی نوشته بود که باید از ایران تشکر کنیم که به کسب و کار ما رونق داد؛ به همین دلیل نباید اجازه دهیم که این موضوع گسترش پیدا کند.
آذری جهرمی با بیان اینکه ما نباید به خاطر وابستگی از یک پیامرسان به پیامرسان دیگری برویم، افزود: باید اعتماد درونی را افزایش دهیم زیرا مردم براساس رفتارهای ما تاثیر میگیرند. دولت از همان ابتدا با مماشات کار میکرد، نه غرب زده و نه چشمش را بر اتفاقات منفی این فضا بسته بود اما اتفاقات مثبت هم در این فضا وجود دارد. مسوولان با اطلاع کامل از نتیجه، تصمیمی که گرفته شد را پیش بردهاند اما این موضوع نباید باعث ناامیدی شود. زیرا نه توسعه توقفپذیر است و نه این مسیر برگشتپذیر.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با اشاره به فیلتر شدن شبکههای اجتماعی و پیامرسانهایی از جمله اورکات، فیسبوک و وی چت مانند تلگرام گفت: تا زمانی که تبیین سیاست نکنیم، در برخورد با رسانههای نوین دچار مشکل میشویم. مسوولان هر روز یک اظهارنظر میکنند و مردم نمیدانند تکلیفشان چیست اما باید یک استراتژی واحد در رسانه دیده شود.
او با بیان اینکه در عصر فناوری، اقتصاد و فرهنگ و سیاست به هم تنیده است، بیان کرد: ایجاد محدودیت در فضای مجازی طبیعتا در عرصه اقتصادی تاثیر خواهد گذاشت. حالا عدهیی میگویند کسب و کاری در این فضا نبوده است. از طرفی تاثیرات عرصه اقتصادی در موضوعات فرهنگی هم موثر خواهد بود. بنابراین این فضا اکنون صرفا یک فضای خبری و رسانهیی نیست.