توریسم سلامت در خدمت صادرات
گروه بنگاهها|
رییس اتاق بازرگانی شهر دیوانیه عراق به همراه نایبرییس و اعضای این اتاق در قالب هیاتی اقتصادی و بازرگانی برای بازدید از ظرفیتهای خوزستان و نحوه همکاری با اتاق بازرگانی ایران دیروز جمعه وارد خوزستان شد. هیاتی که با هدف بررسی، ظرفیتها و قابلیتهای استان خوزستان و ترسیم چشماندازهای تازه از توسعه همکاریهای اقتصادی وارد کشورمان شده است و تلاش میکند تا حجم مبادلات تجاری؛ بازرگانی، کشاورزی و... دو طرف را ارتقا دهد و بسترهای تازهیی را برای سرمایهگذاریهای مشترک فراهم کند.
اما هیات بلندپایه اقتصادی استان قادسیه در حالی برای توسعه مناسبات اقتصادی راهی اهواز شدهاند که به گفته فعالان تجاری ایران و عراق، نبود مدیریت و بیثباتی در مرزها باعث مشکلاتی، چون افزایش عوارض گمرکی و تعرفهها، توقف کامیونهای حامل کالاهای ایرانی و درگیریهای متعددی در گمرکات شده است.
عراق یک هزار و 458 کیلومتر مرز مشترک با ایران دارد که حدود 600 کیلومتر آن در خوزستان قرار دارد. استان قادسیه به مرکزیت دیوانیه در مرکز عراق قرار گرفته و مرز مشترکی با خوزستان ندارد با این حال اتاقهای بازرگانی دو استان امیدوارند بتوانند روابط خود را در زمینههای مختلف افزایش دهند.
حیوانات زنده، انواع روغنهای نباتی و حیوانی، انواع نوشابهها، محصولات معدنی، محصولات شیمیایی، محصولات و مواد پلاستیکی، انواع پوست و چرم و کیف، چوب و اشیاء چوبی، منسوجات، سنگ ساختمانی، سیمان و... مهمترین اقلامی است که از ایران به استانهای مختلف عراق صادر میشود. ضمن اینکه در زمینه صادرات به عراق کشورهایی چون ترکیه در مقام اول و پس از آن به ترتیب چین، ایران، امریکا و کره جنوبی قرار دارند. اعداد و ارقامی که نشان میدهد سهم ایران از بازار همسایه غربیاش هیچ تناسبی با ظرفیتهای ارتباطی و تاریخی دو کشور ندارد و باید زمینههای تازهیی را برای بهبود صادرات به این کشور فراهم کرد. بر همین اساس رییس اتاق بازرگانی دیوانیه مرکز استان قادسیه عراق با اشاره به ظرفیتهای تازه صادراتی به عراق میگوید: استان خوزستان با ظرفیتهایی که دارد، میتواند در زمینه گردشگری و به ویژه حوزه سلامت بازار هدف دیوانیه باشد.
توریسم سلامت و گردشگری
محمود عبدالحسن جبار اللیثی دیروز در حاشیه برگزاری نشست با اعضای اتاق بازرگانی اهواز بیان کرد: دیوانیه نیازمند و علاقهمند برقراری ارتباط با خوزستان در بحث توریسم سلامت است که در این صورت، بیماران ما که به کشورهای دورتر مانند هند و لبنان سفر میکنند، میتوانند به این استان سفر کنند. او افزود: اگر بتوانیم ظرفیتهای درمانی خوزستان و اهواز، هزینهها و نوع تخصصها را شناسایی و بررسی کنیم، میتوانیم در دیوانیه بازاریابی و مردم را علاقهمند آمدن به خوزستان کنیم.
رییس اتاق بازرگانی دیوانیه بیان کرد: هیات عراقی شامل برخی اعضای اتاق بازرگانی استان قادسیه و تجار و بازرگانان فعال در زمینه انرژی، حبوبات، پیمانکاری، مصالح ساختمانی، صنایع تبدیلی شهرستان دیوانیه، برای نخستینبار به خوزستان آمده و هدف از این سفر فعالسازی روابط تجاری و افزایش مبادلات تجاری بین 2 کشور و استان است.او ادامه داد: در اتاق بازرگانی دیوانیه رغبت زیادی به افزایش روابط با ایران وجود دارد و ملت عراق نیز با آسودگی خیال کالاهای ایرانی را میپذیرند که کیفیت خوبی دارند، به همین دلیل به دنبال افزایش مراودات هستیم.
اللیثی یادآور شد: ظرفیتهای زیادی در زمینه گردشگری، کشاورزی، انرژی و درمان در خوزستان وجود دارد ولی امیدواریم ارتباطات دو سویه باشد و سفرهایی نیز از سوی هیات ایرانی به دیوانیه و برگزاری نمایشگاههای مشترک برای معرفی و بازاریابی کالاها صورت گیرد.
او به برخی مشکلات موجود در بین بازرگانان ایرانی و عراقی اشاره کرد و افزود: اختلافات بین تجار، وارد شدن کالایی با کیفیت پایینتر بر خلاف توافق، نبود پایبندی به زمان برای تحویل کالا و اختلافات مالی از جمله مشکلاتی هستند که گاهی وجود دارند. رییس اتاق بازرگانی دیوانیه ادامه داد: اتاق بازرگانی اهواز با ایجاد مرکز داوری گام مهمی در زمینه حل مشکلات بین بازرگانان ایرانی و عراقی برداشته که بر اساس آن، بدون مراجعه به مراجع قضایی و از طریق مکاتبه و رسیدگی این مشکلات قابل حل خواهد بود.
اللیثی گفت: قصد داریم یک مرکز تجاری در دیوانیه برای بازاریابی و معرفی کالاهای ایرانی دایر کنیم تا میزان ارتباطات تجاری دو استان خوزستان و قادسیه را افزایش دهیم.
ایجاد بازارهای جدید از اهداف اتاق بازرگانی اهواز است
در شرایطی که رییس اتاق بازرگانی دیوانیه عراق از ضرورت بازنگری در مناسبات اقتصادی و ارتباطی دو کشور و ایجاد ظرفیتهای تازه صادراتی سخن میگوید رییس اتاق بازرگانی اهواز به این نکته اشاره میکند: افزایش میزان صادرات و ایجاد بازارهای جدید برای فعالان اقتصادی از اهداف مهم اتاق بازرگانی اهواز است.
شهلا عموری در حاشیه نشست با اعضای اتاق بازرگانی دیوانیه عراق در گفتوگو با ایرنا افزود: دیوانیه مرکز استان قادسیه عراق منطقهیی بکر برای خوزستان به شمار میرود که میتواند در زمینه توریسم سلامت، گردشگری، صادرات مواد غذایی و مصالح ساختمانی با خوزستان ارتباط داشته باشد. او گفت: در این نشست ظرفیتهای خوزستان در زمینههای مختلف درمانی، گردشگری و صنعت به هیات عراقی معرفی شد که امیدواریم آغازی برای همکاری دو جانبه این دو استان باشد.
رییس اتاق بازرگانی اهواز بیان کرد: این نخستین سفر این هیات عراقی به اهواز است و امیدواریم که بتوانیم از خوزستان هیاتی را به عراق اعزام و نمایشگاهی را در آن جا داشته باشیم.
او ادامه داد: هماکنون با استانهای بصره و میسان عراق مراودات تجاری داریم و میتوانیم در صورت آغاز همکاری، از طریق چذابه کالاهایی را برای دیوانیه بفرستیم.
عموری با اشاره به برخی مشکلات تجاری بین ایران و عراق گفت: بیشتر مشکلات مربوط به طرف عراقی است از جمله اینکه بخشنامهها به موقع اعلام نمیشوند، ممنوعیت کالا به یکباره اعمال میشود، متولی مشخصی در مرزها وجود ندارد، جلسات مشترک به صورت ماهیانه برگزار نمیشود و تعرفههای بالایی از سوی واسطه ها (نه گمرک عراق) بر کالاهای ایرانی اعمال میشود.
او درخصوص وضعیت مراکز داوری بین ایران و عراق توضیح داد: مراکز داوری در سالهای گذشته در اتاقهای بازرگانی سراسر کشور ایجاد شده و در مرکز داوری خوزستان نیز هفت نفر از وکلای مجرب استان همکاری میکنند.
رییس اتاق بازرگانی اهواز گفت: با اتاق العماره عراق دو سال پیش تفاهم نامهیی امضا شده که در صورت بروز مشکلات، با داوری مشکلات حل میشود و در صورت حل نشدن، به یکی از وکلا معرفی میشوند تا در دادگاه طرح دعوی کنند.
رییس اتاق بازرگانی اهواز ادامه داد: اتاق بازرگانی دیوانیه برای تفاهم نامه ایجاد مرکز داوری علاقه خود را نشان داده که در صورت آغاز همکاری این تفاهمنامه نیز امضا میشود.