افزایش قیمت نفت در سایه تردیدها
گروه انرژی| علیرضا کیانی|
پس از هفتهیی پر چالش، بازار نفت خام هفته جدید را آرام آغاز کرد. روز دوشنبه، قیمت برنت افزایش جزئی را ثبت کرد تا بازار یک روز را بدون اختلالی جدی سپری کرده باشد. مهمترین اختلال موجود در بازار نفت همچنان، تحریمهای قریبالوقوع ایران است. از سویی طرح جدید ایالات متحده برای کاهش محدودیت مصرف سوخت نیز عاملی دیگر برای افزایش قیمت محسوب میشود چرا که بر تقاضا خواهد افزود.
روز دوشنبه، تردیدها و نگرانیهای موجود در مورد چشمانداز عرضه، قیمت نفت را به نسبت نیمه ماه ژوئیه 5 درصد افزایش داد. در دو هفته گذشته سایه تحریمها بر ایران صادرات نفت این کشور را از همین حالا کاهش داده و همین امر باعث شده تا قیمت نفت تقریبا بدون وقفه در این مدت مسیری صعودی را داشته باشد.
تاماس وارگا از شرکت نفتی پی ویام در یادداشتی برای رویترز نوشت: «فاکتورهای بسیاری در این روزها بر قیمت نفت تاثیر میگذارد اما در نهایت ما به این نتیجه میرسیم که همهچیز به تاثیر تحریمهای امریکا بر ایران باز میگردد». این کارشناس بازار نفت در ادامه مینویسد: «بهترین سناریو این است که ایالات متحده معافیتهای خوبی را تا زمان انتخابات میاندورهیی در نظر بگیرد و از صادرات نفت ایران تنها 500 تا 700 هزار بشکه در روز کم شود. اما اگر دونالد ترامپ مسیر دشوار را در پیش بگیرد و متحدان و دشمنانش را زیر بیشترین فشار قرار بدهد، آنگاه میزان کاهش عرضه میتواند به 2 میلیون بشکه در روز برسد».
به گزارش بلومبرگ، قیمت نفت خام وست تگزاس اینترمدیت تحویل سپتامبر در بازار معاملات تجارتی نیویورک (نایمکس) دیروز با 36 سنت افزایش 69 دلار و 5 سنت در هر بشکه رسید. در بازار لندن این شاخص نفتی در قیمت 69 دلار و 3 سنت معامله شد. در هفته گذشته قیمت اوراق آتی نفت خام امریکا 2. 5 درصد کاهش یافت و به 68 دلار و 69 سنت رسید و کل مبادلات انجام شده 44 درصد نسبت به میانگین 100 روزه کاهش نشان میداد. قیمت نفت خام دریای شمال برای تحویل سپتامبر در بازار نقل و انتقالات اوراق آتی اروپا در لندن با 19 سنت افزایش، به 74 دلار و 48 سنت در هر بشکه رسید. به گزارش بلومبرگ، قیمت شاخص بینالمللی نفت خام در هفته گذشته 1.7 درصد رشد کرد و به قیمت 74 دلار و 29 سنت در هر بشکه رسید. فاصله قیمت برنت و وست تگزاس اینترمدیت به 5 دلار
و 43 رسید.
اوراق آتی تحویل سپتامبر در بازار نقل و انتقالات بینالمللی شانگهای 0.5 درصد افزایش یافت تا در هر بشکه به 509.2 دلار رسید. بهای نفت چین در هفته گذشته 2.7 درصد افزایش یافت.
آمار بیکر هیوز که روز جمعه منتشر شد نشان داد اقتصاد امریکا در سه ماهه دوم سال میلادی جاری با سریعترین روند در حدود چهار سال گذشته رشد کرده، اما تنشهای تجاری میان واشنگتن و پکن با وجود توافق اخیر امریکا و اتحادیه اروپا بالا مانده است.
به گفته استفن اینس، مدیر معاملات منطقه آسیا اقیانوسیه شرکت OANDA، نگرانیها پیرامون جنگ تجاری میان امریکا و چین همچنان روی قیمتها تاثیر منفی میگذارد و از سوی دیگر توقف صادرات نفت عربستان سعودی از طریق آبراه دریای سرخ، در تقویت قیمتها تاثیر چندانی نداشته است. عربستان سعودی هفته گذشته اعلام کرد به دنبال حمله حوثیهای یمن به دو نفتکش این کشور در مسیر تنگه باب المندب در دریای سرخ، حمل نفت از طریق این مسیر دریایی را متوقف خواهد کرد. بر اساس گزارش رویترز، همچنین الکساندر نواک، وزیر انرژی روسیه، روز جمعه اعلام کرد بازار متلاطم مانده و به جنگ لفظی واکنش نشان میدهد. وی در عین حال افزود: بازار ریسکهای مربوط به تحریمهای امریکا علیه ایران را به حساب آورده است.
زیر و زبر افزایش قیمت نفت امریکا
افزایش قیمت نفت امریکا به حدود
69 دلار واکنشی به چشمانداز امکان پیادهسازی استانداردهای جدید بهرهوری در خودروها در ایالات متحده است که به افزایش مصرف سوخت منجر خواهد شد. این تحلیل بلومبرگ از افزایش قیمت بازار در روز گذشته بود. در ادامه این گزارش نویسنده اضافه میکند، وضع قواعد جدید در امریکا، نگرانیها درباره افزایش سود تولید نفت در این کشور را تقلیل میدهد.
بهای اوراق آتی در بازار نیویورک پس از ثبت چهارمین هفته کاهش قیمت، 0.5 سنت افزایش یافت. مقرراتگذاران در دولت فدرال ایالات متحده عنوان کردهاند که طرح آنها برای کاهش محدودیتها بر استاندارد میزان مصرف بنزین، مصرف سوخت مردم امریکا را 500 هزار بشکه در روز افزایش خواهد داد.
در ماه جاری، قیمت نفت 7 درصد کاهش یافته است که دلیل اصلی آن، از نگاه بلومبرگ، افزایش نگرانیها درباره جنگ تجاری میان چین و امریکا و متاثر شدن رشد اقتصاد جهانی و بالطبع تقاضا برای انرژی بوده است. سرمایهگذاران همچنین میزان افزایش تولید از سوی اعضای سازمان کشورهای صادرکننده نفت، اوپک، را رصد میکنند تا هم برآورد درستی از میزان جبران اختلالات بالقوه در عرضه ایران و دیگر کشورها را به دست آورند و هم تاثیر رکوردشکنی تولید نفت شیل بر قیمتها را متوجه شوند.
تاکایوکی نوگامی، اقتصاددان ارشد شرکت ملی نفت، گاز و آهنآلات ژاپن در گفتوگوی تلفنی با بلومبرگ در این باره اظهار داشت: «افزایش تقاضای نفت به علت تغییرات استانداردهای بهرهوری سوخت میتواند اثر افزایش تولید نفت امریکا را خنثی کند و صادرات این کشور را کاهش دهد». وی ادامه داد: «از آنجا که مشکلات در خط لوله، افزایش تولید شیل را تا حد زیادی با دشواری مواجه کرده، این نگرانی وجود دارد که تولید نفت خام در ایالات متحده بهطور موقت کاهش یابد».
مقرراتگذاران امریکایی در نظر دارند تا قواعد سختگیرانه ناظر بر بهرهوری سوخت خودروها که در زمان دولت باراک اوباما وضع شده بود را ملغی سازند. به گزارش بلومبرگ که به نسخهیی از طرح دسترسی داشته است، خودروها و وانتهای سبک تازهساز باید با هر گالن بنزین (که بهطور تقریبی برابر با 3.8 لیتر است) بهطور متوسط 37 مایل (بهطور تقریبی برابر با 1.61 کیلومتر) را در مدت 2020 تا 2026 بپیمایند. این در حالی است که بر اساس استاندارد وضع شده در دولت پیشین
ایالاتمتحده، خودروها و وانتهای سبک باید بهطور متوسط با هر گالن بنزین 47 مایل را بپیمایند. هر چند که پیشنویس این طرح ممکن است برای قیمتهای نفت خام عاملی در «گاوی» شدن بازار و افزایش قیمتها محسوب شود، دادههای بیکر هیوز از افزایش تعداد سکوهای نفتی
ایالاتمتحده در هفته گذشته حاکی بوده است که نشان میدهد امکان یک جهش در تولید نفت خام در آینده وجود دارد. چیزی که برای قیمت عاملی نزولی محسوب میشود.
همراهان همیشگی شیل؛ چالش و تولید
تولید نفت ایالات متحده به بیشترین میزان خود در تاریخ رسید و رکورد 11 میلیون بشکه در روز را در دو هفته پیش، از خود بهجای گذاشت. به گزارش فوربس، این افزایش مترادف با افزایش 16 درصدی تولید از ابتدای ژانویه به این سو است. فوربس مینویسد که آینده برای صنعت نفت ایالات متحده درخشانتر است. آژانس بینالمللی انرژی در گزارشی که در 26ام ماه ژوئیه منتشر کرد، درباره صنعت نفت امریکا نوشت: «برای نخستینبار در تاریخ، بخش شیل بهطور کلی در سال 2018 در مسیر سوددهی محض قرار دارد». سرمایهگذاری در سال گذشته 60 درصد افزایش یافته و قرار است در سال 2018 نیز 20 تا 25 درصد بیشتر شود. بر اساس آمارهای بیکر هیوز، در هفته گذشته به تعداد سکوهای نفتی عملیاتی در امریکا 3 حلقه افزوده شده تا شمار کلی آنها به 861 حلقه برسد. با وجود این، به گزارش بلومبرگ، هرچندکه تعداد سکوهای نفتی در حوضچه پرمین نیز افزایش یافته محدودیتهای موجود در حجم خط لوله در این منطقه غنی هنوز چالشی بزرگ برای افزایش تولید به حساب میآید؛ تا جایی که شرکت نفت و گاز کابوت مجبور شد روند سرمایهگذاری در منطقه شیل خیز امریکا را به دلیل ترافیک خطلوله و افزایش قیمتها، متوقف سازد.
هلدینگ میدستریم اپیک سال گذشته اعلام کرد که میخواهد نخستین خط لوله خود را برای فعالترین میدان نفتی امریکا بسازد. به گزارش والاستریت ژورنال، ساخت این خط لوله تا سال آینده به اتمام نخواهد رسید اما این هلدینگ از همین حالا به فکر افزایش ظرفیت انتقال آن افتاده است. با این اوصاف باید دید در بازاری که عرضه با مشکلات متعددی مواجه است، آیا تنگنا با سرعت بیشتری پیشروی میکند یا نفت شیل.