بزرگترین میزبانهای اندیشکدهها در جهان
گروه گوناگون|
در سالهای گذشته، قدرت کشورها، با توان نظامی و پس از آن، با شرایط اقتصادی تعریف میشد. اندیشکده و اتاقهای فکر نیز، محل گردهمایی استراتژیستهایی بود که در مورد نقشههای جنگی بحث و تبادل نظر میکردند. پس از آنکه جنگهای متعدد، دولتها را متحمل خسارتهای بسیاری کرد، تغییراتی در رویکردهای دفاعی کشورها ایجاد شد و به تدریج، اندیشکدهها به محل ارایه پیشنهادهای سیاسی و نظامی تبدیل شدند.
آنطور که در بسیاری از گزارشها گفته شده، رشد اندیشکدهها در سراسر جهان، به دهه 1980 برمیگردد که نتیجه جهانی شدن و ارتباط اندیشکدهها، پایان جنگ سرد بود، اما این موضوع مشکلات مشترک بینالمللی نیز بهدنبال داشت. در قرن بیستم نیز، تعداد اندیشکدهها در امریکا، کانادا و اروپای غربی با افزایش قابلتوجهی روبرو شد. بر اساس آمارهای منتشر شده، حدود 90.5 درصد از اندیشکدهها، پس از سال 1951 آغاز بهکار کردند که گفته میشود 55 درصد آنها به امریکا و اروپا اختصاص دارد. طبق تازهترین گزارشهای منتشر شده، در سال 2017، امریکا بیشترین تعداد اندیشکده و مراکز پژوهشی را به خود اختصاص داده بود. آنطور که گفته شده، در این کشور، در سال گذشته میلادی، حدود یکهزار و 872 مرکز تحقیقاتی مشغول به کار بودند. طبق گزارشها، در سالهای اخیر، یکی از اساسیترین ماموریتها و نقشهای اندیشکدهها در امریکا، مدیریت و برنامهریزی در سیاست خارجی کاخ سفید است. هرچند که بطور کلی گفته شده که بالاترین شمار اندیشکدهها در امریکا و اروپاست، اما چین، به عنوان نماینده آسیا، قدرتمندترین رقیب امریکا و بریتانیا در شمار اندیشکدهها بهشمار میرود. بر اساس تازهترین آمارهای منتشر شده، در چین، شمار اندیشکدهها حدود 512 مرکز اعلام شده که این تعداد در بریتانیا، به 444 مرکز میرسد. آمار رشد اندیشکدهها در چین در حالی اعلام شده که تحلیلگران بر این باورند که پکن خیز بلندی برای تبدیل شدن به قدرت جهانی در آیندهای نزدیک برداشته و در نظر دارد که سلطه جهانی امریکا را به چالش بکشد. بریتانیا نیز، در حالی جایگاه سوم بیشترین اندیشکدهها را به خود اختصاص داده که گفته میشود این کشور خود را قدرت جهانی دانسته و منافع خود را جهانی تعریف میکند. آنطور که گفته شده، پس از پایان جنگ سرد، تونی بلر، نقش و موقعیت کشور را مهم ارزیابی و بریتانیا را رقیبی قدرتمند برای امریکا معرفی کرد. بر این اساس، اندیشکدههای بریتانیا، تلاش بسیاری برای ارایه قوانین جهانی با چارچوبهای کشورشان دارند و تمرکز آنها، حفظ قدرت بریتانیاست.
آنطور که در این گزارش گفته شده، هند و آلمان نیز در جایگاه چهارم و پنجم در میان کشورهایی با بیشترین اندیشکدهها قرار گرفتند. طبق گزارشهای منتشرشده، یکی از مهمترین رویدادهای هند در سالهای اخیر، رشد اندیشکدههایی بود که در نقش مشاور بخشهای گوناگون، کنار دولت این کشور قرار گرفتند. شمار این اندیشکدهها در هند در سال 2017 به 293 مرکز رسید و بر بهبود امور سیاسی در این کشور بسیار تاثیرگذار بود. در آلمان نیز، حدود 225 مرکز پژوهشی در سال 2017 فعال بود. آنطور که در اسناد تاریخی گفته شده، فرانسه از سابقهای طولانی در گردهمایی نخبگان در قالب کلوبهای فکری، سالنهای ادبی و فلسفی، همچنین کلوبهای انقلابی در قرن هجدهم برخوردار است. هرچند که رشد اندیشکدهها در این کشور بسیار دیرتر از سایر کشورهای اروپایی بوده اما این کشور در سالهای اخیر، با افزایش قابلتوجه مراکز پژوهشی روبرو بوده است. تعداد مراکز تحقیقاتی و اندیشکدهها در فرانسه، به 197 مرکز میرسد. این آمار در آرژانتین، حدود 146 مرکز اعلام شده و طبق آمار سال 2017، ژاپن حدود 116 اندیشکدهها در این کشور فعال بودند. بر اساس گزارشهای منتشر شده، در سال 2017 حدود 103 اندیشکده در روسیه فعالیت میکنند که بیش از 20 درصد کل اندیشکدههای جهان را تشکیل میدهند. بر این اساس، این کشور از نظر تعداد اندیشکدهها، در جایگاه نهم، بعد از ژاپن و قبل از کانادا قرار گرفته است. این در حالی است که در سایر گزارشهای منتشر شده، در سال 2015 روسیه در شمار اندیشکدهها، جایگاه هشتم جهان را به خود اختصاص داده بود که طبق تازهترین آمار منتشر شده، جای خود را در سال 2017 به ژاپن داده است. آنطور که در این گزارش گفته شده، تعداد مراکز پژوهشی کانادا در سال 2017 نیز، حدود 100 مرکز اعلام شده است. بر اساس این گزارش، در سال 1950، زمانی که نخستین اندیشکدهها در قالب مدرن و کاملا متفاوت از آنچه در سالهای پیش از آن بود، شروع به فعالیت کردند، کمتر کسی گمان میکرد که شاید این موسسات بتوانند سکان هدایت کشورها را در کنار دولتها در دست بگیرند، اما آنطور که گفته شده، این روزها این اتفاق افتاده و دولتمردان به اندیشه نخبگان در اندیشکدهها، احساس نیاز میکنند.