ظریف: درهای مذاکره با امریکا را نبستهایم
وزیر امور خارجه کشورمان گفت: ما درهای مذاکره با امریکا را نبستهایم. درها باز است، مشروط بر اینکه، چنین دیداری قابل اطمینان باشد. ما باید اطمینان یابیم که به محض اینکه به توافق رسیدیم، توافق اجرایی شود.
به گزارش ایسنا، محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان در گفتوگو با «لیز دوسِت Lyse Doucet خبرنگار ارشد بینالمللی شبکه بی بی سی در نیویورک به پرسشهای او درباره موضوعات مختلف پاسخ گفت .بر اساس گزارش خبرگزاری صدا و سیما، خبرنگار بی بی سی از وزیر امور خارجه سئوال کرد: چه اندازه نگران هستید که توافق هستهای ایران فروبپاشد؟ظریف پاسخ داد: خب این احتمال وجود دارد، اما این نه تنها گام رو به عقب برای ایران، بلکه شکست برای جامعه بینالمللی، قوانین بینالمللی و سازمان ملل خواهد بود. آنچه اکنون با آن روبرو هستیم قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل است و یکی از اعضای دایم این شورا نه تنها قطعنامهای را که خودش به آن رأی داده و درواقع، به شورای امنیت ارایه و بر سر آن مذاکره کرده است، نقض میکند، بلکه کشورهایی را که قصد دارند این قطعنامه را اجرا کنند، مجازات میکند. این، نخستین بار است که چنین اتفاقی رخ میدهد. بنابراین، سقوط برجام نه تنها یک پسرفت، بلکه رویه (بد) بسیار جدی در نظام بینالمللی خواهد بود. خبرنگار بی بی سی با اشاره به برجام از ظریف پرسید: اکنون که توافق به تار مویی بسته است، اروپا سازوکار ویژهای فراهم کرده است تا به شرکتهای خصوصی و شرکتهای نفتی اجازه دهد از طریق دور زدن دلار امریکا، استفاده از سایر ارزها و پرهیز از تحریمهای امریکا، با ایران تجارت داشته باشند. عملی کردن این سازوکار نیز دشوار خواهد بود.
وزیر امور خارجه در پاسخ گفت: بله، این کار دشوار خواهد بود، زیرا دلار امریکا نقش فراگیر در نظام مالی بینالملل دارد. این کار دشوار خواهد بود، اما تصمیم بسیار روشن است: آیا جامعه بینالمللی به امریکا اجازه سلطه خواهد داد یا نه. البته امریکا در گذشته سلطه داشت، اما بر اساس مجموعهای از قوانین و نه بر اساس موارد دیکتهشده که هر چند روز یک بار تغییر میکنند.
خبرنگار بی بی سی از ظریف سئوال کرد: دونالد ترامپ هشدار بسیار جدی داد که هر کس ایران را منزوی نکند، با پیامدهای شدید روبرو خواهد شد. اکنون تکلیف کشوری مانند انگلیس که بیش از هر چیز دیگر، به دنبال حفظ روابط تجاری و سیاسی خود با ایران است، چیست؟ آنها (مقامات انگلیس) در این زمینه چه به شما گفتند؟ ظریف در پاسخ گفت: ترزا مینخست وزیر انگلیس، امانوئل مکرون و دیگران، تعهدشان را اعلام کردند و گفتند ما به بهره مندی ایران از مزایای اقتصادی توافق متعهدیم. تعهداتی که اروپاییها دادند، احتمالاً بهتر از آن چیزی بود که کسی تصورش را میکرد. مرحله بعد، تبدیل این تعهدات سیاسی به سازوکار بود و به اعتقاد من، این سازوکارها قرار است اجرایی شود. محک بعدی که مهمترین و دشوارترین آزمون خواهد بود، این است که ببینیم آیا سازوکارها موثر است یا خیر. به عقیده ما، دلیلی وجود ندارد که این سازوکارها عمل نکند. ما قصد داریم اندکی بیشتر شکیبایی کنیم، اما این بدین معنا نیست که کاسه صبر ما هرگز لبریز نخواهد شد، اما اندکی بیشتر صبر میکنیم تا ببینیم چه میشود.
خبرنگار بی بی سی درخصوص بهبود روابط امریکا و ایران از ظریف سئوال کرد: راه برون رفت وجود دارد: شما میتوانید پیشنهاد ترامپ را برای دیدار (دو جانبه) با حسن روحانی بپذیرید. آیا این کار، غیرممکن است؟ظریف پاسخ داد: هیچ چیزی غیرممکن نیست. اما نتیجه دیدار (احتمالی) ترامپ با روحانی، فرصتی برای عکس گرفتن مقابل خبرنگاران و سندی دو صفحهای خواهد بود. ما هم اکنون سندی 150 صفحهای در اختیار داریم که متن توافق است که نه تنها ایران و امریکا، بلکه شش قدرت دیگر، بر سر تک تک واژههای آن مذاکره کردند. به عنوان فردی که بر سر این توافق مذاکره و برای مدتی طولانی درگیر این فرآیند بوده است، میتوانم به ترامپ اطمینان دهم که امریکا به توافق بهتری نخواهد رسید. خبرنگار بی بی سی با اشاره به ادعاهای مقامات دولت امریکا درباره پیامدهای توافق با کره شمالی از ظریف سئوال کرد: کیم جونگ اون رهبر کره شمالی به نتیجه متفاوتی رسید و از دشمن درجه یک عمومی در امریکا به رهبری تبدیل شد که ترامپ میگوید به خاطر نامههای زیبایش، عاشق و شیفته او شده است.ظریف در پاسخ گفت: روابط بین المللی به عاشق شدن ارتباطی ندارد. روابط بین الملل، (مبتنی) بر احترام به تعهدات است. امریکا بر سر توافق مذاکره کرد. میدانید که با روی کار آمدن دونالد ترامپ رییسجمهور امریکا، فقط دولت این کشور تغییر کرد و اینگونه نبود که انقلاب رخ دهد. توافق هستهای نیز یک توافق شخصی بین من و «جان کری» یا بین رییسجمهور اوباما و حسن روحانی نیست، بلکه توافقی بینالمللی میان هفت کشور و اتحادیه اروپا است که در قطعنامه شورای امنیت نیز درج شده است.