معاملات الگوریتمی؛ کاهش هیجان سرمایهگذاری
معاملات الگوریتمی زمین بازی را تغییر میدهد و راهاندازی معاملات الگوریتمی در بازار سرمایه نیازمند تغییراتی در حوزه ریزساختارها، زیرساختها، قوانین، مقررات و نیازمند استانداردسازی است. به گزارش سنا، مطهره مروج مدیر فناوری اطلاعات سازمان بورس و اوراق بهادار با اشاره به مطالب فوق تصریح کرد: معاملات الگوریتمی، واقعیترین تغییرات را در بازار سرمایه رقم خواهد زد و به شکلگیری بازاری کارآمدتر، شفافتر، منطقیتر و سریعتر کمک میکند.
نظمدهی به معاملات
از سویی دیگر، سید مصطفی رضوی معاون اجرایی سازمان بورس و اوراق با اشاره به اینکه موضوع معاملات الگوریتمی، معاملات بدون دخالت انسان است، ابراز داشت: در سال ۲۰۰۶ حدود ۳۷ درصد معاملات بورس فرانکفورت به صورت الگوریتمی انجام میگرفت که این موضوع نشان میدهد باید برای ارتقا و توسعه ابزارها در بازار سرمایه تلاش شود. رضوی با بیان اینکه معاملات الگوریتمی سرعت معاملات را افزایش میدهد، گفت: در این روش، پردازش اطلاعات بسیار بیشتر از انسان است و از همین رو سرعت و حجم معاملات را در بازار افزایش میدهد. همچنین کمک میکند تا نقش نظارتی سازمان را ارتقا دهیم. معاون اجرایی سازمان بورس و اوراق بهادار ادامه داد: ویژگی معاملات الگوریتمی این است که خطاها را به حداقل میرساند و هیجان در تصمیمگیری را کاهش میدهد. در عین حال میتواند با اعمال قوانین نظم بهتری به معاملات بازار بدهد. همچنین در اجرای سفارشات حداقل تاخیر رخ میدهد.
استراتژیهای مختلف
افزون بر این، حسن امیری معاون نظارت بر بورسها و ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار با اشاره به اینکه یکی از مهمترین اهداف بحث فرهنگسازی است، تصریح کرد: برگزاری چنین رویدادهایی زمان مناسبی برای آموزش مفاهیم ابتدایی و ارتقای سوادمالی اثربخش است. وی ادامه داد: بازارهای مالی پیچیدگیهای زیادی پیدا کرده و رشتههای مختلف با مباحث مالی عجین شده و در همین راستا، فعالیت بین رشتهای شکل گرفته است. بطوری که هماکنون ترکیب اقتصاد و روانشناسی، مالی رفتاری را تشکیل داده است و تلاش میشود تا در بازارهای مالی تئوریهای مختلف، تئوری بازیها و هوش مصنوعی وارد شده و از ابزارها استفاده خوبی شود. معاون نظارت بر بورسها و ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار ابراز داشت: بازارهای مالی الکترونیک طی چندسال اخیر رشد خوبی داشته و فعالیتهای اثربخشی شکل گرفته است، اما در بحث الگوریتم سه مورد حجم سفارش، زمانبندی سفارش و قیمت از اهمیت بالایی برخوردار است.
امیری خاطرنشان کرد: دانش ایتی به سفارشگذاری کمک میکند. در مرحله قبل از معاملات تصور اینکه از دانشای تی استفاده نکنیم، امکانپذیر نیست. البته در حین معاملات و پس از معاملات از این دانش به خوبی استفاده میشود. وی با تاکید بر اینکه تمرکز روی سفارشها و نحوه انتقال آن به هسته معاملات است، تصریح کرد: به تعداد افراد، استراتژیهای مختلفی وجود دارد اما باید فضای کافی را در اختیار سرمایهگذاران قرار دهیم. طی سالهای اخیر نهادهای مالی در حوزه سبدگردانها و صندوقها توسعه مناسبی داشت اما هنوز هم در این زمینه کمبود احساس میشود. معاون نظارت بر بورسها و ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار ادامه داد: معاملات الگوریتم کمک میکند که تنوعی از استراتژیها را دنبال کنیم و بتوانیم به نحو مناسب تنوع استراتژیها را پوشش دهیم. از همین رو امید میرود با توسعه این فرهنگ، به جای اینکه افراد تک سهم بخرند و رفتارهای هیجانی داشته باشند، روند منطقی کسب سود را دنبال کنند. در اینجاست که نهادهای مالی هم استراتژیهای بهتری را در پیش خواهند گرفت. وی با بیان اینکه معاملات الگوریتمی دامنه وسیعتری از سرمایهگذاران مختلف را پوشش میدهد، گفت: در این معاملات برای تعداد زیادی از سبدها، میتوان برنامهریزی کرد. بنابراین، آنچه تحت عنوان مسابقه یاد میشود یک رویداد است که توجهات را به این موضوع جلب کند. هدف این است که فعالیت بین رشتهای شکل بگیرد و این دانش عمق بیشتری یابد و از پدیده صف نشینی دور شویم.
ضرورت استفاده از ابزارهای نوین
علاوه بر این، علی امین تفرشی عضو هیاتمدیره شرکت بورس معتقد است که، توسعه فرهنگ سرمایهگذاری و استفاده از ابزارهای نوین از اهمیت بالایی در بازار سرمایه کشور برخوردار است. وی با تاکید بر اینکه بورس در راستای این امر، مصمم است تا در راستای گسترش فرهنگ سرمایهگذاری قدم بردارد، افزود: لازم است زیرساختهای انجام این معاملات در بازار سرمایه کشور انجام شود. سرعت و حجم معاملات الگوریتم افزایش یابد و نیاز است که سامانه معاملات هم متناسب با آن ارتقا پیدا کند. عضو هیاتمدیره شرکت بورس بر این باور است که معاملات الگوریتمی میتواند منجر به ارتقای دانش در بازار سرمایه شود. این در حالی است که، پدیده خرید تک سهم یا خریدهای گروهی، همه را نگران کرده، بنابراین طبیعی است که بازار سرمایه همپای دانش روز دنیا گام بردارد.
پایان عصر معاملهگری سنتی
همچنین، یاسر فلاح مدیرعامل شرکت اطلاعرسانی و خدمات بورس عنوان کرد: بازار سرمایه کشور همزمان با چهلمین سال پیروزی انقلاب اسلامی گام در مسیر بسیار مهمی گذاشته و آن ارتقای رفتار معامله گران و سهامداران در این بازار است؛ به نحوی که از این پس رفتار حرفهایتر و مدرنتری را در جهت دستیابی به حداکثرسازی سود در این بخش شاهد خواهیم بود. وی معاملات الگوریتمی را کاری تلفیقی و میان رشتهای بین علوم مالی و رایانه خواند و گفت: استراتژیستها و تحلیلگران مالی میتوانند با مشارکت مهندسین نرم افزار و رایانه، استراتژیهای خود را در قالب یک نرم افزار یا برنامه رایانهای تعریف کنند و با نوشتن یک الگوریتم آن را اجرا کنند. یاسر فلاح درخصوص تاثیر معاملات الگوریتمی بر بهبود فضای معاملاتی در بازار سرمایه نیز اظهار داشت: قطعا با این اقدام عمق و تعداد معاملات افزایش پیدا خواهد کرد. همچنین در صورتی که الگوریتمها الگوریتمهای دقیق و مناسبی باشند، علاوه بر اشتغالزایی مناسب، سودآوری را برای سهامداران و سرمایهگذاران بیشتر خواهند کرد. فلاح با بیان اینکه با اتکا به این ابزار، بسیاری از مهندسان رایانه و متخصصان حوزه فناوری اطلاعات میتوانند بازار سرمایه را به عنوان یک مارکت جدید بشناسند و در این بازار فعال شوند، افزود: در بستر معاملات الگوریتمی، شرکتهای دانش بنیانی میتوانند متشکل از یک فعال بازار سرمایه و یک مدیر مالی و یک فعال حوزه فناوری اطلاعات یا مهندس رایانه ایجاد شوند تا الگوریتم نویسی کنند و الگوریتمهای خود را با قیمت مناسب به فروش برسانند. وی ادامه داد: در حال حاضر در دورهای هستیم که شرکتهای دانش بنیان و استارتاپها رونق بسیار زیادی پیدا کردهاند و جهت کلی اقتصاد جهان به این سمت است که برای دستیابی به یک اقتصاد توسعه یافته وزن و نقش اصلی را به استارتاپها و شرکتهای دانش بنیان و پیشرو میدهند. مدیرعامل شرکت اطلاعرسانی و خدمات بورس خاطرنشان کرد: در واقع اقتصاد امروز مبتنی بر شرکتهای دانش بنیان در حال پیشرفت است واین شرکتها هستند که به نوعی در اقتصاد میدان داری میکنند و سودآوری عالی دارند. در بازار سرمایه ما هم یکی از آن بخشهایی که میتواند شرکتهای دانش بنیان و استارت آپها را فعال کند، الگوریتم نویسی و معاملات الگوریتمیک است که کاری بدیع به شمار میرود. فلاح در پاسخ به این سوال که معاملات الگوریتمی چه حجمی از معاملات بازار سرمایه کشور را قادر است پوشش دهد، گفت: البته پیش بینی این قضیه چندان ساده نیست اما به نظرمی رسد ما در مسیری گام گذاشتهایم که برگشت پذیر نیست. ما باید به سرعت از الگوهای سنتی معاملهگری به سمت رفتارهای نوین و دانش بنیان معاملهگری حرکت کنیم و این رفتارها هم چیزی جز حضور پررنگتر رایانه و چشمگیر شدن نقش فناوری اطلاعات در رفتارهای مالی نخواهد بود. مدیرعامل شرکت اطلاعرسانی و خدمات بورس تاکید کرد: معاملات الگوریتمی و تقویت آن یکی از سیاستها و انتخابهای قطعی است که همچنان در سازمان بورس و اوراق بهادار با جدیت دنبال خواهد شد.