دو بازیگر اصلی بازار سهام
بازار سهام در سال جدید با رشدهای بالایی همراه بوده بطوری که طی این مدت شاخص کل بیش از 20 درصد بازدهی داشته است. یک کارشناس بازار سرمایه معتقد است که در حال حاضر بر تورم و انتظارات از آینده دو بازیگر اصلی اقتصاد هستند. به گفته سید حسین میری بازار سرمایه خود را با انتظارات آتی تطبیق میدهد. همچنین تحریمها، دغدغههای مربوط به صادرات کالاها و نقل و انتقال پول از جمله مسائلی است که بر آن پیشبینیها و در نتیجه بر وضعیت بازار سرمایه تأثیر دارد.
سید حسین میری، کارشناس ارشد بازار سرمایه در گفتوگویی با ایسنا درباره علت نوسانات اخیر شاخص کل گفت: بازار سرمایه خود را با انتظارات آتی تطبیق میدهد، چراکه سرمایهگذاران بر اساس انتظارات از آینده رفتار میکنند. پیشبینیها یکی از پارامترهای تأثیرگذار روی معاملات بازار سرمایه هستند. تحریمها، دغدغههای مربوط به صادرات کالاها و نقل و انتقال پول از جمله مسائلی است که بر آن پیشبینیها و در نتیجه بر وضعیت بازار سرمایه تأثیر دارد.
به گفته وی موضوع مهم دیگری که بر بازار سرمایه تأثیر گذاشته تورم و نرخ ارز است. در سال گذشته نرخ تورم بالا رفت و همین افزایش تورم روی رفتار سرمایهگذاران تأثیر میگذارد. فارغ از بحث EPS شرکتها و درآمدی که در آینده خواهند داشت به دلیل تورمی که در یک سال گذشته وجود داشته خیلی از شرکتها داراییها خود را به نرخ تورم نرسانده و این باعث شده قیمت سهامشان در جهت افزایش ارزش جاری داراییها، باز هم افزایش پیدا کند. در نتیجه بخشی از افزایش شاخص واقعی و بخشی از آن مربوط به اثر تورم روی سود شرکتهاست که این موضوع سبب شده قیمتها افزایش و شاخص نیز به تبع آن افزایش یابد. اگر پیشبینیهایی که برای نرخ تورم در سال جاری میشود درست باشد ما انتظار داریم که شاخص همچنان رشد کند. میری افزود: اثر تورم روی قیمت کالاها تأثیر میگذارد و چون کالاها با یک فاصله زمانی تولید شده قیمت تمام شده آنها با نرخهای گذشته است و این تأثیر در قیمت فروش سبب میشود که سودها افزایش پیدا کند اما اگر در ادامه تیراژ افزایش پیدا نکند سودآوری کاهش پیدا خواهد کرد. این تورم روی هزینهها از جمله دست مزدها تأثیر خواهد گذاشت. این کارشناس بازار سرمایه اظهار کرد: اگر انتظار داشته باشیم که در سال جاری تا پایان سال مقداری تیراژها کاهش پیدا کند درآمدها افزایش نخواهد یافت و احتمال کاهش سودآوری وجود دارد. مضاف بر این همانطور که شما میدانید در شرکتها جدا از هزینه متغیر، هزینه ثابتی وجود دارد که این هزینه بر تیراژها سرشکن میشود و وقتی تیراژها کاهش پیدا کند خارج از بحثهای تورمی خود این هم موجب کاهش سودآوری خواهد شد. وی گفت: ممکن است این سوال مطرح شود که مقدار تولیدها را تا پایان سال چطور است، آیا تیراژها تا پایان سال افزایش خواهد داشت یا همین شکل ادامه پیدا میکند؟ من تصورم بر این است که اگر بحثهای تحریمها را خوب مدیریت کنیم و راههایی بیابیم که بتوانیم ارز را جابهجا کنیم و مشکل کمبود مواد اولیه برطرف شود، نباید تولیدات خیلی کاهش یابد.
میری در پایان به معاملهگران بازار توصیه کرد: نمیگویم در حال حاضر یک بازار بالغ داریم اما نسبت به سالهای گذشته یک بازار پر تجربه داریم. به مردمی که به بازار سرمایه نیامدهاند و با این بازار آشنا نیستند این را میگویم که در سالهای گذشته با مجموعه اتفاقهایی که در بازار پیش آمده باعث شده که برای همه افراد در بازار ابزار مناسب داشته باشیم که در سبد سرمایهگذاری شأن میتوانند این ابزارها را داشته باشند. اگر کسی میخواهد با ریسک بالا به بازار بیاید میتواند خرید و فروش سهم کند. در یک لایه پایینتر اگر علمش را ندارند میتوانند منابع شأن را به نهادهای مجاز مالی دهند تا آنها برایشان خرید و فروش سهام کنند یک لایه بعد این است که واحدهای صندوق سهامی را بخرند و اگر نمیخواهند ریسک داشته باشد واحدهای صندوق مختلط را خریداری کنند. اگر کاملاً ریسک گریز هستند میتواند در صندوق با درآمد ثابت سرمایهگذاری کند که یک نرخ ثابتی دارد. یک رنجی از ابزارها برای سرمایهگذاران وجود دارد فرصتهایی که در این بازار وجود دارد میتواند به آنها کمک کند که سرمایهگذاریهایشان از بازدهی بالاتری برخوردار باشد توصیه این است که از فرصتهای بازار سرمایه استفاده کنند. وی افزود: اگر از رییس سازمان بورس درخواستی داشته باشیم این است که محدودیت اخیری که بانک مرکزی برای ما گذاشته در خیلی از حوزهها ما را محدود کرده و محدود شدن ما در این حوزهها یعنی محدودیت نقش آفرینی ما در بازار سرمایه و یک پله بعد یعنی اینکه تأثیر منفی در نقش بازار سرمایه در کشور خواهشم این است که راهش را ببینند چیست که این محدودیتها رابرداریم تا تأمین سرمایهها با قوت و سرعت بیشتری گام بردارند. سخت است که از وزیر اقتصاد در این شرایط خواهشی داشته باشیم. اما خواسته ما از وزیر باز برمیگردد به تعامل بازار سرمایه و بازار پول در بازار مالی کشور. خواهشی که داریم این است که کمک کنند که به جای موانعی که بین بازار پول و سرمایه است تعامل و همکاری بیشتری بین این دو بازار ایجاد شود و از ظرفیتهای دو طرف استفاده شود همه اینها لازمه همکاری و تعامل بین این دو بازار است.