علت آلودگی هوای تهران

۱۳۹۸/۰۴/۲۰ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۴۸۳۴۹

یک متخصص آلودگی هوا ضمن بیان اینکه ازن عامل اصلی آلودگی هوای تهران است، نسبت به خطرات تنفسی و ریوی ناشی از آلاینده ازن هشدار داد و راهکارهای اولیه کنترل این آلاینده را تشریح کرد.

این روزها تنفس در فضای باز با وجود آسمان آبی پایتخت برای برخی شهروندان سخت شده است، شاید باورش برایتان دشوار باشد اما باز هم پای آلودگی هوا در میان است و اگر فکر می‌کنید که آلودگی هوا مختص فصل سرد سال است و با آغاز گرما حداقل از هوای آلوده خلاص می‌شوید، سخت در اشتباهید؟

آلودگی هوا دشمنی است که همیشه در کمین شماست حتی اگر در جریان تغییر فصل از زمستان به تابستان تغییر لباس داده باشد.

ازن مقصر اصلی آلودگی هوای این روزهای تهران و تعدادی از شهرهای کشور معرفی می‌شود. صحبت از یک آلاینده تازه‌وارد نیست اما تنها دو سال است که اندازه‌گیری غلظت آن تا حدی دقیق‌تر شده است و آلودگی ناشی از آن اعلام می‌شود.

بنا به‌گفته محمودرضا مومنی،  متخصص حوزه آلودگی هوا متاسفانه تحقیقات لازم در مورد آلاینده ازن در کشور ما انجام نشده و نیاز است که دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی بیشتر در این زمینه ورود کنند تا راهکارهای روشنی برای کنترل این آلاینده مخرب ارایه شود.

این دانشجوی دکترای مدل‌سازی عددی آلودگی هوا در دانشگاه درکسل امریکا، در گفت‌وگو با ایسنا با تأکید بر اینکه آلاینده ازن بسیار واکنش‌پذیراست، می‌گوید: این شرایط اثرات مخربی بر سلامت انسان و گیاهان می‌گذارد.

او با اشاره به برخی اثرات مخرب این آلاینده اظهارمی‌کند: ایجاد تنگی نفس و خس‌خس سینه، ایجاد درد وقتی نفس عمیق کشیده می‌شود و سرفه و خارش‌گلو، تشدید بیماری‌های ریه مانند آسم، آمفیزم و برونشیت مزمن، افزایش تعداد حملات آسم، حساس‌تر شدن یه به عفونت، به‌طوری‌که حتی وقتی هم علایم آن ناپدید می‌شود همچنان آسیب‌رساندن به ریه ادامه دارد و ایجاد بیماری مزمن انسداد ریوی (COPD) از اثرات مخرب این آلاینده است حتی این عوارض در افراد سالم هم دیده شده‌ ولی برای افراد با مشکلات ریوی و گروه‌های خاص بیشتر است.

مومنی با بیان اینکه ازن جزو معدود آلاینده‌هایی است که اگر کیفیت هوا در شرایط سالم هم باشد بازمی‌تواند برای برخی از افراد جامعه از جمله گروه‌های حساس مشکلاتی ایجاد کند، تاکید کرد: تحقیقات نشان داده‌ است که به‌طور کوتاه‌مدت در معرض ازن قرار گرفتن، میزان مرگ‌ومیر زودرس را افزایش می‌دهد البته در مورد اثرات طولانی‌مدت این آلاینده هم شواهدی از وجود مشکلات دیده شده است ولی کافی نیست و بررسی‌ها ادامه دارد.

این متخصص آلودگی هوا در ادامه با اشاره به اینکه آلاینده‌ها به دو دسته اولیه و ثانویه تقسیم می‌شوند، اظهار می‌کند: آلاینده‌های اولیه، آلاینده‌هایی هستند که به‌طور مستقیم از منابع آلاینده منتشر می‌شوند مانند مونواکسیدکربن (CO)، اکسیدهای ازت (NOx)، دی‌اکسیدگوگرد (SO2) و برخی ذرات معلق. آلاینده‌های ثانویه، آلاینده‌هایی هستند که از ترکیب سایر گازها و ترکیبات در جو زمین تشکیل می‌شوند و از منابع آلاینده به‌طور مستقیم منتشر نمی‌شوند.

ازن یک آلاینده ثانویه است که به‌طور مستقیم از هیچ منبع آلاینده‌ای منتشر نمی‌شود بلکه از ترکیب سایر گازها و ترکیبات در جو به وجود می‌آید.