اولتیماتوم ظریف به اروپا

۱۳۹۸/۰۶/۱۱ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۵۲۰۵۸

وزیر امورخارجه گفت: همانطور که رییس‌جمهوری در نامه اولیه خود نوشت، در صورت اقدام اروپایی‌ها برای اجرای تعهدات برجامی، هنوز امکان بازگشت ایران از اجرای گام سوم وجود دارد. به گزارش خانه ملت، «محمدجواد ظریف» در حاشیه نشست روز یکشنبه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، اظهار داشت: مذاکرات ایران با اروپایی‌ها ادامه پیدا می‌کند، ضمن اینکه در زمینه گام سوم کاهش تعهدات برجامی نیز پیشنهاداتی مطرح شده و در مراحل آخر تصمیم‌گیری قرار داریم، اگر اروپایی‌ها اقدامات لازم را تا روز پنجشنبه انجام ندهند، براساس تصمیمی که در ۱۷ اردیبهشت ماه ابلاغ شده نامه‌ای به اروپایی‌ها خواهیم نوشت و اجرای گام سوم را به آنها ابلاغ می‌کنیم.

  پیشنهادهای دولت

در مورد اجرای گام سوم مشخص است

وزیر امور خارجه در پاسخ به این سوال که آیا مصادیق گام سوم مشخص شده یا خیر، بیان کرد: پیشنهادهای دولت در مورد گام سوم مشخص است و به محض اینکه تصمیم قطعی اتخاذ شود، رسما آن را اعلام می‌کنم. ظریف در پاسخ به این سوال که بعد از دیدار شما با آقای مکرون، آقای روحانی با رییس‌جمهور فرانسه گفت‌وگو کرده و همچنین آقای عراقچی قرار است به این کشور سفر کند و چنین ارزیابی می‌شود که این‌بار پیشنهاد مناسبی از سوی فرانسوی‌ها ارایه شده است، بیان کرد: جمهوری اسلامی ایران هیچگاه میز مذاکره را ترک نکرده است و همیشه اعلام کرده که ما برای اجرای برجام آمادگی داریم و اگر اروپایی‌ها به تعهدات خود عمل کنند، ایران نیز اجرای تعهدات خود را از سر می‌گیرد. اقدامی که ایران انجام داده در چهارچوب بند ۳۶ برجام است و گفت‌وگوهای خود را ادامه می‌دهیم. وزیر خارجه در پاسخ به این سوال که علت سفر عراقچی به فرانسه چیست، تصریح کرد: در ۲ دور گفت‌وگویی که من در فرانسه داشتم و گفت‌وگوهایی که آقای عراقچی و مسوولان بانک مرکزی خواهند داشت، در مورد چگونگی اقدام اروپا صحبت می‌شود. ظریف در پاسخ به سوالی دیگری مبنی بر اینکه در چه صورتی ایران گام سوم کاهش تعهدات برجامی را برمی‌دارد؟ افزود: باید با اروپایی‌ها گفت‌وگو کنیم تا مشخص شود که چگونه آنها می‌توانند تعهدات خود را اجرا کنند و نحوه اجرای تعهدات اروپا موضوع گفت‌وگو است، اگر آنها بتوانند به تعهدات خود عمل کنند فبِها، وگرنه گام سوم را بر می‌داریم. ظریف اظهار داشت: همانطور که رییس‌جمهوری در نامه اولیه خود نوشتند، در صورت اقدام اروپایی‌ها هنوز امکان بازگشت از اجرای گام سوم وجود خواهد داشت. وزیر امور خارجه در تشریح مهم‌ترین محور جلسه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، بیان کرد: مهم‌ترین محور این جلسه، گزارشی بود که از سفرهای خود به کشورهای اروپایی و چین ارایه کردم و همچنین گزارشی را نیز از سفری که به روسیه خواهم داشت بیان کردم. همچنین ادامه دیپلماسی فعال جمهوری اسلامی را به اطلاع عضو کمیسیون امنیت ملی رساندم و به سوالات آنها پاسخ دادم.

 اینستکس مقدمه‌ای برای اجرای تعهدات اروپا است

وی در خصوص وضعیت اینستکس، گفت: همانطور که از ابتدا هم گفتیم، اینستکس مقدمه‌ای برای اجرای تعهدات اروپا است و اروپایی‌ها و سایر اعضای برجام ۱۱ تعهد داده‌اند. البته ما به هیچ‌وجه چین و روسیه را در کنار اروپا قرار نمی‌دهیم زیرا چین و روسیه روابط خود را با ایران ادامه دادند اما اروپایی‌ها تقریبا روابط تجاری خود را با ایران قطع کردند و ضرورت دارد که آنها اقدامات لازم را انجام دهند. ظریف با بیان اینکه اقداماتی که اروپایی‌ها کردند بسیار مشخص است و در چند اعلامیه، از جمله اعلامیه وزرای خارجه ایران و وزرای خارجه ۳ کشور اروپایی مشخص شده است، اظهار داشت: در ۲ اعلامیه کمیسیون مشترک برجام در سطح وزرا و چندین اعلامیه در سطح مدیران سیاسی، تعهدات اروپایی‌ها اعلام شده است، لذا اینستکس از نظر ما یک اقدام مقدماتی است که خود اروپایی‌ها این ساز و کار را برای اجرای تعهداتشان پیشنهاد کردند. وی افزود: اجرای تعهدات کشورهای اروپایی برای ایران مهم است، حال اینکه این چه مقدماتی باید برای اجرای این تعهدات فراهم شود، به ایران مربوط نمی‌شود. وزیر امورخارجه گفت: در مورد اینستکس حرف‌های متفاوتی از اروپایی‌ها شنیده‌ایم لذا توجه ما بیشتر به تعهدات واقعی است.همچنین محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه تاکید کرد: ما با روسیه و چین روابط همه‌جانبه و راهبردی داریم و آنها برخلاف اروپایی‌ها روابط خود را با ایران در زمینه‌های مختلف گسترش دادند. ظریف گفت: جمهوری اسلامی ایران یک نگاه واحد به همه کشورهای باقیمانده در برجام ندارد و حساب چین و روسیه را جدا می‌داند. وی خاطرنشان کرد: ما با روسیه و چین روابط همه‌جانبه و راهبردی داریم و آنها برخلاف اروپایی‌ها روابط خود را با ایران در زمینه‌های مختلف گسترش دادند. وزیر امور خارجه کشورمان تصریح کرد: آنچه که در خصوص عمل به تعهدات ۱+۴ بیان می‌شود عمدتا معطوف به سه کشور اروپایی عضو برجام و اتحادیه اروپاست که با وجود تلاش‌های فراوان نتوانستند تا این لحظه گام مهم و قابل قبولی بردارند که اگر در فرصت کوتاه باقیمانده چنین کنند جمهوری اسلامی ایران نیز در اجرای گام سوم کاهش تعهدات خود تجدید نظر خواهد کرد.