فروش نفت؛ محور مطالبات ایران از اروپا

۱۳۹۸/۰۶/۱۴ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۵۲۳۲۷
فروش نفت؛ محور مطالبات ایران از اروپا

روز گذشته و در آستانه مهلت ایران به اروپا برای کاهش تعهدات برجامی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی و معاون وی بر ضرورت ایفای تعهدات اروپا در فروش نفت ایران تاکید کردند.

 ظریف:تعهدات فروش نفت برای ما مهم است

 وزیر امور خارجه گفت: اظهارات وزیر امور خارجه فرانسه مثبت بود ولی آنچه برای ما تعیین‌کننده است تحولات روی زمین و اقدامی است که اروپایی‌ها در پرداخت و خرید نفت ایران باید انجام دهند. به گزارش ایرنا، محمدجواد ظریف روز گذشته و پس از نشست خبری با رسانه‌های بنگلادشی در جمع خبرنگاران در خصوص آخرین وضعیت مذاکرات با اروپایی‌ها گفت: ما از روز اول اعلام کردیم که آمادگی مذاکره داریم اما گام‌های خودمان را بر می‌داریم. اگر مذاکرات به نتیجه برسد، این گام‌ها می‌تواند متوقف شود و حتی به عقب برگردد. اما اگر مذاکرات به نتیجه نرسد و اروپایی‌ها نتوانند تعهداتشان را حداقل در رابطه با فروش نفت و بازگشت پول نفت ایران به شکل‌های مختلف انجام دهند، ایران گام‌هایش را ادامه می‌دهد. وی ادامه داد: ما در فاصله دو روز آینده گام سوم را بر خواهیم داشت و آقای رییس‌جمهوری اعلام کردند که گام سوم گامی است که تأثیرات چشمگیری در برنامه هسته‌ای ایران دارد و بعد از آن هم در مذاکره حضور خواهیم داشت. وزیر امور خارجه یادآور شد: بعد از دو ماه طبق رویه خودمان و اگر مذاکرات به نتیجه نرسد گام چهارم اتخاذ خواهد شد و باز هم مذاکرات را ادامه خواهیم داد. ظریف گفت: مذاکره وظیفه وزارت امور خارجه است و ادامه پیدا می‌کند و ما وظایف خودمان را تعطیل نمی‌کنیم ضمن اینکه سیاست ما اتخاذ اقدامات لازم در کنار مذاکره است. وی در پاسخ به سوالی درباره عدم اجرای تعهدات از سوی شرکت‌های اروپایی برجام و اینکه آیا ایران همچنان به این مذاکرات امیدوار هست، گفت: ما حتماً اقتصادمان نباید متصل به عامل خارجی باشد بلکه باید بر اساس اقتصاد مقاومتی باشد همانطور که مقام معظم رهبری فرمودند و سیاست دولت هم همین است. ظریف اظهار داشت: ما از ابتدا میز مذاکره را ترک نکردیم کماکان هم ترک نمی‌کنیم. ضمن اینکه مذاکره به معنای کوتاه آمدن و قبول شرایط طرف مقابل نیست و تاکنون هم مذاکره به این معنا نبوده است.

رییس دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: مذاکره یک ضرورت است و حتی نتیجه مقاومت هم از طریق مذاکره به نتیجه می‌رسد. مذاکره خودش نوع جدی از مقاومت در صحنه دیپلماسی است و لذا ایجاد این دوگانه که مذاکره باید به جای مقاومت باشد دوگانه غلطی است.

وی افزود: مذاکره خودش مقاومت، ادامه مقاومت و بهره‌برداری از مقاومت است. کما اینکه مقاومت هم بهره‌برداری از دستاوردهای مذاکره است ما همه یک کشور هستیم. وی در خصوص اظهارات اخیر وزیر دارایی فرانسه درباره مذاکراتش با امریکا گفت: حتماً این اظهارات مثبت است ولی آنچه برای ما تعیین‌کننده است تحولات روی زمین هست یعنی اقدامی که اروپایی‌ها باید در پرداخت یا خرید نفت ایران انجام دهند.

  عراقچی: گفت‌وگو با 1+4

بعد از دریافت 14 میلیارد دلار

همزمان با اظهارات رییس دستگاه دیپلماسی کشورمان در داکا که از قطعی شدن گام سوم کاهش تعهدات ایران خبر می‌دهد؛ معاون سیاسی وزارت خارجه نیز در اسلوونی با تشریح استراتژی ایران برای مواجهه با سایر کشورها اعلام می‌کند که در صورت تحقق منافع برجامی ایران آماده است تعهدات برجامی خود را به حالت عادی قبل از کاهش تعهدات بازگرداند. عراقچی همچنین با اشاره به اینکه ایران بعد از دریافت 14میلیارد دلار از اروپا آمادگی دارد تا گفت‌وگو با کشورهای 1+4 را در خصوص موضوعات مختلف سیاسی، اقتصادی، امنیتی و... از سر بگیرد. اظهاراتی که نشان می‌دهد ایران راهبرد خود را به صورت منعطف و مبتنی بر رفتار طرف مقابل طراحی و اجرای می‌کند.  سیدعباس عراقچی معاون سیاسی وزیر امور خارجه کشورمان که پس از مذاکرات روز دوشنبه در پاریس هم‌اکنون در اسلوونی به سر می‌برد، در پاسخ به خبرنگاران گفت: محور مذاکرات با فرانسه در خصوص نحوه تامین مطالبه ایران در خصوص فروش نفت و نحوه تامین درآمدهای حاصله است. وی خاطرنشان کرد: ایران همچنان که بارها اعلام کرده است تنها در صورتی به اجرای کامل برجام بر می‌گردد که قادر به فروش نفت خود و دسترسی به عواید ناشی از آن به صورت کاملا قابل استفاده و بدون هرگونه محدودیتی باشد و ابتکار فرانسه دقیقا در همین راستا است.

عراقچی در ادامه درخصوص مطالبات ایران از طرف‌های مقابل تاکید کرد: به دنبال تماس‌های تلفنی آقای ماکرون رییس‌جمهور فرانسه، به او تاکید شد که یا اروپا می‌بایست از ایران نفت خریداری کند یا معادل فروش نفت را به صورت خط اعتباری، که با درآمدهای نفتی ایران تضمین می‌شود و در حقیقت به نوعی به معنای پیش فروش نفت است، در اختیار ایران قرار دهد. عراقچی اضافه کرد: میزان این خط اعتباری حدود ۱۵ میلیارد دلار برای مدت چهار ماه یعنی تا پایان آخر سال میلادی است. بدین‌ترتیب در صورت حصول توافق ایران در چهار ماه آینده معادل ۱۰۰ درصد نفت خود را یا خواهد فروخت یا به صورت خط اعتباری دریافت و پیش فروش می‌کند. عراقچی در ادامه این گفت‌وگو توضیح داد: بعد از دریافت ۱۵ میلیارد دلار جمهوری اسلامی آمادگی گفت‌وگو با کشورهای ۱+۴ را دارد اما واقعیت آن است که هنوز درخصوص دستور کار این گفت‌وگوها اختلاف نظرهای جدی بین طرفین وجود دارد.