اخبار

۱۳۹۸/۰۷/۰۱ - ۰۰:۰۴:۱۲
کد خبر: ۱۵۳۵۲۲

کاهش صادرات سنگ آهن ایران به چین

تسنیم| اقدام ایران در وضع عوارض ۲۵ درصدی بر صادرات سنگ آهن، واردکنندگان چینی را مجبور می‌کند برای تامین نیاز خود به بازارهای جایگزین مثل آفریقا مراجعه کنند. طبق اطلاعات ریفینیتیو ایکن، چین طی ماه‌های اوت تا سپتامبر سنگ آهن کمتری از ایران خریده است. عوارض اضافی صادرات که تهران وضع کرده تمایل برای ریسک در بزرگ‌ترین فولاد ساز دنیا را کاهش داده است.  معاون وزیر صنایع ایران در همین باره گفته بود که برای تامین نیاز داخلی صنعت فولاد، بر تمام مواد خام فولاد‌سازی تا 25 درصد عوارض وضع می‌شود. این عوارض شامل انواع محصولات کارخانه‌های آهن ایران از جمله سنگ معدن آهن می‌شود و از بیست و سوم سپتامبر اجرایی خواهد شد. چین طی ماه سپتامبر تا حالا 129534 تن سنگ معدن آهن از ایران خریده است. ژائو یو یک تحلیلگر موسسه هواتای فیوچرز گفت: به خاطر تحریم‌های امریکا، تاجران زیادی از ایران سنگ آهن نمی‌خرند. او اضافه کرد: هزینه حمل و نقل هم بسیار بالاست. دو تاجر چینی گفتند که تنها می‌توانند از پرداخت نقدی و تلگرافی برای پرداخت پول ایران استفاده کنند؛ چون انتقال پول به ایران از طریق بانک‌ها بسیار حساس است. یک تاجر که سالانه دو تا سه میلیون تن سنگ معدن آهن از ایران می‌خرد گفت: تنها مزیت سنگ معدن ایران قیمت پایین آن است.  او در پاسخ به این سوال که چرا چین قبل از اعمال عوارض سنگ معدن بیشتری نمی‌خرد گفت: اگر قیمت سنگ معدن ایران به خاطر عوارض افزایش یابد، به راحتی می‌توان آن را با منابع دیگری جایگزین کرد. او گفت: این عوارض به زودی اجرایی می‌شود و زمان کافی برای خرید، بارگیری و رد کردن آنها از گمرک وجود ندارد. این تاجر گفت که شرکتش در نظر دارد سنگ آهن آفریقا و جنوب شرق آسیا را جایگزین سنگ‌آهن ایران کند.   طبق اطلاعات سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران، این کشور در سال مالی 2019 که در 20 مارس به پایان رسید، در کل 17 میلیون تن سنگ معدن آهن به بازارهای خارج از کشور صادر کرده است.

قراردادهای خارجی سهم بنگاه‌های دولتی است

ایلنا|نایب‌رییس کمیسیون معادن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی ایران با اشاره به قرارداد ۴۰۰میلیارد دلاری ایران و چین گفت: در بررسی‌های اولیه از ریز قرارداد، بخش مربوط به معدن و صنایع معدنی وجود ندارد. حسن حسینقلی درباره سهم بخش معدن از قرارداد اقتصادی با کشور چین که اخیرا مطرح شده است، اظهار کرد: تاکنون در این خصوص، دستورالعملی به کمیسیون معادن و صنایع معدنی ابلاغ نشده و در راستای آن استعلامی درخواست نشده است. به نظر می‌رسد این قرارداد بیشتر مربوط به بخش‌های پتروشیمی، نفت، راه آهن باشد. او معتقد است: معمولا این نوع تعهدات مربوط به بخش دولتی بوده و بخش خصوصی سهمی از آن نمی‌برد. حسینقلی با اشاره به حضور سرمایه‌گذاران خارجی در ایران پس از برجام گفت: بیش از 150 هیات بازرگانی از کشورهای خارجی برای سرمایه‌گذاری وارد ایران شدند که تعداد کمی از این افراد در اتاق بازرگانی حضور پیدا کردند. سوال اینجاست از این تعداد هیات تجاری چه تعداد با بخش خصوصی وارد معامله شده و قرارداد امضا کردند؟ در واقع تمام قراردادها سهم و قسمت بنگاه‌های دولتی شد.

 تثبیت بازار ارز قیمت کالاها را کاهش داد

شاتا|قائم مقام وزیر صمت در امور بازرگانی گفت: همانطور که به تناسب قیمت کالاها با افزایش نرخ ارز بالا رفت، همانطور هم به تناسب دارد پایین می‌آید و اگر قیمت کالاها را مورد رصد قرار دهیم یا قیمت‌ها ثبیت شده است یا با کاهش قیمت‌ها مواجه هستیم. حسین مدرس خیابانی تامین کالاها را شامل دو بخش دانست و عنوان: بخشی از کالاها با ارز 4200 تومانی که همان ارز دولتی است تامین می‌شوند، این کالاها در واقع کالاهای ضروری و اساسی کشور هستند که مشمول قیمت‌گذاری می‌شوند و قیمت آنها هم جهش خاصی نداشته است و تامین بخشی دیگر از کالاها هم با ارز نیمایی انجام می‌پذیرد. او تثبیت و آرامش بازار را متاثر از تثبیت نرخ ارز دانست و افزود: همانطور که به تناسب قیمت کالاها با افزایش نرخ ارز بالا رفت، همانطور هم به تناسب دارد پایین می‌آید و اگر قیمت کالاها را مورد رصد قرار دهیم یا قیمت‌ها ثبیت شده است یا با کاهش قیمت‌ها مواجه هستیم.