تاکید همتی بر استفاده از منابع ارزی با بیشترین بهره وری
گروه بانک و بیمه |
رییس کل بانک مرکزی با اشاره به ضرورت استفاده از منابع ارزی کشور با بیشترین بهره وری و کارایی، برنامههای در دستور کار بانک مرکزی را کنترل نقدینگی و تورم و بهبود قدرت خرید مردم، تخصیص بهینه منابع بانکها، ساماندهی و اصلاح شرایط چک برگشتی، وثایق بانکی، بدهی بدهکاران به بانکها، و بازگشت ارز حاصل از صادرات اعلام کرد.
به گزارش «تعادل»، عبدالناصر همتی در پنجاه و ششمین جلسه ستاد اقتصاد مقاومتی استان تهران در محل استانداری تهران، با مرور شرایط ویژه کشور به دلیل اعمال تحریمهای ناعادلانه گفت: با وجود فشار حداکثری دشمنان، خوشبختانه با همت و تلاش مجموعه دولت و اقدامات بانک مرکزی ثبات نسبی در بازارارز و اقتصاد کشور ایجاد شده است.
وی افزود: اگرچه این اقدامات در شرایط فعلی حائز اهمیت است لیکن نباید به این حد قائل شویم و لازم است تلاشها مضاعفتر شود.
جانشین رییس ستاد اقتصاد مقاومتی دراستان تهران با بیان اینکه بهبود وضعیت معیشت مردم خصوصا اقشار دارای حقوق ثابت وبا درآمد پایین و ارتقای فضای کسب و کار از اولویتهای بانک مرکزی است گفت: به دلیل تحریمهای امریکا، منابع ارزی کشور نیازمند مدیریت صحیح است و باید با اتخاذ تصمیمهای مناسب منابع محدود ارزی کشور در محلهایی هزینه شود که بیشترین کارایی و بهرهوری را دارد.
رییس شورای پول و اعتبار خواستار ارایه برنامههای مدون و کارشناسی در انجام پروژههای اقتصادی شد و گفت: انجام کارهای کارشناسی قبل از تدوین پروژهها از الزامات است ضمن آنکه تشکیل کارگروه ویژه پیگیری مصوبات ستاد اقتصاد مقاومتی و تعیین کارشناس مسوولی دربانک مرکزی در پیگیری و پیشبرد تصمیمات ستاد بسیار مفید خواهد بود.
رییس کل بانک مرکزی با اشاره به انتظارات و توقعات فراوان از سیستم بانکی تاکید کرد: شرایط کشور ویژه است و منابع سیستم بانکی باید به صورت صحیح و بهینه تخصیص یابد و همچنین انتظارات از نظام بانکی منطبق با واقعیت و شرایط کنونی اقتصاد باشد.
همتی کنترل نقدینگی را از اهم سیاستهای بانک مرکزی برشمرد و گفت: کنترل نقدینگی از سیاستهای اصلی و ویژه بانک مرکزی است چرا که با مدیریت این موضوع بالطبع تورم نیز کنترل مییابد.
جانشین رییس ستاد اقتصاد مقاومتی در استان تهران، در بخش دیگری از سخنان خود به موضوع بازگشت ارز حاصل از صادارت پرداخت و گفت: اکنون ابزار مهم تجارت خارجی کشور صادرات غیرنفتی است و ارز حاصل از صادرات به خوبی درسامانه نیما عرضه میشود.
همتی موضوع بدهی به بانکها را مورد اشاره قرار داد و گفت: بدهی به بانک در واقع بدهی به مردم است چراکه منابع بانکها از سپردههای مردمی تامین میشود و لازم است بدهکاران بانکی درایفای تعهدات خود مسوولانه عمل نمایند.
در این جلسه همچنین رییس کل بانک مرکزی به موضوعات چکهای برگشتی و سازوکار ارزیابی وثائق بانکی پرداخت و اصلاحاتی در این زمینهها را لازم و ضروری دانست.
نرخها در بازار
روز دوشنبه 22 مهر 98، اونس طلا به قیمت 1496 دلار در بازار جهانی قیمتگذاری شد. همچنین با اعلام نرخ دلار در بازار آزاد و معاملات نقدی و کاهش قیمت آن، به قیمت 11370 تومان، با وجود رشد قیمت اونس طلا در بازارهای جهانی، بازار ارز و طلا در داخل کشور به روند کاهش قیمت خود ادامه داد. مظنه یک مثقال طلای آب شده 17 عیار یک میلیون و 756 هزار تومان، هر گرم طلا 18 عیار 405 هزار و 400 تومان، سکه طرح جدید با کاهش 15 هزار تومانی نسبت به روز یکشنبه به 3 میلیون تومان و 970 هزار، طرح قدیم 3 میلیون و 955 هزار تومان، نیم سکه 2 میلیون و 25 هزار تومان، ربع سکه یک میلیون و 225 هزار تومان و سکه یک گرمی 840 هزار تومان معامله شد.
در صرافیهای مجاز بانک مرکزی با کاهش 500 تومانی قیمت خرید و فروش دلار و یورو نسبت به روز یکشنبه، قیمت خرید دلار را ۱۱ هزار و 250 تومان و قیمت فروش آن را ۱۱ هزار و 350 تومان اعلام کردهاند. این صرافیها هر یورو را به قیمت ۱۲ هزار و 450 تومان میخرند و ۱۲ هزار و 550 تومان میفروشند.
نرخ لحظهای ارز در سامانه سنا برای دلار به 11350 و برای یورو به 12550 تومان رسید. همچنین سامانه سنا نرخ میانگین ارز برای روز یکشنبه 21 مهر 98 را برای دلار 11 هزار و 335 تومان، یورو 12 هزار و 519 تومان، پوند انگلیس 13 هزار و 869 تومان، درهم امارات 3 هزار و 103 تومان، لیر ترکیه 2 هزار و 21 تومان و یوآن چین یک هزار و 687 تومان اعلام کرد.
از سوی دیگر در بازار ارز رسمی، بانک مرکزی نرخ ۴۷ ارز را برای روز دوشنبه اعلام کرد که بر اساس آن نرخ ۱۲ ارز مانند یورو و پوند نسبت به روز یکشنبه کاهش و قیمت ۲۲ واحد پولی دیگر افزایش یافت. نرخ دلار و ۱۲ ارز دیگر نیز ثابت ماند.بر اساس اعلام بانک مرکزی هر دلار امریکا برای روز دوشنبه 22 مهرماه ۹۸ بدون تغییر نسبت به روز یکشنبه ۴۲ هزار ریال قیمت خورد. همچنین در روز جاری هر پوند انگلیس با ۱۵۳ ریال کاهش ۵۲ هزار و ۹۷۷ ریال و هر یورو نیز با ۳۳ ریال افت نسبت به روز یکشنبه ۴۶ هزار و ۳۴۵ ریال ارزشگذاری شد.
پایان مهلت فروش ارز اربعین تا ۵روز دیگر
همچنین کامران سلطانیزاده، رییس شورای عالی کانون صرافان اعلام کرد: در سامانه سنا قسمتی با عنوان ارز اربعین ایجاد شده که متقاضیان فقط تا ۶ روز آینده یعنى تا تاریخ 26 مهر 98 مهلت خرید این ارز را دارند. ارز اربعین ارتباطی با سهمیه سالانه ۲۰۰۰یورو ارز مسافرتی ندارد و از آن کسر نخواهد شد و افراد علاوه بر دریافت سهمیه سالانه میتوانند این ۱۰۰یورو را نیز دریافت کنند. تاکنون هیچ موردی از کمبود ارز در صرافیها به کانون صرافان گزارش نشده است.
دلایل کاهش قیمت سکه در بازار
از سوی دیگر، یک عضو اتحادیه طلا و جواهر، دلایل کاهش قیمت سکه را تشریح کرد و درباره تبدیل سکه به مصنوعات طلا توضیحاتی ارایه کرد.
محمد کشتی آرای، درباره دلایل کاهش قیمت سکه و ورود به کانال ۳ میلیون تومان، اظهار داشت: این روزها با توجه به ایام سوگواری و مذهبی پیش رو، طبیعتا بازار از رونق خاصی برخوردار نیست و تقاضا به حداقل خود رسیده و بازار در رکود سنگینی قرار گرفته است.
وی افزود: از سوی دیگر قیمت جهانی طلا به ازای هر اونس هفته گذشته بیش از ۱۵۰۰ دلار بود، اما در حال حاضر به کمتر از این رقم کاهش یافته است. اما کاهش قیمت ارز را میتوان سومین عامل افت قیمت سکه دانست.اوایل هفته گذشته قیمت سکه ۴ میلیون و ۲۵ هزار تومان بود که به ۳ میلیون و ۹۷۰ هزار تومان و به کانال ۳ میلیون تومان وارد شده است.
به گفته کشتی آرای، حباب سکه تمام بهار آزادی و نیم سکه به صفر رسیده و شاهد کاهش قیمت طلا و سکه از سطح قیمتهای بازارهای جهانی هستیم، در حالی که باید بیش از این میزان باشد و الان حباب منفی ایجاد شده و تعادل قیمتها که مطابق با قیمتهای جهانی است برهم خورده و سکه از قیمت طلا خود هم کمتر به فروش میرسد و این عاملی برای آب کردن سکه است.
وی ادامه داد: در صورت ادامه این روند طبیعتا منجر به این خواهد شد که طلا از ایران خارج شود، اما پیش بینی من این است که با اتمام ایام سوگواری شاهد رونق دوباره بازار طلا و سکه باشیم.
رییس سابق اتحادیه طلا و جواهر، افزود: هنگامی که ارزش ذاتی سکه ۳ میلیون و ۹۷۰ هزار تومان و قیمت سکه نیز همین رقم به فروش میرسد، دور از ذهن نیست که سکهها ذوب و تبدیل به طلای آب شده شود.
وی در پایان تاکید کرد: اگر شرایط تقاضا و رکود در بازار از بین برود، شاهد بازگشت شرایط بازار به روال گذشته خواهیم بود.
قیمت جهانی طلا پایین آمد
از سوی دیگر، آرامش به وجود آمده از توافق تجاری محدود امریکا و چین در انتهای مذاکرات تجاری ردهبالای هفته گذشته موجب شد سود اوراق خزانهداری امریکا رشد و قیمت جهانی طلا افت کرد.
به گزارش سیانبیسی، با خوشبینی و آرامش به وجود آمده از توافق تجاری محدود امریکا و چین در انتهای مذاکرات تجاری رده بالای هفته گذشته، سود اوراق خزانهداری امریکا رشد کرد و قیمت جهانی طلا با روی آوردن سرمایهگذاران به سرمایههای ریسکدارتری مانند سهام، افت کرد.
تا ساعت ۱۱: ۵۰ روز دوشنبه به وقت تهران، نرخ سود اوراق ۱۰ ساله امریکا ۷ صدم درصد رشد کرد و به ۱.۷۳۴ درصد رسید، در حالی که سود اوراق ۳۰ ساله هم ۴.۵ صدم درصد افزایش یافت و به ۲.۱۹۷ درصد رسید.
قیمت خرید نقدی هر اونس طلا، اسپاتگلد، ۰.۲ درصد افت کرد و به ۱۴۸۵.۸۶ دلار رسید. این شاخص در هفته گذشته یک درصد پایین آمده بود. قیمت پیشخرید هر اونس طلای امریکا افتهای اولیه خود را جبران کرد و با ۰.۳۸ درصد افزایش به ۱۴۹۴.۴۰ دلار رسید.
بهترین فرصت خرید طلا
بانک ولس فارگو در تازهترین گزارش خود اعلام کرد: تصمیمگیری برای انجام مبادلات تجاری بر اساس تیترهای اخبار روزانه، در نهایت نتایج مطلوبی به همراه نخواهد داشت.سرمایهگذاران باید استراتژیهای سرمایهگذاری داشته باشند و ریسک بازارهای مختلف را در سرمایهگذاریهای خود مد نظر قرار دهند.
ولس فارگو در ادامه افزود: از نظر تاریخی هر زمان که بازارهای مالی و سهام با افت چشمگیر روبرو میشود، تقاضا برای داراییهایی مثل طلا و اوراق قرضه بهشدت افزایش مییابد. تنشهای سیاسی و نگرانیهای مربوط به اوضاع اقتصادی جهان نیز عامل مهمی برای رشد تقاضای طلا و سایر فلزات گرانبها خواهد بود.
چرخه رونق اقتصادی امریکا در شرایط کنونی، طولانیترین روند را از اواسط قرن 19 میلادی داشته است. اقتصاد امریکا در 126 ماه گذشته با رشد و رونق نسبی روبرو بوده است.
بانک ولس فارگو پیش بینی کرده است که بازار سهام طی سال آینده با نوسانات شدیدی روبرو خواهد شد. گرچه احتمال وقوع رکود اقتصادی وجود دارد ولی این مساله تا 12 ماه آینده به وقوع نخواهد پیوست.
این بانک امریکایی به سرمایهگذاران توصیه کرده است که سبد سرمایهگذاری خود را برای سال 2020 میلادی به طلا، اوراق قرضه و سهام کم نوسان اختصاص دهند.
از سوی دیگر، تا پایان خردادماه امسال در خواست دریافت حدود ۳۸ میلیون دلار تسهیلات از محل صندوق توسعه ملی ثبت شده که بیش از ۱۹ میلیارد دلار آن به مرحله پرداخت قطعی رسیده است.
تسهیلات صندوق توسعه ملی در دو بخش ارزی و ریالی پرداخت میشود و طبق اساسنامه آن استفادهکنندگان از این تسهیلات فعالان اقتصادی بخش خصوصی، تعاونی و بنگاههای اقتصادی متعلق به موسسات عمومی غیردولتی هستند.
به گزارش ایسنا، بررسی آخرین وضعیت تسهیلات ارزی صندوق توسعه ملی تا پایان خردادماه سال جاری نشان میدهد که مبلغ کل تسهیلات پذیرفته شده به ۳۸ میلیارد و ۵۲۸ میلیون دلار میرسد که از این رقم ۳۷ میلیارد و ۳۹۲ میلیون دلار به مرحله تخصیص ارز رسیده است، به عبارتی بانک مرکزی نامه مسدودی این منابع را صادر کرده است.
اما از منابع مسدود شده حدود ۲۱ میلیارد و ۴۴۱ میلیون دلار به طرحهای بخش خصوصی، ۹۶ میلیون دلار به طرحهای تعاونی، ۱۵ میلیارد و ۲۸۶ میلیون دلار به طرحهای بنگاههای اقتصادی متعلق به موسسات عمومی غیردولتی و ۵۶۹ میلیون دلار به سایر موارد اختصاص یافته است.
از کل مبلغ مسدود شده برای تسهیلات پرداختی از طریق قراردادهای عاملیت ارزی حدود ۱۹ میلیارد و ۹۵۱ میلیون دلار با همکاری بانک مرکزی و بانکهای عامل به مرحله پرداخت قطعی به متقاضیان رسیده است.
صندوق توسعه ملی اوایل دهه ۹۰ با هدف تبدیل بخشی از عوائد ناشی از فروش نفت، گاز، میعانات گازی و فرآوردههای نفتی به ثروت ماندگار، مولد و سرمایههای زاینده اقتصادی و نیز حفظ سهم نسلهای آینده از محل نفت، گاز و فرآوردههای نفتی شروع به کار کرد.
بر این اساس سالانه و بر اساس قانون بخشی از منابع ارزی ناشی از نفت و سایر بخشهای تعیین شده به حساب صندوق توسعه ملی واریز میشود که البته طی سالهای اخیر با توجه به کاهش درآمدهای نفتی و نیاز دولت به تامین منابع همواره سهم صندوق طبق درصد مندرج در قانون واریز نشده است؛ به گونهای که در حال حاضر با وجود اینکه باید واریزی بالای ۳۰ درصد باشد با کف ۲۰ درصد تعیین شده در قانون برنامه پنجم توسعه انجام میشود.