مزیت سرمایهگذاری مشترک در سوریه و افغانستان
سرمایهگذاری و توسعه فعالیتهای تجاری با کشورهای منطقه به عنوان یک راهبرد جدی برای مقابله با تحریمها مطرح است. در این راستا اتاقهای مشترک ایران با افغانستان و سوریه به منظور افزایش حجم سرمایهگذاری در این کشورها در حاشیه اینوکس ۲۰۱۹ نشستهای تخصصی برگزار کردند. نشست تخصصی توسعه تجارت و سرمایهگذاری با سوریه و افغانستان در راستای برنامهریزی برای رشد سطح مناسبات کشور با همسایگان در حاشیه اینوکس ۲۰۱۹ برگزار شد. دراین جلسه رییس اتاق مشترک ایران و افغانستان و دبیر اتاق مشترک ایران و سوریه به تشریح وضعیت بازار این دو کشور و مشکلات مربوط به هر کدام از این مناطق پرداختند.
به اعتقاد آنها، افغانستان و سوریه از جمله کشورهای اطراف ایران هستند که با دارا بودن ظرفیتهای بسیار میتوانند بهرغم انواع محدودیتهای ناشی از تحریم به دلیل مناسبات خوب سیاسی، زمینه توسعه تجارت بینالمللی ایران را فراهم کنند. حسین سلیمی، رییس اتاق مشترک ایران و افغانستان با نگاهی به دلایل اهمیت توسعه همکاریهای تجاری و اقتصادی با کشورهای همسایه تصریح کرد: ایران و افغانستان اشتراکات بسیاری از نظر فرهنگی، زبانی و تاریخی با یکدیگر دارند. از سوی دیگر مسافت بین این دو کشور و وجود مرز مشترک طولانی با یکدیگر موجب شده که همکاری آنها توجیه اقتصادی بالایی پیدا کند. ایران با کشورهایی همکاری دارد که هیچ کدام از این ظرفیتها را دارا نیست و از بازار افغانستان غافل شده است. این فعال اقتصادی با بیان این مطلب که میزان صادرات ایران به افغانستان به رقم ۳ هزار میلیارد دلار رسیده، پتانسیل حضور ایران در این بازار را بیش از این رقم دانست و افزود: افغانستان با صادرات ۱۰ میلیون دلار به ایران نسبت به منفی بودن تراز تجاری خود با ایران انتقاد دارد و خواستار افزایش میزان واردات ایران از این کشور است. وی از پیگیریهای اتاق مشترک برای حل مشکلاتی که در مسیر همکاری بین ایران و افغانستان وجود دارد خبر داد و گفت: با وجود مرز مشترک طولانی بین دو کشور، بازارهای مرزی فعال نیستند. به اعتقاد ما اگر قرار است حجم روابط ایران و افغانستان افزایش پیدا کند لازم است، سرمایهگذاری مشترک در هر دو طرف صورت گیرد. متاسفنه فعالان اقتصادی ایرانی در این حوزه چندان فعال نبودهاند.
رییس اتاق مشترک ایران و افغانستان از وجود منابع اولیه ارزان و فراوان در افغانستان خبر داد و گفت: راهاندازی خط تولید انواع محصولات به ویژه در بخش معدن صرفه اقتصادی دارد و میتواند به بهبود رواط دو کشور و افزایش حجم صادرات این کشور بهایران نیز کمک کند. سلیمی مشکل دیگر را نبود امکان روابط بانکی عنوان کرد و از سوی دیگر پیمانسپاری ارزی را مانعی در برابر فعالیتهای تجاری با افغانستان دانست چراکه بر اساس اظهارات او در این بین هیچ گونه ارزی بین دو طرف رد و بدل نمیشود و با پول ملی تجارت میکنند.