دعوای انرژی ترکیه با اروپا بیخ پیدا میکند
ماههاست که ترکیه با حفاری گاز در سواحل جزیره قبرس در دریای مدیترانه برای اتحادیه اروپا مشکل ایجاد کرده است.
موقعیت ترکیه همواره به این کشور برتری ژئواستراتژیک کلیدی بخشیده است. در سالهای اخیر روابط دیپلماتیک آنکارا با متحدان غربیاش به سردی گراییده است. اکنون کشف ذخایر بزرگ انرژی در مدیترانه شرقی به این تنشها افزوده است.
قبرس یکی از کشورهایی است که میتواند از ثروت گاز طبیعی تازه کشف شده بهره قابل توجهی ببرد. این کشور جزیرهای در حال حاضر تمام انرژی مورد نیازش را وارد میکند اما کشف ذخایر گاز میتواند امنیت انرژی قبرس را بهبود ببخشد و همزمان این کشور را به یک صادرکننده انرژی تبدیل کند. با این حال روابط تیره نیکوزیا با همسایه شمالی بزرگش ممکن است مانع از توسعه بخش انرژی این کشور شود.
بهگزارش ایسنا، ترکیه خواهان آن است که سهمی از ثروت انرژی که به تازگی کشف شده است به ساکنان ترکیه قبرس برسد. بهعلاوه آنکارا کشتیهای اکتشافی را به منطقه اقتصادی انحصاری قبرس اعزام کرده و باعث خشم شدید اتحادیه اروپا شده است.
بروکسل موضع خود را کاملا شفاف بیان و تاکید کرده که قبرس یک کشور مستقل است که از سوی جامعه بینالمللی به رسمیت شناخته شده و ترکیه مکررا از زور برای ممانعت از اکتشاف منطقه اقتصادی انحصاری این جزیره توسط شرکتهای انرژی استفاده کرده است.
وزیران خارجه اتحادیه اروپا هفته گذشته با تحریمهای اقتصادی بر سر اقدامات ترکیه در آبهای قبرس موافقت کردند. این تحریمها شامل بلوکه شدن داراییها و ممنوعیت سفر است. همچنین حمایت فنی و مادی از فعالیتهای حفاری ترکیه ممنوع شده است. تصمیم اخیر پس از دور قبلی تحریمها انجام گرفت که تحت آن فروش سلاح به ترکیه پس از عملیات نظامی این کشور در شمال سوریه ممنوع شد.
در شرایطی که شرکتهای انرژی غربی اجازه ندارند دانش فنی خود را سهیم شوند، معلوم نیست ترکیه چگونه به بهرهبرداری از اکتشافات گازی احتمالی خواهد پرداخت. آنکارا میتواند به شرکتهای انرژی دولتی روسیه متوسل شود که آنها هم تحت تحریمهای امریکا قرار دارند و بنابراین تمایل خواهند داشت با آنکارا همکاری کنند. اما مسکو به دلیل داشتن مذهب یکسان، از نظر تاریخی روابط خوبی با قبرس داشته است. متعاقب آن معلوم نیست روسیه چگونه این معمای ژئوپلیتیکی را بازی خواهد کرد.