صرفهجویی ۱۸ هزار میلیارد تومانی با یک حرکت فناوری فضایی
معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات گفت: «حدود ۱۸ میلیون متر مکعب زمین کشاورزی در کشور داریم و اگر با استفاده از فناوری فضایی، بتوانیم هزار تومان در هر متر صرفهجویی کنیم، به عدد ۱۸ هزار میلیارد تومان خواهیم رسید؛ عدد و رقمی که میتوان به واسطه آن شغل ایجاد کرد.» به گزارش ایرنا، مرتضی براری روز چهارشنبه در پنجمین نشست تخصصی دستاوردهای علمی و فنی پژوهشگاه فضایی گفت: «پژوهشگاه فضایی طی یک سال گذشته در چهار حوزه فضایی به شکل متوازن فعالیت خوبی از خود نشان داده است؛ توسعه زیرساختهای فضایی، طراحی و مراحل ساخت چندین ماهواره و سامانه بلوک انتقالی شاهد از آن دست برنامههایی است که در آن پیشرفتهای قابل قبولی داشتهایم و در آیندهای نزدیک ماهوارهها و سامانهای که توسط پژوهشگاه ساخته شده است در مدار قرار میگیرند.» رییس سازمان فضایی ایران، محور دوم را مربوط به توسعه آزمایشگاههای تست ماهواره و زیرساختهای حوزه فضایی دانست و گفت: «آخرین دستاوردی که در این حوزه انجام شد، طراحی و تولید موتورهای فضایی و انجام تستهای مربوط به آن است، موتورهایی که چندین نوبت همراه وزیر ارتباطات و رییس پژوهشگاه از آن بازدید کردیم؛ زیرساختهای مربوط به این فناوری در حال تجمیع و تست است، موتورهای فضایی که میتوانند ماهوارههایی تا وزن هزار کیلو را تحمل کنند.» براری ادامه داد: «محور سومی که پژوهشگاه در آن فعالیت خوبی داشته مربوط به درخت فناوری است که آن را تا سال ۱۴۰۴ تدوین کرده است، تحقق این درخت فناوری با همکاری دانشگاه و شرکتهای دانشبنیان اتفاق خواهد افتاد. محور آخر فعالیت پژوهشگاه فضایی ایران، نیز کاربردی کردن صنعت فضایی است، جامعه نیاز دارد که این صنعت به کمک رفاه و پیشرفت زندگی او بیاید و در حل چالشها کمک کند. ما رتبه یازدهم را در صنعت فضایی کشور داریم، در حوزه فناوریهای نانو، بایو و هوش مصنوعی حتی رتبههایمان بالاتر است و تلاش میکنیم از این ظرفیتها برای حل چالشهای کشور استفاده کنیم.» وی تاکید کرد: «در فرآیند تولید و طراحی ماهواره پارس، بیش از ۳۱ شرکت دانشبنیان فعال هستند و در آینده نیز به این تعداد افزوده خواهد شد. اکنون در نسل چهار فضا هستیم پیوند فناوریهای جدید مثل آیاوتی، بیگ دیتا با فناوریهای فضایی است به عنوان یک پرش بزرگ در این عرصه قلمداد میشود و و در این حوزه با ستار هاشمی، معاون فناوری و نوآوری وزیر ارتباطات آغاز کردهایم و به پیشرفت در حوزه فضایی مانند حوزه IT بسیار خوشبین هستیم.»
همچنین حسین صمیمی، رییس پژوهشگاه فضایی ایران در خصوص اصلیترین فعالیتهای امسال این پژوهشگاه گفت: «ماهواره سنجشی پارس ۱ مراحل آخر ساخت خود را طی میکند و تا پایان دیماه نهاییسازی خواهد شد.» وی یادآور شد: اکنون در عصر چهارم فضا هستیم؛ عرصهای که دیگر دولتها بازیگر اول و آخر نیستند و شرکتهای خصوصی و نوآور به عنوان موتور پیشران عرصه فضایی ظاهر شدهاند. پیشرفت در تمام دنیا تکنولوژی، امکان ساخت ماهواره کوچک با قیمت مناسب در تیراژ بالا را فراهم کرده و شرکتهای خصوصی از فعالان این حوزه هستند.»
همچنین ستار هاشمی، معاون فناوری و نوآوری وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، پژوهش را منشأ تحول در زندگی بشر دانست و تاکید کرد: «در بحث پژوهش باید به دو نکته مهم توجه کرد؛ اولین نکته مسالهمحور بودن پژوهشهاست درحالی که بسیاری از پژوهشهای ما عرضهمحور هستند و بر اساس نیاز واقعی طراحی نمیشوند و این نکتهای است که میتواند نگاه ما را به پژوهش دچار تردید کند، خوشبختانه در مجموعه فضایی کشور شاهد پژوهشهایی هستیم که اغلب مسالهمحور هستند. مورد بعدی این است که مهمترین مراکز پژوهشی دنیا مانند گوگل، آمازون، علیبابا و آیبیام در کنار کمپانیهای بزرگ شکل گرفتهاند و این اتفاق نشان میدهد که مراکز پژوهشی ما مادامی اثرگذار هستند که مبتنی بر نیازهای به روز و در کنار صنعت شکل بگیرند.» وی افزود: پیشرفت در حوزههای فضایی در سالهای اخیر نشان میدهد وقتی به پژوهش با نگاه حل مساله نگاه کنیم موفق خواهیم شد.»
وی اظهار کرد: «مصادیق بسیار متفاوتی به این نکته که پژوهش باعث تحول شده تاکید میکنند، چیزیکه امروز به عنوان تحول دیجیتال یا اقتصادی دیجیتال از آن یاد میشود چیزی نیست مگر کارکرد محسوس بحث پژوهش. کمتر از یک دهه پیش تلاش میکردیم به فناوری تشخیص صدا با استفاده از بهروزترین نرمافزارها و سختافرازها با دقت ۶۰-۷۰ دست پیدا کنیم و امروز بستر تشخیص صدا بدون هیچ امکاناتی در گوشی تلفنهای ما محقق شده است. اتفاق دیگر تشخیص گفتار است که مقدمهای برای شکلگیری ماشینهای مترجم شده، این اتفاق کسبوکارهای حوزه مترجمی را نیز متاثر خواهد کرد. حالا ما به عنوان حاکمیت باید چکار کنیم؟ آیا نیروی متخصص به اندازه کافی در دانشگاه تربیت کردهایم؟ خیر. روند کنونی که دنیا در حوزههای مختلف در پیش گرفته برای ما یک پیام مهم دارد، موضوعاتی که در گذشتهای نه چندان دور، قابل باور نبودند امروزه به صورت یک اپلیکیشن در اختیار همگان قرار گرفته و این زندگی بشر را متاثر از خود خواهد کرد.»