دردسرهای ترخیص کالا برای واردکنندگان
محمدرضا زهرهوندی میگوید: واردکنندگان، در زمینه واردات کالاها و قطعات مورد نیاز کالاهای تولید داخل همچنان با مشکل ثبت سفارش روبهرو هستند. محمدرضا زهره وندی در گفتوگو با «اگزیمنیوز» مهمترین مشکل حوزه واردات را قبل از هر چیز ثبت سفارش عنوان کرد و توضیح داد: واردکنندگان، در زمینه واردات کالاها و قطعات مورد نیاز کالاهای تولید داخل همچنان با مشکل ثبت سفارش روبهرو هستند. این در شرایطی است که اگر میخواهیم کالاهای تولیدی صادرات محور تولید کنیم که قابل رقابت هم در بازارهای جهانی باشد، باید از تکنولوژیهای روز دنیا ونمونههای پیشرفته در صنایع تولیدی خود بهره ببریم. اما به گفته این فعال اقتصادی به دلیل محدودیتهای اعمال شده در واردات و سختگیریها در روند ثبت سفارش از یکسو و مشکلات ترخیص کالا در گمرکات از سوی دیگر، کار را برای یک تولید باکیفیت سخت کرده است. او در اینجا بهطور نمونه به مشکلاتی که صنعت آسانسور که خود او نیز در این حوزه فعالیت دارد، اشاره کرد و گفت: بخشی از مشکلات صنعت آسانسور مربوط به ممنوعیت برخی اقلام خارجی مرتبط با این صنعت است. هرچند ممنوعیت واردات اقلام خارجی به رشد صنایع داخلی منجر میشود اما در مورد تجهیزات نوین به واردات نیاز داریم. او افزود: هرچند بخش عمدهای از آسانسور را در داخل تولید میکنیم اما سهم واردات در این صنعت قابلچشمپوشی نیست. ازنظر ارزشی 60 درصد از آسانسورهای کشور وابسته به واردات قطعات است اما از نظر تناژ وزنی، 70 تا 75 درصد از آسانسورها را در ایران میسازیم. اتاقک، بخشی از موتورها در ایران ساخته میشود اما برای ساخت همین بخش هم به واردات قطعات و مواد اولیه از خارج نیاز داریم. بنابه اظهارات رییس کمیسیون صنعت اتاق بازرگانی تهران، بروکراسی زائدی در زمینه واردات ایجاد شده که به تعطیلی کار انجامیده است. او همچنین در ادامه با اشاره به اینکه هماکنون نزدیک به ۱۶۰۰ قلم کالا از ۶ هزار قلم کالا با ممنوعیت واردات روبهرو شدهاند، گفت: متاسفانه به دلیل سیاستهای ممنوعه در واردات برای آن دسته از ماشین آلاتی که به واردات قطعات به روز نیاز دارند، امکان واردات آن قطعات وجود ندارد و با قطعات تولید داخل تولید میشوند، توان رقابت در بازارهای خارجی وجود ندارد. این در حالی است که به گفته این فعال اقتصادی، ممنوعیت واردات باید متناسب با صادرات صورت بگیرد. زهره وندی در ادامه گفت: محدودیتهایی که به لحاظ قانونی برای واردات ایجاد میشود، از دیگر مشکلاتی است که بر سر راه واردکنندگان قرار دارد؛ چراکه گاهی کسب مجوزهای قانونی بسیار زمانبر است و باعث متضرر شدن واردکننده و مصرفکننده نهایی میشود.
او در بخش دیگری از صحبتهای خود عنوان کرد: مشکل دیگری که در این زمینه وجود دارد این است که در اجرای قوانین، استثناها و تفاوتهایی صورت میگیرد و قوانین برای همه به صورت یکسان اعمال نمیشود. زهره وندی معتقد بود که با لابیگری در زمینه اجرای قوانین با برخی از واردکنندگان یا صادرکنندگان تسامح صورت میگیرد. این در حالی است که قانون باید برای همه یکسان باشد.
زهره وندی همچنین در مورد چالشی که واردکنندگان با گمرک دارند، نیز عنوان کرد: یکی از مشکلات ما در مواجهه با گمرک، وجود کارشناسهای مجازی است که هرچند این یک روند مثبت است، اما مشکلاتی هم به دنبال دارد؛ چراکه قبلا به صورت حضوری امکان توضیح و رفع مشکل وجود داشت، اما اکنون دیگر چنین امکانی وجود ندارد.