در هیچ بازاری به اندازه بورس نقدینگی جریان ندارد
گروه بورس|
قطار اقبال عمومی به بازار سهام روز گذشته شاخص کل بورس تهران را به میانه کانال 624هزار واحدی رساند. در این روزاگرچه ابطال معاملات در نماد فارس تقریبا 20 هزار واحد از مسیر رفته را کوتاه کرد با این حال رونق نسبی معاملات در سایر نمادهای بازار نماگر فرابورس را برای اولینبار در تاریخ محاسبه شاخص یاد شده از 8 هزار واحد فراتر برد.
شاخصهای بورسی در حالی این روزها رشدی بیامان را رقم میزنند که حجم نقدینگی وارد شده به آن سبب شده تا دورنمای افت قیمتها به رغم فاصله گرفتن بخش زیادی از نمادهای بازار از ارزش تحلیلی همچنان دشوار باشد. در حالی که تا چندی پیش رشد قیمت دلار و سایه سنگین آن بر تغییرات صورتهای مالی حس میشد حالا آنچه که به موتور محرک بازار سرمایه کشور تبدیل شده سیل نقدینگی است که همه روزه وارد نمادها میشود. همین امر سبب شده تا این روزها هر افت قیمتی به مثابه فرصت خرید تلقی شود و اخبار منفی نیز در لا به لای عطش خریداران تازه وارد برای سهامدار شدن، خللی ایجاد نکند. با این حال هر چقدر هم که بازار گرم باشد و سیل نقدینگی پر خروش، اشتیاق سرمایهگذاران مخصوصا نوحقیقیهای امیدوار، تردیدی ایجاد نمیکند که تنها گزینه پیش روی بازار سهام تطبیق قیمت سهام با واقعیات اقتصاد است. البته در این میان آنچه مایه امیدواری است، افزایش عمق بازار همزمان با عرضه داراییهای دولت است که بودن شک ضمن جذب نقدینگی جویای فرصت، راه را برای افزایش عمق بازار و جلوگیری از تداوم حبابگونه رشد قیمتها، مخصوصا در نمادهای کوچک فراهم میکند.
در همین راستا یک کارشناس بازار سرمایه اعلام کرده که با توجه به اقبال گسترده مردم به این بازار نمیتوان بهطور دقیق اعلام کرد که این ورود نقدینگی تا کجا ادامه دارد و از چه زمانی متوقف میشود. احسان حیدری افزود: بازار سرمایه از ابتدای سال ٩٩ روند خود را صعودی آغاز کرد و در دو هفتهای که بازارهای ایران تعطیل بودند بازار سرمایه پیشتاز دیگر بازارها بود و رتبه نخست را از میان دیگر بازارهای سرمایهگذاری کسب کرد. وی با بیان اینکه بازار سرمایه اکنون به بازاری تبدیل شده است که حجم معاملات آن روزانه به حدود هشت میلیارد تومان رسیده است، گفت: در این وضعیت کرونایی در هیچ بازاری این حجم از پول جابهجا نمیشود اما اقبال بیسابقه مردم به این بازار و ورود حجم گستردهای از ورود نقدینگی به سمت بازار سرمایه باعث رکوردشکنیهای پی در پی در این بازار شده است. حیدری به رشد این روزهای بازار سرمایه اشاره کرد و گفت: بخشی از این رشد مربوط به عرضههای اولیه است و بخش دیگر آن ناشی از عدم گردش پول در بازار دلار، طلا و سکه به دلیل محدودیتهای اعمال شده است. این کارشناس بازار سرمایه اظهار داشت: در چند روز گذشته بحث کاهش نرخ سود بانکی مطرح شد، در این زمینه اشخاص حقیقی ۱۷.۵ درصد و اشخاص حقوقی ۱۵ درصد میتوانند سود دریافت کنند که البته تکذیبیههایی هم به دنبال آن آمد اما هنوز مشخص نشده به چه صورتی است. وی با بیان اینکه تصمیم بانک مرکزی مبنی بر کاهش نرخ سود بانکی است، گفت: این موضوع خود باعث میشود تا روند معاملات بازار سرمایه که به عنوان رقیب سپردههای بانکی محسوب شود و نقدینگی بیشتری به سمت آن ورود کند. حیدری خاطرنشان کرد: در کشوری که سال گذشته میزان تورم آن ۴۲ درصد بوده سرمایهگذاری در بانک چندان جذاب نیست به همین دلیل پول به سمت بازار سرمایه ورود پیدا میکند که گردش در آن به راحتی در حال انجام است. این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه بحث دیگری که در این بازار مدنظر قرار گرفته ارزش ذاتی برخی از شرکتها است، گفت: به نظر میرسد ۶۰ درصد بازار سرمایه اکنون به لحاظ قیمتی گران هستند و تحلیل بنیادی آن با ارزشهایی که در حال معامله هستند منطقی به نظر نمیرسد.
وی افزود: با توجه به وجود بحث کرونا، بازار سرمایه ایران تاثیری از این موضوع نپذیرفت و واکنشی نسبت به ریزش بازارهای جهانی از خود نشان نداد در صورتی که بورسهای جهانی از این موضوع تاثیرپذیرفتند و در مسیر ریزشی قرار گرفتند. حیدری اظهار داشت: بازار امسال از فروردین تاکنون به بازدهی چشمگیری دست پیدا کرده که در هیچ کجای دنیا شاهد چنین بازدهی نبودهایم، علت این موضوع هم تنها ناشی از ورود گسترده نقدینگی به این بازار میتواند باشد. وی به حمایت دولت از بازار سرمایه اشاره کرد و افزود: این موضوع باعث اعتماد و ورود گسترده مردم به این بازار شده است اما به هر حال چنین رشد پرشتابی از سوی بازار باید دارای یک دلیل منطقی باشد.
حیدری اظهار داشت: افزایش قیمت دلار زمینه رشد در شرکتهای پتروشیمی و فولادی را ایجاد کرده است اما گستردگی شیوع ویروس کرونا و عدم امکان حمل و نقل آن باعث کاهش حجم معاملات اینگونه سهام شد.
این کارشناس بازار سرمایه گفت: با توجه به وضعیت سودآوری و عملیات حاکم در شرکتها برخی از قیمتها قابل قبول نیستند و دیگر منطقی برای رشد ندارند اما ٤٠ در صد از شرکتها همچنان جای ریسک برای سرمایهگذاری دارند.