کشف قیمت منصفانه «شستا» در بازار سهام

۱۳۹۹/۰۱/۲۷ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۶۶۱۲۶
کشف قیمت منصفانه «شستا» در بازار سهام

گروه بورس|

این روزها جذب نقدینگی توسط بازار سرمایه از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است و آن طور که در روزهای گذشته شاهد بودیم سخنان زیادی در خصوص اهمیت عرضه‌های اولیه و فروش دارایی‌های دولتی در بازار سهام به میان آمده است.  در این راستا مقرر شده تا بهره‌گیری از ظرفیت‌های بازار سهام و عرضه‌های اولیه به عنوان نخستین و بهترین منبع جمع آوری وجوه سرمایه‌گذاران خرد مورد توجه بیشتر قرار گیرد تا هم از این طریق نقدینگی موجود در بازار سرمایه به شکلی مولد به کار گرفته شود و هم خریداران این دارایی‌ها که مردم عادی هستند بتوانند از معبر بازار سرمایه سودی کم ریسک را به دست آورند. در همین راستا در روزهای نخست کاری پس از پایان تعطیلات نوروزی نماد «صبا» متعلق به شرکت صبا تامین با ۱۲ درصد سهام آن به عنوان یکی از زیر مجموعه‌های سرمایه‌گذاری تامین اجتماعی در فرابورس ایران عرضه شد و از این طریق استقبال زیادی را به عنوان اولین عرضه سال ۹۹ به خود معطوف کرد.  در این شرایط ضمن آنکه گمان می‌رفت دومین عرضه در سال جاری، در نماد پتروشیمی آریا ساسول صورت گیرد با این حال عرضه بعدی نیز به «شستا» که مقرر شده نماد معاملاتی سرمایه‌گذاری تامین اجتماعی باشد، اختصاص یافته بود.

در حالی که بسیاری گمان می‌کردند تا عرضه غول سرمایه‌گذاری ایران به دلیل کسری بودجه دولت و نیاز مبرم آن به جذب نقدینگی هرچه بیشتر، با قیمتی گزاف در اختیار متقاضیان قرار گیرد و با این حال بررسی‌ها حکایت از آن دارد که بزرگ‌ترین عرضه اولیه بازار سرمایه به شکل قابل توجهی منصفانه و مقرون به صرفه کشف قیمت خواهد شد.

    ورود «شستا»

با 70 درصد خالص ارزش سرمایه‌گذاری

برآورد خالص ارزش دارایی‌های هر سهم «شستا» بیش از ۱۲۴۸ تومان بود که با قیمت عرضه اولیه ۸۶۰ تومانی هر سهم، خیال اکثر کارشناسان و فعالان از کشف قیمت مناسب و منطقی راحت شد.

بنا بر آنچه که بورس نیوز منتشر کرده، این توجه خاص به دلیل عرضه 8 میلیارد سهم «شستا» (رکورد جدید در عرضه‌های اولیه تاریخ بازار سرمایه) و تفاوت معنا‌دار هر 20 -10 تومان کاهش یا افزایش قیمت هر سهم در برآوردهای وزارت تعاون و دولت از یک سو و خروج نقدینگی از بازار سهام و منابع مالی مورد نیاز سرمایه‌گذاران از سوی دیگر بود . براساس این گزارش، قبل از مشخص شدن قیمت 850 تا 860 تومانی هر سهم «شستا»، گمانه زنی‌هایی در مورد قیمت حدود 1000 تومانی و حتی بیشتر مطرح بود و عده‌ای از کارشناسان نگران بودند که شاید دولت به دلیل نیاز مبرم به نقدینگی، اقدام به گرانفروشی بزرگ‌ترین هلدینگ چند رشته‌ای کند اما با اصرارهای کارشناسی مسوولان بورس و همچنین همراهی متولیان «شستا» این نگرانی برطرف شد و بسیاری از فعالان از قیمت حداکثر 860 تومانی هر سهم ابراز رضایت کردند تا وعده محمد رضوانی فر مبنی بر واگذاری شیرین «شستا» محقق شود. در این میان، بررسی ارزشگذاری سهام این ابرهلدینگ از ارزش 87 شرکت بورسی و 105 شرکت غیر بورسی توسط تامین سرمایه تمدن و تا 23 فروردین نشان می‌دهد خالص ارزش دارایی‌های «شستا» بالغ بر 99.8 هزار میلیارد تومان و خالص هر سهم 12 هزار و 484 ریال برآورد شده که قیمت 860 تومانی هر سهم برای عرضه اولیه معادل حدود 70 درصد خالص ارزش دارایی‌ها (NAV) است.

این رقم منتج از بهای تمام شده 7.4 و 2.3 هزار میلیارد تومانی بهای تمام شده 187 شرکت بورسی و غیر بورسی و ارزش روز کل 69.9 و 27.4 هزار میلیارد تومانی است. انتظار می‌رود تا با عرضه ۸ میلیارد سهم سرمایه‌گذاری تامین اجتماعی در قیمت ۸۶۰ تومان به ازای هر سهم در روز جاری شاهد جذب نقدینگی ۶ هزار و۸۸۰ میلیارد تومانی در بازار سرمایه باشیم.

این امر حکایت از آن دارد که با احتساب بهای یاد شده در اولین روز عرضه ارزش شرکت به ۶۸ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان برسد.

با توجه به آنچه که طی روزهای گذشته از طرف مقامات مهم کشور نظیر رییس‌جمهور و وزیر امور اقتصاد و دارایی مطرح شده، انتظار می‌رود که قطار عرضه‌های اولیه در سال جاری با سرعت بیشتری نسبت به سال‌های قبل به مسیر خود ادامه دهد و شاهد عرضه شرکت‌های بیشتری به خصوص از زیر مجموعه‌های سرمایه‌گذاری تامین اجتماعی باشیم.

در همین راستا، یک تحلیلگر بازار سرمایه با اشاره به نقش بازار سرمایه در اقتصاد کشور و واگذاری سهام بنگاه‌های دولتی و شرکت‌های بزرگی مانند تاصیکو، تاپیکو، «شستا» و... گفت: این عرضه‌ها می‌تواند نقدینگی زیادی را به خود جذب کرده و بخشی از عطش سرمایه‌گذاران را پاسخ دهد.

امیر تقی خان تجریشی در گفت‌وگو با ایسنا، با بیان اینکه خوشبختانه طی یک سال اخیر اکثریت مدیران و همینطور آحاد مردم به اهمیت و نقش بازار سرمایه در اقتصاد کشور پی برده‌اند، اظهار کرد: اقبالی که امروز نسبت به بورس وجود دارد ناشی از درک مزایا و وسعت عملی است که بازار برای تمامی اقشار جامعه و بخش‌های اقتصادی کشور فراهم می‌آورد.  وی ادامه داد: این بازار ازسویی توانسته نزدیک به ۱۳ میلیون کد سهامداری را به عنوان سرمایه‌گذار به خود جذب کند و همچنین هزاران میلیار تومان سرمایه و نقدینگی برای بخش‌های دولتی، عمومی و خصوصی از طریق روش‌های متنوع تأمین مالی فراهم آورده است.

این تحلیلگر بازار سرمایه با تاکید بر اینکه آنچه که بر اهمیت نقش بازار سرمایه افزوده بحث شفافیت و قانونمندی بازار است، گفت: این موضوع این اجازه را به سرمایه‌گذاران، شرکت‌ها، نهادها و حتی دولت می‌دهد که در چارچوب قوانین، آیین نامه‌ها و دستورالعمل‌ها در فضایی تخصصی و به روز با امکاناتی منحصر بفرد فعالیت کرده و نیازهای خودرا مرتفع کنند.

    اجرای اصل ٤٤   در بازار سرمایه

تجریشی در ادامه با بیان اینکه طی سال‌های اخیر همواره یکی از موضوعات مورد بحث، عرضه شرکت‌های دولتی بر اساس اصل ۴۴ قانون اساسی به منظور کاهش تصدی‌گری دولتی بوده است، عنوان کرد: در این خصوص هم روش‌های مختلفی مانند عرضه‌های سازمان خصوصی سازی یا بحث سهام عدالت استفاده شده بود که بعضا با مشکلات و تبعاتی روبرو بوده‌اند.

وی ادامه داد: اما آنچه که آزمون شد و نتایج خوبی را هم در بسیاری از بنگاه‌ها به ارمغان آورد بحث عرضه بخشی از سهام بنگاه‌های دولتی در بازار سرمایه بود که از طریق مکانیزم عرضه اولیه صورت پذیرفته است و نمونه‌هایی چون تاصیکو، تاپیکو، تیپیکو و... را می‌توان از موارد موفق این عرضه‌ها دانست.  این تحلیلگر بازار سرمایه با اشاره به معاملات سهام عدالت در بورس اظهار کرد: امروز هم بحث‌هایی جدی راجع به معاملات سهام عدالت دربورس و یا واگذاری سهام بنگاه‌های دولتی از طریق صندوق‌های قابل معامله شنیده می‌شود که حرکتی روبه جلو و اتفاق مبارکی برای اقتصاد کشور محسوب می‌شود. از سوی دیگر در روزهای اخیر شاهد عرضه سرمایه‌گذاری صبا تأمین بودیم که به جمع شرکت‌های زیر مجموعه «شستا» که در بورس عرضه شده‌اند اضافه شد و با توجه به وجود نقدینگی زیادی که به خصوص متعلق به حقیقی‌ها است، مورد استقبال بسیاری خوبی قرار گرفت.

    شفافیت عملکرد مجموعه‌های دولتی

تجریشی با اشاره به عرضه سهام «شستا» در روز آینده گفت: میتوان گفت این عرضه که بزرگ‌ترین عرضه تاریخ بورس است می‌تواند نقدینگی زیادی را به خود جذب کرده و بخشی از عطش سرمایه‌گذاران را پاسخ دهد که البته امیدواریم با توجه اندازه این هلدینگ بخشی از این نقدینگی به عنوان پول جدید (Fresh Money) وارد شود تا رونق تازه‌ای در بازار ایجاد شود. همچنین این رویداد می‌تواندبه عنوان نشانه‌ای واضح از عزم دولت برای ورود به عصر جدید خصوصی‌سازی باشد که علاوه بر حرکت در مسیر اصل ۴۴ قانون اساسی، شفافیت عملکرد مجموعه‌های بزرگ دولتی را از طریق سازوکار بورس به ارمغان می‌آورد و موجب دلگرمی، اعتماد سازی و مشارکت بیشتر مردم در چنین بنگاه‌هایی می‌شود.

وی با تاکید بر اینکه اقتصاد کشور امروز علاوه بر تحریم‌ها از خلق و افزایش نقدینگی رنج می‌برد، اظهار کرد: بنابراین باید توجه ویژه‌ای نسبت به بورس داشته باشد و همگام با استقبال سرمایه‌گذاران، کمک به افزایش عمق و ارزش پایه بازار از طریق تسریع در عرضه شرکت‌های جدید کند تا بتواند علاوه بر کنترل نقدینگی، بازار را نیز متعادل سازد و اکنون فرصت بسیار مناسبی است که بنگاه‌های بزرگ دولتی در این مسیر که مسیر شفافیت و حرفه‌ای‌گری است قدم گذارند.

این تحلیلگر بازار سرمایه افزود: اکنون باتوجه به شرایط حاکم بر بورس و اتفاق نظر همه دست‌اندرکاران و سرمایه‌گذاران بر تقویت بنیان‌های بازار و نیز نیاز به تأمین نقدینگی بخش دولت، در حقیقت بهترین زمان برای ادامه زنجیره عرضه‌ها در بازار است و امیدواریم که این زنجیره قطع نشود.