مجامع عمومی شرکتها چیست؟
گردهمایی سهامداران و مدیران که بهمنظور تصمیمگیری درباره مسائل مهم شرکت برگزار میگردد، مجمع عمومی اطلاق میشود. مجامع شرکتها معمولا باید سالی یکبار، یا آنطور که در اساسنامه پیشبینیشده است، برای رسیدگی به ترازنامه و صورت سود و زیان سال مالی قبل و صورت دارایی و مطالبات شرکت و صورتحساب دوره عملکرد دورهای شرکت و رسیدگی به گزارش مدیران، اعضای هیاتمدیره، بازرسان و سایر امور مربوط به حسابهای سال مالی تشکیل شود.
قوانین کلی برگزاری مجامع شرکتها: یکی از قوانین برگزاری مجامع شرکتها مربوط به زمان و نحوه اطلاعرسانی آنهاست. بر این اساس هیاتمدیره شرکت موظف است حداقل ۱۰ روز قبل از برگزاری مجمع، آگهی برگزاری آن را در روزنامه کثیرالانتشاری که به عنوان روزنامه رسمی شرکت انتخاب شده، منتشر کند تا سهامداران از این موضوع مطلع شوند. لازم است بدانید سهامداران شرکت، متناسب با میزان سهم خود، در مجامع حق رأی دارند.همچنین قبل از تشکیل مجمع هر سهامداری که مایل به حضور در این جلسه باشد باید با ارایه ورقه سهم متعلق به خود به شرکت مراجعه کرده و مجوز ورود را دریافت کند. فقط سهامدارانی میتوانند در مجمع شرکت کنند که مجوز ورود را دریافت کرده باشند. البته سهامداران ممکن است شخصاً یا بهوسیله نماینده در مجمع حاضر شوند. بر این اساس هر سهامداری میتواند به شخص دیگری وکالت دهد که به عنوان نماینده بهجای او در مجمع حاضر شود. مجمع عمومی شرکت سهامی، از اجتماع صاحبان سهام تشکیل میشود. مقررات مربوط به حضور تعداد لازم برای تشکیل مجمع عمومی و آراء لازم جهت اتخاذ تصمیمات، در اساسنامه شرکت معین خواهد شد، مگر در مواردی که بهموجب قانون تکلیف خاصی برای آن مقرر شده باشد. مجمع عمومی جدید وقتی قانونی است که صاحبان لااقل یکسوم سرمایه شرکت در آن حاضر باشندمجامع عمومی بهموجب قانون به سه دسته اصلی «مجمع عمومی موسس»، «مجمع عمومی سالانه» و «مجمع عمومی فوقالعاده» تقسیم میشود.
۱- مجمع عمومی موسس: مجمع عمومی موسس از موسسین و سهامداران اولیهای شرکتهای سهامی عام تشکیل میشود که در جریان ایجاد شرکت در شرف تاسیس حاضر بودهاند. این مجمع صلاحیت انتخاب اولین مدیران، بازرسان و تصویب طرح اساسنامه و انتخاب روزنامه رسمی را دارد.
وظایف مجمع عمومی موسس شامل موارد فوق است: رسیدگی به گزارش موسسین و تصویب آن و احراز پذیرهنویسی کلیه سهام شرکت و تأدیه مبالغ لازم. تصویب طرح اساسنامه شرکت و در صورت لزوم اصلاح آن. تصویب اولین مدیران و بازرس یا بازرسان شرکت. تعیین روزنامه کثیرالانتشاری که دعوت و اطلاعیهها تا تشکیل اولین مجمع عمومی عادی از طریق آن برای سهامداران منتشر خواهد شد. گزارش موسسین باید حداقل پنج روز قبل از تشکیل مجمع عمومی موسس در محلی که در آگهی دعوت مجمع تعیین شده، برای مراجعه پذیرهنویسان سهام آماده باشد. حد نصاب تشکیل جلسه مجمع عمومی موسس: بهموجب ماده ۷۵ در مجمع عمومی موسس حضور عدهای از پذیرهنویسان که حداقل نصف سرمایه شرکت را تعهد کرده باشند، ضروری است. اگر در اولین دعوت اکثریت مذکور حاصل نشد، مجامع عمومی جدید فقط تا دو نوبت توسط موسسین دعوت میشوند، مشروط بر اینکه لااقل ۲۰ روز قبل از انعقاد آن مجمع آگهی دعوت آن با قید دستور جلسه قبل و نتیجه آن در روزنامه کثیرالانتشار که در اطلاعیه پذیرهنویسی معین شده است، منتشر شود. مجمع عمومی جدید وقتی قانونی است که صاحبان لااقل یکسوم سرمایه شرکت در آن حاضر باشند. در هر یک از دو مجمع فوق کلیه تصمیمات باید با اکثریت دو سوم آراء حاضرین اتخاذ شود. درصورتیکه در مجمع عمومی سوم اکثریت لازم حاضر نشد، موسسین عدم تشکیل شرکت را اعلام میدارند.
۲- مجمع عادی سالانه: مجمع عمومی عادی سالانه برای رسیدگی به صورتهای مالی شرکت، رسیدگی به گزارش مدیران و بازرسان شرکت و تقسیم سود و اندوخته بین صاحبان سهام و... سالی یکبار در زمانی که در اساسنامه پیشبینی شده، تشکیل میشود. مجمع عمومی عادی با حضور حداقل بیش از نیمی از سهامداران به نسبت تعداد سهام رسمیت مییابد و تصمیمات همواره با اکثریت نصف بهعلاوه یک آراء حاضر در جلسه رسمی معتبر خواهد بود.مهلت قانونی تشکیل مجمع عمومی عادی سالانه طبق قانون تجارت حداکثر چهار ماه پس از پایان سال مالی شرکت است. همانطور که قبلا نیز اشاره شد، دعوت صاحبان سهام برای تشکیل مجامع عمومی باید از طریق نشر آگهی در روزنامههای کثیرالانتشار، سایت رسمی سازمان بورس یا سایت شرکت به عمل آید. فاصله بین نشر آگهی و تاریخ تشکیل مجمع حداقل ۱۰ روز و حداکثر ۴۰ روز است.
۳- مجمع عمومی فوقالعاده: بهجز مجمع سالانه، هر مجمع دیگری که توسط شرکت برگزار شود، مجمع فوقالعاده نام دارد. در مجامع فوقالعاده عمدتاً درباره مواردی مانند افزایش سرمایه شرکت، انحلال شرکت، تغییر در اساسنامه شرکت و... تصمیمگیری میشود. در مجمع عمومی فوقالعاده دارندگان بیش از نصف سهامی که حق رأی دارند، باید حاضر باشند و تصمیمات مجمع همواره با اکثریت دوسوم آراء حاضر در جلسه رسمی معتبر خواهد بود. گفتنی است بهغیر از «مجمع عمومی فوقالعاده»، «مجمع عمومی عادی بطور فوقالعاده» نیز برگزار میشود که در آن انتخاب اعضای هیاتمدیره و... انجام میشود.