جای خالی ابزارهای مالی در حوزه فولاد
سید جواد جهرمی معاون عملیات و نظارت بر بازار بورس کالای ایران گفت: از سال ۹۶ به این سمت با تورم قوانین و مقررات و همینطور دستورالعملهای متضادی در حوزه فولاد مواجه هستیم. این تورم قوانین و دستورالعملها از قیمتهای پایه تا خریداران گرفته تا میزان سهمیههای بهینیاب باعث مشکل برای صنعت شده است و این تضاد دستورالعملها یا تکرار آنها باید از بین برود.
معاون عملیات و نظارت بر بازار بورس کالا با اشاره به معاملات فولاد در این بازار بیان کرد: محصولات فولاد مورد معامله قرار گرفته در ۱۱ ماهه امسال ۱۱ میلیون تن بوده که ۳۸ درصد بالاتر از مدت مشابه سال قبل بوده است. شاهد هستیم که عرضههای القایی و شرکتهای کوچک مقیاس در بورس افزایش یافته و عرضه آنها از هزار تن در فروردین امسال به ۴۰ هزار تن در بهمن ماه رسیده است و اگر به ثبات و عدد مناسبی درعرضههای ماهانه در سال آینده برسد، بخشی از مشکلات فولادیها مرتفع خواهد شد.
جای خالی ابزارهای مالی در حوزه فولاد
معاون عملیات و نظارت بر بازار بورس کالای ایران در بخش دیگری از صحبتهای خود گفت: پیشنهاد دیگر ما علاوه بر تنوع بخشی به عرضهکنندگان، توسعه قراردادهای بلندمدت در ابزار کشف پریمیوم است تا هم تکلیف عرضه بازار داخل و هم صادرات شرکتها مشخص شود و در این راستا به برخی تولیدکنندگان شمش پیشنهاد دادهایم که شمش خود را سه ماهه به پایین دست بفروشند. نکته دیگر این است که در حوزه فولاد بازار آتی نداریم و در نتیجه نوسانات بازار ارز و سایر بازارها در بازار فیزیکی خود را نشان میدهد لذا باید ابزار مشتقه و بازار آتی را برای این صنعت تعریف کنیم. همچنین برای تسهیل فرایند پذیرش، در حال بازنگری دستورالعمل مرتبط با تضامین هستیم.
عرضه و تقاضا را بپذیریم
وی به موضوع قیمتها نیز گریزی زد و عنوان کرد: قیمت، سنگ بنای همه تصمیمات میان خریداران و فروشندگان است. اگر میخواهیم اقتصاد به حرکت در بیاید و از این وضعیت خارج شود باید اجازه دهیم مکانیزم عرضه و تقاضا در مورد قیمت تصمیمگیری کند تا قیمتها عادلانه شود. در این بین اگر عرضه و تقاضا را قبول داریم نباید جوری بازی کنیم که خودمان دوست داریم و قیمت مدنظر ما و نه عرضه و تقاضا در بازار حاکم شود؛ در موضوع ورق یکی از مشکلات قیمت پایه است و در حال حل و فصل آن هستند. جهرمی تصریح کرد: شرکتها براساس پارامترهای خود تصمیم به خرید میگیرند و باید پذیرفت بازار قیمت را تعیین کند. در این حوزه بورس کالا خاصیت دماسنج را دارد؛ قیمت شمش در سالهای گذشته متوسط ۱۵ درصد پایینتر از قیمتهای جهانی بوده است و در سال جاری تنها در یک تاریخ شهریور ماه بالاتر از قیمتهای جهانی بوده است و باید کالبدشکافی شده و دلیل این افزایش شناسایی شود. برای نمونه این اتفاق در میلگرد رخ نداده و در ورق سرد شاهد این افزایش قیمت بودیم؛ این امر نشاندهنده کمبود در این بخش است؛ پس اطلاعات شفاف بورس کالا میتواند در شناسایی عوامل مختلف بازار راهگشا باشد.
تلاش برای منفعت همزمان طرفین معامله
معاون عملیات و نظارت بر بازار بورس کالای ایران با تاکید بر این نکته که بورس، بستر شفاف معامله است و تغییرات قیمتی به بورس ارتباطی ندارد، خاطرنشان کرد: دادههای شفاف بورس کالا به مسوولان و سیاستگذاران سیگنال میدهد تا بهترین تصمیمها در راستای تعادل بخشی به بازار اتخاذ شود. بورس کالا با دو طرف زنجیره طرف است و طی این سالها تلاش کرده، منصفانه با هر دو طرف برخورد کند تا منفعت خریدار و فروشنده همزمان رعایت شود. وی در خاتمه گفت: در تلاش برای افزایش عرضهها هستیم چون اعتقاد داریم عرضه مناسب باعث کشف قیمت مناسب میشود؛ در همین راستا قطعا مسائل ورق از میلگرد و شمش جداست و نمیتوان این موارد را در یک پکیج دید اما با همفکری و همدلی قطعا روند بازارها در ریل بهبود و توسعه میافتد.