تامین واکسن همچنان ادامه دارد
دست ما کوتاه و خرما بر نخیل
گلی ماندگار| کرونا همچنان قربانی میگیرد. حالا دیگر آمار جوانانی هم که بر اثر این بیماری جان خود را از دست میدهند، افزایش پیدا کرده، ویروس جهش یافته و در سراسر دنیا به معضلی بزرگ تبدیل شده است. واکسیناسیون همچنان در اغلب کشورها کم و زیاد ادامه دارد و سازمان بهداشت جهانی همچنان بر رعایت پروتکلهای بهداشتی و فاصلهگذاری اجتماعی تاکید میکند. در این میان ویروس جهش یافته انگلیسی هم به ایران رسیده و هر روز شمار کسانی که به این ویروس مبتلا میشوند افزایش پیدا میکند. خیلیها در بیخبری و گمنامی جان خود را از دست میدهند و خانوادههایشان داغدار میشوند و بعضا کسانی هم هستند که به واسطه شغل و موقعیت اجتماعی شان مرگ بر اثر کرونا آنها را به سر زبانها میاندازد. اما هر چه هست این ویروس به هیچ کس در هیچ موقعیت اجتماعی و جایگاه ویژهای رحم نمیکند. از روزنامهنگار و فوتبالیست گرفته تا افراد مشهور دیگری که در سراسر جهان هر روز خبر درگذشتشان بر اثر این ویروس منحوس منتشر میشود. این در حالی است که در کشور ما علیرغم تمام هشدارها مسوولان حوزه بهداشت و درمان مردم همچنان به زندگی عادی خود ادامه میدهند، اسفند ماه است و بازارهای شهرهای مختلف شلوغ شده و این ازدحام میتواند عواقب بسیار خطرناکی داشته باشد. از سوی دیگر برخی شهرها دوباره به وضعیت خطرناک رسیدهاند و رفت آمد به برخی شهرها و استانها هم ممنوع شده است. این در حالی است که سرعت واکسیناسیون در ایران در مقایسه با دیگر کشورهای جهان کند است و مردم همچنان چشم انتظار حرکتی سریعتر و پیوستهتر در این زمینه از سوی مسوولان هستند. از سوی دیگر هم مسوولان از مردم میخواهند که هشدارها را جدی گرفته تا جایی که میتوانند از حضور در مکانهای پر ازدحام بپرهیزند. همین چند روز پیش بود که آمار مرگ و میر بر اثر کرونا بار دیگر سه رقمی شد و حالا هم در محدوده خطر باقی مانده است.
ویروس جهش یافته خطرنا ک است
روز گذشته وزیر بهداشت و درمان در نشستی آنلاین باز هم به مساله ویروس جهش یافته کرونا پرداخت و در این رابطه گفت: نمیخواهیم مردم را دچار اضطراب کنیم اما باید ویروس جهش یافته کرونا را بسیار جدی بگیرند زیرا بسیار خطرناک است. سعید نمکی درباره آخرین وضعیت بیماری کووید ۱۹ و وضعیت ویروس جهش یافته کرونا در کشور افزود: بدانید که ما در کنار مردم هستیم. اگر کسی قصور کرده باشد، در پذیرش بیماری او حتی اگر پروتکلهای بهداشتی را رعایت نکرده باشد، هرگز مورد بی توجهی قرار نمیگیرد و خودمان را برای موجهای سنگین آماده کردیم. تقاضای ما این است که مردم خود را گرفتار تختهای بیمارستان وای سی یو نکنند. تقاضای ما این است که مردم رعایت کنند. در حال حاضر خریدهای نوروزی انجام میشود.
از حالا بار و بندیل سفر را نبندید
او ادامه داد: امیدواریم مردم نوروز کم خطری را طی کنند، اما از حالا بار و بندیل سفر را نبندید، زیرا اصلا معلوم نیست چه وضعیتی داریم و تدارک سفر را حتی در ذهن هم تصور نکنید، ولی اگر اسفند بیخطری را طی کنیم، میگوییم با چه پروتکلهایی میتوانید به سفر بروید. نمکی افزود: همه ما روزها و شبهای بسیار سختی را گذراندیم. شاید بیشتر از همه مردم ایران دچار فشار روحی و فکری بوده و شبانه روزی با روسای دانشگاههای علوم پزشکی در ارتباط هستیم. باز هم باید صبوری کرده و بیش از پیش احتیاط کنیم.
وضعیت فوتیهای کرونا
در ۲۴ ساعت گذشته
وزیر بهداشت اظهار کرد: مشکل ویروس کووید ۱۹ به خصوص با ویروس جهش یافته اکثر کشورها را تحت تاثیر قرار داده است. در ۲۴ ساعت گذشته، امریکا بالاترین آمار فوتی را با هزار و ۹۸۹ مرگ دارد. همچنین در ۲۴ ساعت گذشته، برزیل هزار و ۷۲۶ مرگ، روسیه ۴۴۱ مرگ، مکزیک ۴۳۷ مرگ، آلمان ۴۰۱ مرگ، انگلستان ۳۴۳ مرگ، ایتالیا ۳۴۳ مرگ، فرانسه ۳۳۰ مرگ، هلند ۲۱۶ مرگ، پرو ۲۰۹ مرگ و ایران ۸۶ مرگ به علت ابتلا به کرونا داشتهاند.
بیشترین درگیری با کرونا را
در خوزستان داریم
نمکی بیان کرد: با وجود ورود ویروس جهش یافته کرونا، تلاش شده که مرگ و میرهای روزانه بیش از دو رقمی نشود. برای ۲۴ ساعت تعداد مرگهای سه رقمی را تجربه کردیم و بعد دوباره به کمتر از دو رقمی بازگشت. او ادامه داد: بیشترین درگیری با ویروس کرونا را در استان خوزستان داریم. اکثر شهرهای این استان گرفتار شدهاند. شهرهای شمالی استان خوزستان مثل شوشتر و دزفول که قبلا مرگ و میر به خصوص با ویروس جهش یافته کرونا نداشتیم نیز گرفتار شدند. همانطور که پیش بینی میشد این ویروس چهره متفاوتی با ویروس ووهان دارد.
سرعت بیماری
بهشدت در ویروس جهشیافته بالاست
وزیر بهداشت اظهار کرد: در ویروس جهش یافته به سرعت شدت بیماری بالا رفته و افراد بدحال شده و جوانترها گرفتار میشوند. ابتدا فکر میکردیم افراد دیر مراجعه میکنند، اما بعد دیدیم کسانی که زود مراجعه میکنند نیز در عرض ۴۸ ساعت به مرحله گرفتاری سخت ریوی وارد میشوند. از ۷۰ بیمار انتوبه شده در بیمارستانهای خوزستان متاسفانه در یک شبانه روز، ۳۰ نفر فوت کردند که این نشاندهنده هجوم سنگین بیماری به ریههاست. چند هفته قبل تمام این تذکرات را داده بودیم و گفتیم که اگر گرفتار چنین مصیبتی شویم، کار بسیار سختتر میشود.
هنوز برای سوار شدن به هواپیما و قطار تست الزامی نیست
نمکی گفت: استاندار جدید خوزستان بهشدت همراه است و کار را مدیریت میکند. البته هنوز گلایههایی داریم. در هندوستان با پیدا شدن موارد ویروس جهش یافته کرونا، همه پروازها لغو شد. در نیوزلند با یک مورد گزارش بیماری، تعطیلی عمومی در خیلی از فعالیتها ایجاد شد. در استرالیا و کشورهای اروپایی بهشدت محدودیت ایجاد شده است. اما به گفته رییس دانشگاه علوم پزشکی اهواز هنوز انجام تست برای سوار شدن به هواپیما و قطار الزامی نشده است. در این زمینه نامهای نوشتم که اگر کانون سنگین آلودگی ویروس جهش یافته داریم، حداقل اجازه ندهیم به جاهای دیگر سرایت کند. کافی است سه یا چهار استان دیگر با وضعیت خوزستان داشته باشیم. در آن صورت کنترل از دست همکاران ما خارج میشود.
هنوز رعایت پروتکلهای بهداشتی
در خوزستان پایین است
وزیر بهداشت بیان کرد: کمبود اکسیژن ساز در خوزستان را به سرعت برطرف کردیم. همکاران ما تلاش کردند تختهایی اضافه شود تا مشکل کمبود تخت وجود نداشته باشد. تا این لحظه نیز همکاران ما با تسلط کامل در حال مدیریت کار هستند.
او افزود: با وجود تذکرهای مکرر هنوز هم رعایت پروتکلهای بهداشتی در استان خوزستان پایین است. اگرچه در برخی جاها بهتر شده، اما هنوز به نسبت متوسط کشوری، رعایت پروتکلهای بهداشتی در استان خوزستان پایین است. این نشان میدهد که جلوگیری از اشاعه بیشتر بیماری با این وضعیت دشوار است.
هشدار به استانهای همجوار خوزستان
نمکی گفت: به استانداران و مسوولان اجرایی در استانهایی مثل لرستان، کهگیلویه و بویراحمد، چهارمحال و بختیاری، اصفهان، هرمزگان و بوشهر که با خوزستان همجوار هستند هشدار میدهیم. مردم ترددهای بین استانی دارند و نباید اجازه بدهیم این اتفاق بیفتد. اگر ناچار هستیم و این اتفاق میافتد، حداقل میتوانیم خواهش کنیم که مراقب باشند تا آتش بیماری به استانهای همجوار خوزستان نیفتد. در آن شرایط نقشه قرمز گستردهتر میشود. زیرا در این صورت کار بسیار دشوارتر خواهد شد.
کمکهای مومنانه را ادامه بدهید
او بیان کرد: پنج شنبه احسان و نیکوکاری است و از مردم میخواهیم کمکهای مومنانه را در راستای مدیریت کووید ۱۹ در کشور ادامه بدهند. روز جمعه، روز درخت کاری است و از همه مردم میخواهیم به یاد سرو قامتان مدافع سلامت و شهدای سلامت، درختی بهکارند.
آخرین وضعیت واکسیناسیون کرونا در کشور
وزیر بهداشت درباره آخرین وضعیت واکسن کرونا گفت: سعی کردیم با مجموعه واکسنهای کرونایی که وارد شد، گروههایی را به مجموعه تزریق واکسن کرونا اضافه کنیم. این خواسته همکاران ما در نظام سلامت بود که گفتند دلشان نمیآید با وجود اینکه در خط مقدم هستند، واکسن بزنند و سایر گروههای آسیب پذیر، واکسن را تزریق نکنند. در نتیجه علاوه بر همکاران ما در بخشهای مراقبتهای ویژه کووید ۱۹ و خط مقدم مقابله با کرونا، واکسیناسیون سالمندان در سرای سالمندان و معلولان و جانبازان شیمیایی نیز انجام شده و در حال اتمام است. او ادامه داد: واکسنهای دیگری در راه است و ۲۵۰ هزار واکسن اوایل هفته وارد شد و ۲۰۰ هزار واکسن دیگر نیز وارد میشود. از سهمیه واکسن نیز حدود یک میلیون دوز تا پایان اسفند دریافت میکنیم و امیدواریم واکسیناسیون گروههای پرخطر را تا پایان اسفند تمام کنیم.
وضعیت واکسنهای داخلی کرونا
نمکی اظهار کرد: در مورد واکسنهای داخلی نیز واکسن برکت فاز اول کارآزمایی بالینی را به خوبی گذرانده و امیدواریم بتوانیم فاز دوم و سوم را در صورت اغنا شدن کمیته واکسن کرونا، ادغام کنیم تا زودتر به تولید برسیم.
او ادامه داد: واکسن پاستور که با انتقال دانش فنی از کوبا در حال انجام است، به خوبی راه خود را طی میکند و فاز سه را به زودی شروع میکند. واکسن رازی نیز فاز یک را آغاز کرده است. روز گذشته چهار نفر دیگر با واکسن رازی واکسینه شدند و دو نفر نیز در روز قبل واکسینه شده بودند که حال همه آنها خوب است. همچنین فاز کارآزمایی بالینی انسانی واکسن دیگری را نیز تا هفته آینده آغاز میکنیم.
دست ما کوتاه و خرما برنخیل
اما آنچه که در این بین باید به آن توجه کرد مساله سرعت بخشیدن به واکسیناسیون در کشور است، در حال حاضر خیلیها معتقدند در زمینه واکسن حکایت ما ایرانیها حکایت «دست ما کوتاه و خرما بر نخیل» است. اگر سرعت تزریق واکسن و خرید آن به میزان کافی در دستور کار دولتمردان قرار بگیرد شاید بتوان با شرایطی که مردم خیلی هم به رعایت پروتکلهای بهداشتی اعتقادی ندارند و در موارد بسیاری هم مجبور به ترک خانه برای تامین هزینههای زندگی خود هستند، آمار مرگ و میر و ابتلا را تا حد زیادی پایین بیاورد.