تورم به سود بورس میشود؟
گروه بازار سرمایه |
بازار سرمایه طی هفتههای اخیر روند صعودی ملایم و متعادلی را در پیشگرفته است. اگرچه در این میان برخی افتهای مقطعی نیز ثبتشده اما تحلیلگران این نوع رفتار بازار را به عنوان اصلاحی طبیعی و مفید میدانند. در همین حال با توجه به افزایش حجم و ارزش معاملات از ابتدای خردادماه تاکنون در کنار کاهش حجم و ارزش صفهای فروش، به نظر میرسد نهتنها مشکل نقد شوندگی بازار در حال رفع شدن است بلکه معاملهگران نیز تمایل بیشتری برای ورود سرمایههای پارک شده خود به بازار پیداکردهاند. به عقیده بسیاری بازار سرمایه به سطحی از ارزندگی رسیده که در صورت رفع ابهامات پیرامون تیم اقتصادی و دیپلماسی دولت سیزدهم، شاهد ورود پول پرقدرت خواهد بود. تحلیلگران بر این باورند که با توجه بهتمامی متغیرهای برونزا و درونزای بازار سرمایه، بورس حاصلخیزترین زمین سرمایهگذاری در سال جاری است. دراینبین نزدیک شدن به انتشار صورت مالیهای سه ماه
نخست شرکتها در کدال نیز تأثیر مثبتی بر روی معاملات داشته و این مسائله سبب امیدواری به آینده شرکتها مخصوصاً آنهایی که در سهماهه نخست تولید و فروش خوبی داشته شده و انتظار میرود این امید به بالاترین حد خود برسد. البته تنها صورت مالی شرکتها نمیتواند بورس را نجات دهد، مذاکرات و احیای برجام، تشکیل کابینه دولت سیزدهم تأثیر بسزایی درروند معاملات بازار سرمایه خواهد داشت. در این اعلام تورم افسارگسیخته پیش روی کشور و شیوع کرونای دلتا باعث شده کسب و کارها مجددا از رونق بیفتد و تنها بازار مالی که میتواند در مقابل این مشکلات مقاومت کند بورس است و پیشبینی میشود که سرمایههای بسیار مطلوبی وارد این بازار شود. بدینترتیب طی معاملات روز گذشته تالار شیشهای شاخص کل بورس پس از رشد هشت هزار و ۴۱۹ واحدی شاخص کل معادل با ۰.۶۵ درصد آن را در ارتفاع یکمیلیون و ۳۱۱ هزار واحد قرار گرفت و همچنین شاخص کل هموزن با افزایش ۰.۶۸ درصدی مواجه شد و حقیقیها حدود ۷۵میلیارد تومان وارد بازار سهام کردند. ارزش کل معاملات خرد پنج هزار و ۶۰میلیارد تومان بود، افراد حقیقی ۸۴درصد یعنی چهار هزار و ۲۴۰میلیارد تومان سهام خریدند و مازاد خریدشان یک درصد از کل معاملات شد. تغییر دولت، مذاکرات برجام، تورم، تحریم، میزان بهره بینبانکی، کاهش ارزش پول ملی و عوامل اینچنینی باعث میشود میزان اشتیاق و نقدینگی برای سرمایهگذاری تا حد زیادی کاهش یابد. به عقیده اغلب کارشناسان اقتصادی سیاستهای اقتصادی و سیاسی دولت فعلی و حفظ آرمانهای کشور باعث شده که شاهد وضعیت اسفناک این روزها باشیم. البته انتظار میرود که دولت آینده نگاهی عمیق به اقتصاد مردم داشته باشد. در حال حاضر بیش از نیمی از مردم کشور زیرخط فقر زندگی میکنند و از این دسته افراد نمیتوان توقع سرمایهگذاری داشت؛ بنابراین دولت آتی باید برنامهریزی دقیقی برای وضعیت معیشت مردم داشته باشد. این روزها تعطیلی بهواسطه ویروس کرونا، نبود برق و بهواسطه آن کاهش ظرفیت شرکتهای بورسی، تورم و عوامل اینچنینی باعث شده که خسارتهای زیادی به سرمایهگذاری وارد شود و میزان نقدینگی مردم عادی برای ورود به یک بازار مالی کمتر شود. بهزعم کارشناسان آیندهای بسیار سخت در انتظار کشور است و بورس تنها یک بازار مالی نسبتاً مقاوم در برابر تورم و عوامل یادشده خواهد بود، انتظار جامعه تغییر رویکرد مسوولان، قبول مشکلات و حلوفصل مشکلات است. بههرحال اقتصاد کشور و بازار سرمایه در وضعیت ناگواری قرارگرفته و نمیتوان دید که اقتصاد کشور کوچکتر میشود و بورس بزرگتر. زمانی بازار سهام میتواند رشد واقعی داشته باشد که اقتصاد کشور نیز رشد کند و تحولی عظیم در کشور رخ دهد.
بازدهی مطلوب بازار سرمایه
علیرضا تاج بر، تحلیلگر بازار سرمایه در خصوص وضعیت بازار سرمایه نوشت: شرایط بنیادی باثبات در کنار حذف ریسکهای سیستماتیک از بازار به همراه نگاه مثبت دولت سیزدهم و مجلس به رونق بورس با اجرای قانون مالیات بر عایدی سرمایه، مولفههای لازم برای اینکه بورس بیشترین بازدهی را تا پایان سال داشته باشد، فراهم است. اکنون نرخ کامودیتیها به مرحلهای از ثبات رسیده است و نرخ روی تثبیتشده است، با توجه به چنین قیمتهایی و نیز بر اساس پیشبینیهای انجامشده دیگر انتظار کاهش بیشتر قیمتها در کامودیتیها وجود ندارد. از طرف دیگر در مورد نرخ دلار هم به نظر میرسد که قیمت این ارز به تثبیت نسبی رسیده و انتظار کاهش قیمت قابلتوجه نمیرود. که ماحصل این اتفاقات در کنار یکدیگر باعث میشود تا میزان فروش شرکتهای صادرات محور باوجود تحریمهایی که به آنها تحمیلشده است رشد خوبی داشته باشند. تعداد زیادی از این شرکتها گزارش سهماهه بسیار معقولی راهی کدال کردند و در مجامع هم اخبار خوبی از شرکتها شنیده میشود. در صورت رفع تحریمها و ایجاد گشایش سیاسی که به نظر میرسد در دولت آتی این اتفاق رخ دهد، میتوان صحبت از ایجاد روند معقول معاملات گروه بانکیها و خودروییها در بازار کرد زیرا سهام این گروهها از پتانسیل رشد برخوردارند و میتوان با برداشته شدن برخی از محدودیتها روزهای خوبی را در برخی از گروها شاهد باشیم. حاشیه سود این شرکتها به دلیل تورم ثابت است اما میزان فروش آنها با افزایش همراه است، بنابراین این صنایع به دلیل اصلاح قیمتی و فروش بالا، میتوانند گزینه مناسبی برای سرمایهگذاری باشند. علاوه بر سودآوری شرکتها و رشدی که از بازار سرمایه تا پایان سال انتظار میرود، اجرای قانون مالیات بر عایدی مولفه اثرگذار دیگری بر معاملات بورس است. قانون مالیات بر عایدی سرمایه اثر بسیار خوبی را بر بازار سرمایه میگذارد و سرمایهگذاری کوتاهمدت در بازارهای موازی را با مالیاتهای بسیار سنگینی مواجه خواهد کرد. مالیات در بازار سرمایه همانند گذشته است و این یعنی تثبیت شرایط بازار سرمایه اما شرایط بازارهای موازی ازنظر مالیاتی، سرمایهگذاران این بازارها را با مشکل مواجه میکند که همین موضوع برگ برنده بازار سرمایه میشود. شرایط بنیادی باثبات در کنار حذف ریسکهای سیستماتیک از بازار به همراه نگاه مثبت دولت سیزدهم و مجلس به رونق بورس با اجرای قانون مالیات بر عایدی سرمایه، مولفههای لازم برای اینکه بورس بیشترین بازدهی را تا پایان سال داشته باشد، فراهم است.