روش آزادسازی مطالبات ایران در کره
تعادل|
سفیر جدید کرهجنوبی در تهران که هفته پیش استوارنامه خود را تقدیم رییسجمهور کرد، در دیدار با رییس اتاق بازرگانی تهران، عنوان کرد که تنها شرکتهای کرهای صادرکننده کالا به ایران مجاز به دریافت پول خود از منابع مسدود شده ایران هستند و این حق برداشت شامل مبادلات جدید نمیشود، مگر تجارت اقلام بشردوستانه و دارو. مسعود خوانساری رییس اتاق تهران هم با اشاه به مسدود ماندن 7 میلیارد دلار پول فروش نفت ایران در کرهجنوبی، آزادسازی این حجم از منابع مالی را جدیترین مطالبه فعالان اقتصادی و مردم ایران از کرهجنوبی عنوان کرد. وی با اشاره به مذاکرات چند ماه اخیر میان دولت و کشورهای غربی برای حلوفصل تحریمها و احیای برجام، گفت: بخشخصوصی ایران انتظار دارد پس از به نتیجه رسیدن این مذاکرات و رفع تحریمها، سرمایهگذاریهای مشترک میان ایران و کره در بخشهای مختلف اقتصادی و صنعتی صورت گیرد و گشایشها صرفا محدود به تامین مالی و تجارت نشود. خوانساری با بیان اینکه تا پیش از اعمال تحریمهای جدید از سوی دولت ترامپ علیه ایران، حجم مناسبات اقتصادی ایران و کرهجنوبی به بیش از 17 میلیارد دلار رسید اما با خروج دولت وقت امریکا از برجام، این سطح از مناسبات به کمتر از 2 میلیارد دلار کاهش یافت، افزود: در مواجهه با تحریمهای ناعادلانه امریکا علیه ایران، شرکتها و صنایع کرهجنوبی نیز دچار ضرر و زیان شدند و این در حالی است که در ایران سعی شد صنایع کشور بر توان داخل متمرکز شوند. وی در همین رابطه به برخی توانمندیها در صنایع پزشکی ایران اشاره کرد که در دوره شیوع ویروس کرونا نمود پیدا کرد و شرکتهای ایرانی با تولید دستگاههای حیاتی مانند ونتیلاتور علاوه بر تامین نیاز داخل به این تجهیزات و عدم وابستگی به واردات، به صادرات این تولیدات نیز روی آوردند. رییس اتاق بازرگانی تهران سپس با تاکید بر اینکه بخش خصوصی ایران آماده توسعه همکاریهای اقتصادی با شرکتهای کرهای است، برگزاری وبینارهای تجاری میان بنگاههای دو کشور برای آشنایی با ظرفیتها و توانمندیهای یکدیگر را یکی از اقدامات اتاق تهران در راستای شروع دوباره تجارت ایران و کره عنوان کرد که به گفته وی با همکاری سفارت این کشور در تهران، میتواند در دستورکار مشترک قرار گیرد.
شرکتهای بزرگ کرهای منتظر توافق
سفیر کرهجنوبی در این ملاقات، با بیان اینکه صنایع نفت و پتروشیمی این کشور، بیشترین آسیب را از اعمال تحریمها علیه ایران متحمل شدهاند، گفت: خوشبختانه برآوردها حاکی از توافق دولتها در میز مذاکرات است و در صورت رفع تحریمها، کرهجنوبی سرمایهگذاری در ایران را بهطور گسترده به ویژه در حوزههای زیرساخت مانند راهآهن یا تجهیز شبکه اینترنت ایران به فناوری 5G آغاز خواهد کرد. «یون کانگ هیان» با بیان اینکه پس از رفع تحریمها، میزان سرمایهگذاری کرهجنوبی در ایران به اندازهای خواهد بود که منابع بلوکه شده ایران در بانکهای این کشور، در برابر آن بسیار ناچیز به شمارآید، افزود: کشور کرهجنوبی خود را متعهد به کمک به مردم ایران میداند و طی سالگذشته و به دنبال صدور مجوز تجارت بشردوستانه از سوی دولت ایالات متحده امریکا، حجم زیادی دارو و تجهیزات پزشکی از کره به ایران صادر شد. وی سپس به پرداخت حق عضویت ایران در سازمان ملل از محل پول بلوکه شده فروش نفت ایران در دو بانک کرهای اشاره کرد و افزود: گشایشهای دستکم یک سال اخیر نشان میدهد که تحریمهای ایران در حال برداشته شدن است و پس از توافق نهایی که امیدواریم به زودی امضا شود، شرکتهای بزرگ کرهای راهی ایران خواهند شد.
سرنوشت 7 میلیارد دلار پول بلوکه ایران
در کره
سفیر کرهجنوبی در تهران سپس با تاکید بر اینکه، دولت این کشور از ایالات متحده امریکا دستور نمیگیرد، افزود: تخطی از تحریمهای امریکا، برای شرکتهای طرف همکاری تجاری با ایران خطرناک و هزینهزاست بهطوری که یکی از بانکهای کره که در حال حاضر، بخشی از پول خرید نفت از ایران در حساب این بانک مسدود است، به واسطه مراوداتی که طی چند سال گذشته با ایران داشت، از سوی ایالات متحده امریکا با جریمه سنگینی مواجه شد. او افزود: سطح تجارت بسیاری از شرکتهای کرهای با امریکا بسیار فراتر از همکاری با بازار ایران است، از این رو شرکتهای کرهای از بیم آنکه مشمول تحریم و جرایم سنگین از سوی امریکا شوند، در شرایط کنونی امکان تعامل با بازار ایران را ندارند. یونکانگهیان سپس به پول بلوکه شده ایران در کرهجنوبی و خبرهای اخیر مبنی بر صدور مجوز دولت امریکا برای آزادسازی این منابع، اشاره کرد و گفت: این خبر واقعیت دارد، اما مجوز برداشت و پرداخت از این منابع صرفا به شرکتهای کرهای که قبلا محصولاتی به ایران صادر کرده و موفق به دریافت پول خود نشدهاند، داده شده و برای تجارتهای جدید اجازهای داده نشده است. به گفته سفیر کره در تهران، این نحوه برداشت از محل منابع بلوکه شده پول ایران در ژاپن نیز برقرار است. وی با این حال تصریح کرد که شرکتهای کرهای میتوانند در زمینه تبادل اقلام بشردوستانه شامل دارو و تجهیزات پزشکی با ایران و قراردادهای جدید با شرکتهای ایرانی، میتوانند از محل منابع بلوکه شده در دو بانک کرهای استفاده کنند. سفیر کرهجنوبی همچنین در پاسخ به پرسش رییس اتاق بازرگانی تهران در رابطه با امکان صدور واکسن کرونا به ایران، گفت: در حال حاضر در کرهجنوبی چند نوع واکسن کرونا از جمله آسترازنکا تولید میشود که فعلاً اجازه صادرات و فروش آن به دیگر کشورها وجود ندارد.