اخبار
قیمتگذاری دستوری تجربهای تکراری و شکست خورده
حامد سلطانینژاد، مدیرعامل بورس کالای ایران بر لزوم پرهیز از قیمتگذاری دستوری به عنوان تجربهای تکراری و شکست خورده تاکید کرد. این مقام مسوول، ضمن اشاره به برخی اظهارات غیر کارشناسی اظهار کرد: متاسفانه برخی با تصور حمایت از مصرفکننده خواستار سرکوب قیمت و قیمتگذاری دستوری تولیدات صنایع بالادستی میشوند که بارها طی سالیان گذشته اثبات شده که این سیاستها نتیجهای جز توزیع رانت بین برخی واسطههای غیرضرور و تشدید تقاضاهای کاذب در بازار را ندارد. وی در پایان گفت: سیاستهای ضد بازار و سرکوب قیمت تولیدات صنایع بالادستی، تجربهای شکست خورده بوده و تنها راه بهبود بازار، ارتقای شفافیت و پرهیز از اقدامات رانتزا است.
احراز هویت مشتریان سیمان با کد «سجام»
سازمان بورس و اوراق بهادار در ابلاغیهای به حامد سلطانی نژاد مدیرعامل بورس کالای ایران و حسین فهیمی مدیرعامل و عضو هیاتمدیره شرکت سپردهگذاری مرکزی از موافقت هیاتمدیره سازمان بورس و اوراق بهادار با احراز هویت مشتریان سیمان با استفاده از اطلاعات اشخاصی که ثبت نام آنها در سامانه سجام تکمیل و کد معاملاتی دریافت کردهاند، خبر داد. در نامه سید مهدی پارچینی سرپرست مدیریت نظارت بر بورسها آمده است: مطابق با صورتجلسه هیاتمدیره سازمان بورس و اوراق بهادار در تاریخ ۱۰ شهریور ماه و پیرو درخواست بورس کالای ایران طی نامه شماره ۷۳۴۷/۲۰۱ مورخ ۱۰ شهریور ماه با توجه به الزام فروش تمامی محصولات سیمانی در بورس و در راستای پاسخ به نیاز عمومی مصرفکنندگان و تسهیل صدور کد معاملاتی مراتب به شرح زیر تصویب شد: «جهت احراز هویت مشتریان سیمان، بورس کالای ایران میتواند از اطلاعات اشخاصی که ثبت نام آنها در سامانه سجام تکمیل شده و کد معاملاتی دریافت کردهاند، استفاده کند. در این زمینه شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه موظف است سرویسهای لازم از سامانه سجام را برای بورس کالای ایران فراهم کند که موضوع قسمت الف بند ۱ ماده ۴ دستورالعمل ثبت سفارس کالا در بورس کالای ایران بر آن اساس صورت خواهد پذیرفت. » یادآور میشود، هفته گذشته جواد جهرمی معاون عملیات و نظارت بر بازار بورس کالای ایران نیز از موافقت هیاتمدیره سازمان بورس با احراز هویت مشتریان سیمان با کد سجام خبر داده بود که با ابلاغیه سازمان بورس، شاهد تسهیل هر چه بیشتر خرید سیمان از بورس کالا برای همه مصرفکنندگان در سراسر کشور خواهیم بود. این اتفاق در شرایطی رقم میخورد که همزمان با تسهیل خرید سیمان، ۶۴ شرکت سیمانی نیز برای عرضه محصولاتشان در بورس کالا پذیرش شدهاند و چند شرکت باقی مانده سیمانی نیز در صف ورود به بورس کالا قرار دارند.
امضاهای طلایی در بازار فولاد باطل میشود
وزیر صنعت، معدن و تجارت با اشاره به نشست صبح روزگذشته خود با جمعی از نمایندگان به ریاست علی نیکزاد نایبرییس مجلس در خصوص موضوع تنظیم بازار سیمان، فولاد و کالاهای اساسی که در کمیسیون تلفیق مجلس برگزار شد، گفت: در این نشست گزارشی درباره اقدامات انجام شده در حوزههای بازار سیمان و فولاد ارایه شد. رضا فاطمی امین تصریح کرد: طبق قولی که در زمان رأی اعتماد به نمایندگان ملت داده شد، خوشبختانه قیمت سیمان به نرخ پیش از قطعی برق بازگشت و قیمت آن در بورس به کیسهای ۲۵ هزار تومان رسید؛ این درحالی است که بسیاری معتقد بودند وقتی نرخ کالایی در ایران بالا میرود، دیگر پایین نخواهد آمد اما این اتفاق خوشایند رخ داد. عضو کابینه دولت سیزدهم با بیان اینکه نرخ سیمان فله نیز به ۳۶۰ تومان رسید که همان قیمت سه ماه قبل است، تأکید کرد: کاری که ما برای کنترل قیمت سیمان انجام دادیم، اصلاح ساختار بود و با روشهای تعزیراتی، موردی و همچنین ایجاد جو روانی قیمتها به اینجا نرسید بهطوری که تعادلی که در بازار ایجاد شد، نرخ سیمان را کاهنده کرد. وی با تأکید بر اینکه تا دو هفته آینده نیز بر بازار سیمان متمرکز خواهیم بود، یادآور شد: تا دو هفته آتی، تمامی خرده فروشان و عاملان فروش سیمان وارد سامانه تجارت و بورس خواهند شد تا در بورس و در حوزه عمده فروشی و خرده فروشی به یک روال معقول دست یابیم. فاطمی امین درباره اقدامات صورت گرفته در بازار فولاد نیز گفت: قیمت فولاد بر سایر محصولات بازار موثر بوده و بر فضای روانی بازار نیز اثرگذار است؛ در این حوزه سه راهکار تعریف شده که طی سه ماه عملیاتی خواهد شد. وزیر صمت اضافه کرد: در مهرماه رصد کامل اطلاعاتی از زنجیره فولاد را دنبال میکنیم تا تمام تولیدات مقاطع فولادی، شمش و محصولات در سامانه جامع تجارت عرضه شود و رانتها و چند قیمتی بودن فولاد از این طریق از بین برود. وی افزود: در مرحله دوم ساختار بازار را اصلاح خواهیم کرد و تأثیر ابلاغ قوانین و مقررات جدید را در آبان ماه خواهیم دید و امضاهای طلایی تا این زمان از بین خواهد رفت. فاطمی نیا تصریح کرد: در آذرماه نیز در ساختار صنعت فولاد اصلاح ساختاری خواهیم داشت که به سمت کاهش قیمت تمام شده حرکت کنیم و رقابت سازندهای برای کاهش هزینهها در بازار فولاد را شاهد باشیم و بازار فولاد تحت تأثیر نوسانات ارزی نباشد.