رویداد
توسعه هسته معاملات برای عرضههای اولیه
حمید حسنآبادی، مدیر فناوری اطلاعات سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: در روز جاری سامانه معاملاتی فرابورس بدون مشکل سرویسهای لازم برای انجام معاملات را ارایه کرده است. امروز در این سامانه نماد «مدیریت» با صف فروش به تعداد بالغبر ۹۸۰۰۰ سفارش بازگشایی گردید که در فرآیند بازگشایی بیش از ۱۰۷۰۰۰ معامله تولید شد. فرآیند بازگشایی این نماد در ۳۰ ثانیه بهطور کامل انجام شد. حسنآبادی توضیح داد: پیشازاین، صفهای فروش یا خرید با این تعداد سفارش قابل پشتیبانی در سامانه معاملات نبوده و معاملات نمادها با صف فروش سنگین به بعد از ساعت بازار منتقل میشد و در این بازه زمانی نیز بازگشایی نمادها به زمانی بیش از ۴ دقیقه نیاز داشت. اما با توسعه انجامشده روی سامانه معاملات در شرکت مدیریت فناوری بورس تهران و بهکارگیری ماژول توسعهیافته جدید برای فرآیند بازگشایی که از هفته گذشته در محیط عملیاتی قرارگرفته است، نمادهایی با صفهای سنگین در بازه زمانی بسیار کوتاه بازگشایی میشوند و روال عادی معاملات بدون اختلال پیگیری میشود. مدیر فناوری اطلاعات سازمان بورس همچنین در خصوص مشکل به وجود آمده در نمایش اطلاعات پرتفوی سهامداران در شرکتهای کارگزاری در روز شنبه، عنوان کرد که بروز خطا در کانالهای ارتباطی سامانه Csdidata متعلق به شرکت سپردهگذاری مرکزی موجب توقف ارسال اطلاعات به بانک اطلاعاتی سامانه مربوطه شده است. درنتیجه این اختلال تعدادی از شرکتهای کارگزاری موفق به نمایش صحیح اطلاعات مشتریان خود نشدند، که بلافاصله پس از بررسی علت بروز خطا و رفع آن و اطمینان از صحت عملکرد سیستمها، ارسال اطلاعات از سر گرفته شد. لازم به ذکر است اطلاعات ارسالی صرفاً برای مشاهده داراییها از سوی مشتریان کارگزاریها بوده است و کارگزاران در صورت لزوم قادر به دسترسی به این اطلاعات از طریق سامانه بک آفیس خود بودهاند. در حال حاضر مشکل مربوطه بهطور کامل برطرف شده و اطلاعات پرتفوی سهامداران در سامانههای شرکتهای کارگزاری کاملاً بهروز است. حسنآبادی، در خصوص عرضههای اولیه ارایهشده در هفتههای اخیر نیز افزود: اختلالات رخداده هیچ ارتباطی به عرضههای اولیه ارایهشده ندارد و هماکنون تمامی سامانههای معاملاتی بورسها و سامانههای پس از معاملات در شرایط پایدار قرار دارند. وی افزود، همه همکاران حوزههای فنی و کسبوکاری در مجموعه سازمان و ارکان همواره در تلاشند تا فرآیندهای معاملاتی پیش و پس از معاملات با روند نرمال طی شده و سرویسدهی به ذینفعان با بالاترین درجه پایداری و کیفیت ارایه شود.
لغو محدودیت دسترسی کارگزاران به نامک
محمد عطایی، مدیر نظارت بر کارگزاران سازمان بورس و اوراق بهادار بابیان « با تصویب هیاتمدیره سازمان بورس و اوراق بهادار محدودیت دسترسی جدید به سامانه نامک که برای شرکت کارگزاری از سال ۹۵ وضعشده بود، لغو شد» گفت: پس از ابلاغ این مصوبه به بورسها، اعطای دسترسی جدید به سامانه نامک توسط بورسها برای شرکتهای کارگزاری متقاضی، با رعایت سایر مقررات مرتبط بلامانع خواهد بود. محمد عطایی ادامه داد: سفارشهای مشتریان توسط معاملهگران شرکتهای کارگزاری از طریق ایستگاههای معاملات برخط گروهی و ایستگاههای معاملاتی سامانه نامک به هسته معاملات ارسال میشود که با توجه به اعلام آمادگی شرکت مدیریت فناوری بورس تهران محدودیت دسترسی به سامانه معاملات نامک حذف شد.
بورس کالا؛ گزارشگر کاهش یا افزایش قیمت کالاهاست
سید جواد جهرمی، معاون عملیات و نظارت بر بازار بورس کالای ایران با تأکید بر این نکته که بورس کالا یک پلتفرم معاملاتی است، گفت: بورس کالا نه در بحث افزایش قیمت سیمان طی ماههای اخیر دخیل بود و نه اکنونکه قیمتها روند کاهشی دارد، دخالتی داشته است. آنچه در بازار سیمان یا هر محصول دیگری در حال وقوع است عملکرد عرضه و تقاضای بازار است که گاها قیمتی را افزایش داده یا نظیر شرایط فعلی روند را کاهشی میکند. جهرمی با تأکید دوباره این موضوع که بورس کالا تنها سازوکاری است که عرضه و تقاضا را نشان میدهد خاطرنشان کرد: بورس کالا در هر دو حالت مداخلهای در بازار نداشته و صرفاً گزارشگر فعالیت عرضه و تقاضایی است که در بازار اتفاق میافتد. لذا امروز که همه از کاهش قیمتهای سیمان خرسند هستند اینطور نباشد که در صورت افزایش قیمت، این رشد را از چشم بورس کالا ببینند چراکه بورس کالا هیچگونه مداخلهای در قیمتها ندارد. وی ادامه داد: امیدواریم این نگاه در کشور جایگاه خود را پیدا کند تا هر زمان که افزایش یا کاهش قیمت کالایی گزارش شد در خصوص علل آن مذاکره کنیم و به دنبال اخذ تصمیماتی از سوی سیاستگذار باشیم که به یک قیمت تعادلی برسیم نه آنکه برخی دلیل رشد قیمت را بستر معامله یعنی بورس کالا اعلام کنند. به گفته جهرمی در حال حاضر پیشبینی آینده بازار مقدور نیست و وظیفه ما این است که عرضه مناسبی را در بازار داشته باشیم. طی چند هفته اخیر با تلاشهای آقای فاطمی امین وزیر صمت عرضههای خوبی شکل گرفت و ۶۸ شرکت پذیرش شدند و ۳ یا ۴ شرکت نیز در نوبت پذیرش هستند و با تسهیلاتی که در نظر گرفتهشده بالای ۱۱ هزار نفر کد بورسی دریافت کردند. معاون عملیات و نظارت بر بازار بورس کالای ایران در ادامه به شرکتهای سیمانی پیشنهاد داد که با توجه بهاحتمال رکود بازار در آینده به فکر فروش اعتباری سیمان در بورس کالا نیز باشند.