اختلاف 54 میلیونی قیمت مسکن از شمال تا جنوب پایتخت
گروه راه و شهرسازی| در حالی که میانگین قیمت هر متر مربع واحد مسکونی در شهریور سال جاری به 31 میلیون و 703 هزار تومان بالغ شده است، تفاوت میان کمترین و بیشترین میانگین قیمت مسکن در مناطق 22 گانه هم با رسیدن به رقم 53 میلیون و 879 هزار تومان به اوج خود رسید. گزارش تحولات بازار مسکن در شهر تهران که به تازگی از سوی بانک مرکزی منتشر شده، بیانگر این است که در شهریورماه متوسط قیمت خرید و فروش یک مترمربع زیربنای واحد مسکونی معامله شده از طریق بنگاههای معاملات ملکی تهران ۳۱ میلیون و ۷۰۳ هزار تومان بوده که نسبت به ماه قبل و ماه مشابه سال قبل به ترتیب ۲.۴ درصد و ۳۰.۵ درصد افزایش دارد. علاوه بر این، تعداد معاملات انجام شده در این ماه حدود ۷.۸ هزار فقره بود که نسبت به ماه قبل ۴۱.۶ درصد افزایش و در مقایسه با ماه مشابه در سال قبل هشت درصد کاهش را نشان میدهد و بررسی توزیع تعداد واحدهای مسکونی معامله شده در شهر تهران به تفکیک عمر بنا حاکی از آن است که واحدهای تا پنج سال ساخت با سهم ۳۳ درصد بیشترین سهم را به خود اختصاص دادهاند.
گرانترین قیمت خانه در تهران چند؟
به گزارش «تعادل»، در میان مناطق ۲۲گانه شهر تهران بیشترین قیمت هر متر خانه ۶۸ میلیون و ۹۱۰ هزار تومان در منطقه یک و کمترین آن با ۱۵ میلیون و ۳۱ هزار تومان در منطقه ۱۸ بوده است که هر یک از آنها با افزایش ۳۵.۷ درصدی در منطقه یک و ۴۴.۳ درصدی در منطقه ۱۸ مواجه شدهاند. پس از منطقه یک، منطقه 3 با قیمت هر متر مربع واحد مسکونی 64 میلیون و 971 هزار تومان در جایگاه دوم و منطقه 2 با قیمت هر متر مربع آپارتمان 49 میلیون و 822 هزار تومان در جایگاه سوم قرار گرفتند. همچنین پس از منطقه 18، منطقه 20 با قیمت هر متر مربع واحد مسکونی 15 میلیون و 873 هزار تومان در جایگاه دوم کمترین قرار گرفت. همچنین منطقه 17 با قیمت 16 میلیون و 312 هزار تومان در رتبه سوم لیست مناطق دارای کمترین قیمت مسکن جای گرفت. این در حالی است که میانگین قیمت مسکن در کل مناطق 22 گانه شهر تهران در شهریور ماه سال جاری به 31 میلیون و 703 هزار تومان بالغ شده است.
پرمعاملهترین منطقه؟
بر اساس این گزارش، توزیع تعداد معاملات انجام شده بر حسب مناطق مختلف شهر تهران در شهریور سال 1400 حاکی از آن است که از میان مناطق 22 گانه شهر تهران، منطقه 5 با سهم 14.2 درصدی از کل معاملات، بیشترین تعداد قراردادهای مبایعهنامه را به خود اختصاص داده است. همچنین مناطق 10 و 2 به ترتیب با اختصاص سهمهای 10 و 8.7 درصدی در رتبههای بعدی قرار گرفتهاند. در مجموع 72.6 درصد از کل تعداد معاملات انجام شده در شهر تهران در شهریورماه سال 1400 مربوط به 10 منطقه شهر (به ترتیب بیشترین فراوانی شامل مناطق 5، 10، 2، 4، 14، 7، 8، 1، 15 و 11) بوده و 12 منطقه باقی مانده 27.4 درصد از کل تعداد معاملات را به خود اختصاص دادهاند. بررسیهای «تعادل» از تازهترین آمار رسمی تحولات بازار ملک تهران حاکی از این است که منطقه 5 با یک هزار و 109 فقره معامله مسکن در صدر فهرست مناطق ایستاده است. پس از آن نیز مناطق 10 و 4 به ترتیب با 781 فقره و 681 فقره معامله قرار گرفتهاند. از سوی دیگر، منطقه 19 با 52 فقره معامله در شهریور ماه، کمترین میزان معامله ملکی را به خود اختصاص داده است. پس از آن نیز منطقه منطقه 20 با 97 فقره و منطقه 22 با 118 فقره معامله ملکی جای گرفتهاند. این در حالی است که بیشترین رشد معاملات مسکن با بیش از 114 درصد به منطقه 22 تعلق گرفته است. منطقه 20 با رشد 90 درصد تعداد معاملات مواجه بوده است و منطقه 7 نیز در حدود 67 درصد رشد معامله ملکی را در شهریور سال جاری تجربه کرده است. کمترین رشد معاملاتی نیز به مناطق 21، 15 و 5 (به ترتیب با 3.7 درصد، 24 درصد و 25 درصد) تعلق داشته است. توزیع فراوانی تعداد واحدهای مسکونی معامله شده برحسب قیمت یک مترمربع بنا در شهریورماه امسال نیز حاکی از آن است که واحدهای مسکونی در دامنه قیمتی ۱۵ تا ۲۰ میلیون تومان به ازای هر مترمربع بنا با سهم ۱۶.۳ درصد بیشترین سهم از تعداد معاملات شهر تهران را به خود اختصاص دادند و دامنه قیمتی ۲۰ تا ۲۵ و ۲۵ تا ۳۰ میلیون تومان با ۱۶ و ۱۲.۹ درصد سهم در رتبه بعدی قرار دارد.
از سوی دیگر، در شهریور امسال توزیع فراوانی تعداد واحدهای مسکونی معامله شده بر اساس ارزش هر واحد نشاندهنده آن است که واحدهای مسکونی با ارزش یک میلیارد تا یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان با اختصاص سهم ۱۸.۲ درصد بیشترین سهم از معاملات انجام شده را داشتهاند.
قیمت مسکن در جنوب تهران کاهش یافت
در همین حال، مصطفی قلی خسروی، رییس اتحادیه مشاوران املاک با بیان اینکه شهریور امسال در مناطق جنوبی تهران شاهد کاهش ۲ تا ۸ درصدی قیمتها بودیم گفته است: تحرک نسبی بازار مسکن در شهریورماه ناشی از پایان فصل جابهجایی و رشد تقاضای سرمایهگذاری در شمال تهران بوده که بانک مرکزی این موضوع را به کل بازار تعمیم داده است.
خسروی در گفتوگو با ایسنا درخصوص آمار بانک مرکزی از بازار مسکن در شهریورماه ۱۴۰۰ اظهار کرده است: اعلام شده که معاملات مسکن حدود ۴۲ درصد نسبت به مرداد افزایش داشته و قیمتها نیز ۲.۴ درصد بالا رفته است. این تحرک نسبی در مقایسه با رشد حدود ۱۰ درصد ماهیانه سال گذشته رقم قابل توجهی نیست. همچنین باید ببینیم در کدام محلهها و مناطق شاهد رونق نسبی بودهایم.
وی افزوده است: تحرک بازار مسکن در شهریورماه ۱۴۰۰ بیشتر در مناطق شمالی تهران رخ داده که ناشی از تقاضای سرمایهگذاری است. در مناطق جنوبی عمدتا نرخها ثابت بوده یا مقداری کاهش پیدا کرده است. بهطور مثال در منطقه ۲۰ قیمتها حدود ۸ درصد، منطقه ۱۲ به میزان ۲ درصد، منطقه ۱۴ حدود نیم درصد و در منطقه ۱۵ به میزان ۵ درصد کاهش داشته اما بانک مرکزی با ملاک قرار دادن میانگین کل ناشی از رشد تقاضای سوداگری میگوید قیمتها ۲.۴ درصد بالا رفته است. در واقع تحولات یک یا چند منطقه خاص را به کل بازار تعمیم میدهد که روشی منسوخ شده در کل دنیا است. در کشورهای توسعهیافته اثر مناطق، نوع و کیفیت ساختمانهای معامله شده را لحاظ و آمار را ارایه میکنند. خسروی تصریح کرده است: از طرف دیگر آمارهای کوتاهمدت یک ماهه یا حتی دو ماهه از دقت کافی برخوردار نیست و آمارهای شش ماهه که تا حدودی اثر ریزنوسانات را از بین میبرد باید لحاظ قرار گیرد. آمار شش ماهه نشان میدهد قیمت خانه در تهران در محدوده ۳۰ تا ۳۱ میلیون تومان قرار گرفته و بالا نرفته است.