بازارسهام
ابلاغ دستورالعمل معاملات آتی به بورس انرژی ایران
محسن خدابخش معاون نظارت بر بورسها و ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار با اعلام «هیاتمدیره سازمان بورس و اوراق بهادار دستورالعمل اجرایی معاملات بازار آتی در بورس انرژی ایران را تصویب کرد تا از این رهگذر سرمایهگذاران امکان معامله روی ابزارهای مالی در حوزه حاملهای انرژی را داشته باشند.» گفت: ابلاغ دستورالعمل معاملات آتی در بورس انرژی منجر به افزایش سطح پیشبینیپذیری در خصوص فرآوردههای هیدروکربوری و به دنبال آن افزایش سوددهی و شفافیت بیشتر شرکتهای تولیدکننده حاملهای انرژی میشود.وی اضافه کرد: زیرساختهای مقرراتی بورس انرژی برای این معاملات فراهم شده و هماکنون این شرکت در حال تجهیز زیرساختهای فنی خود برای اجراییکردن بازار آتی است.خدابخش درباره مزایای این امکان در معاملات بورس انرژی گفت: یکی از برنامههای بورس انرژی ایران در راستای پاسخگویی به نیازهای سرمایهگذاران راهاندازی بازار معاملات قراردادهای آتی بود که پیشنهادات بورس انرژی بررسی و تصویب شد.به گفته وی اکنون با ابلاغ این دستورالعمل و آغاز به کار معاملات آتی در بورس انرژی امکان بهرهمندی عرضهکنندگان، خریداران و سرمایهگذاران از این بازار فراهم میشود و متقاضیان میتوانند از منافع ناشی از کشف قیمت در بورس انرژی بهرهمند شوند.معاون نظارت بر بورسها و ناشران سازمان بورس با اشاره به کارکردهای بسیاری که بازار آتی برای عرضهکنندگان و خریداران دارد، اضافه کرد: پوشش ریسک نوسانات قیمت کالاها با نوسانات بالای قیمتی، تضمین معاملات توسط اتاق پایاپای و درنتیجه کاهش ریسک نکول، دوسویه بودن بازار و وجود اهرم از مهمترین نکات این بازار است.نایبرییس هیاتمدیره سازمان عنوان کرد بورس انرژی ایران همواره بهدنبال گسترش ابزارهای مرتبط با حوزههای فعالیتی خود بوده و پیشنهادهایش را به سازمان ارایه میکند و سازمان بورس و اوراق بهادار نیز در راستای توسعه ابزارهای جدید پس از بررسی، ابزارهای مناسب را به تصویب رسانده است.خدابخش گفت: معاملات آتی، معاملاتی پیچیده و همراه با ریسکهایی بالاتر از خرید و فروش سهام است که لازم است سرمایهگذاران به آن توجه داشته باشند.وی در پایان راهاندازی بازار آتی در بورس انرژی را فرصتی تاریخی برای وزارت نفت، شرکتهای تابعه آن و صاحبان صنایع پالایشی و پتروشیمی دانست تا بتوانند از ظرفیتهای این بازار برای مدیریت و پوشش ریسک، شفافیت و افزایش سودآوری استفاده کنند.
رشد ۷۷ درصدی ارزش معاملات بورس کالا
بورس کالا اعلامکرد: در هفته منتهی به جمعه گذشته (۱۷ دیماه) ۲ میلیون و ۱۱۵ هزار تن انواع کالا به ارزش ۲۰۲ هزار میلیارد ریال در بازار فیزیکی بورس کالای ایران مورد داد و ستد قرار گرفت که نسبت به هفته نخست زمستان به ترتیب رشد ۳۳ درصدی و ۷۷ درصدی را در حجم و ارزش معاملات تجربه کرد.
بیشترین حجم معاملات در هفته گذشته متعلق به سیمان، فولاد و سنگ آهن در تالار محصولات صنعتی و معدنی و قیر، وکیوم باتوم و مواد پلیمری در تالار محصولات نفتی و پتروشیمی بود. در هفته اخیر در تالار محصولات صنعتی و معدنی، یک میلیون و ۷۰۶ هزار تن انواع کالا به ارزش ۱۴۴ هزار و ۵۴۳ میلیارد ریال معامله شد.در این تالار ۹۰۴ هزار و ۱۸۶ تن سیمان، ۵۷۰ هزار و ۲۹۰ تن فولاد، ۱۴۷ هزار تن سنگ آهن، ۳۶ هزار و ۵۰۰ تن خاک روی، ۳۳ هزار و ۳۰۰ تن آهن اسفنجی، ۹ هزار و ۹۰ تن مس، هشتهزار و ۴۰۰ تن آلومینیوم، ۷۶۵ تن شمش روی، ۱۸۰ تن سولفور مولیبدن و ۲۱ تن کنسانتره فلزات گرانبها مورد داد و ستد قرار گرفت.در هفته معاملاتی مذکور در ۲ بخش داخلی و صادراتی تالار فرآوردههای نفتی و پتروشیمی، ۳۹۹ هزار تن انواع کالا به ارزش ۵۵ هزار و ۵۲۴ میلیارد ریال به فروش رسید. در این تالار ۱۴۱ هزار و ۵۴۸ تن قیر، ۸۵ هزار تن وکیوم باتوم، ۷۴ هزار و ۷۲۸ تن مواد پلیمری، ۶۴ هزار تن لوب کات، ۱۷ هزار و ۹۳۶ تن مواد شیمیایی، ۱۲ هزار و ۱۰۰ گوگرد، ۳ هزار و ۷۱۷ تن روغن پایه و ۵۰ تن آرگون معامله شد.
عرضه کل تولید پتروشیمیها در بورس کالا
مدیرکل دفتر صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت طی نامهای به دفتر توسعه صنایع پایین دستی شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران بندهای ۶ و ۸ صورتجلسه اخیر کارگروه مدیریت بازار کالاهای پایه را که مربوط به عرضه کامل محصولات پتروشیمی در خصوص کالاهایی که سقف خرید بهینیاب آنها برداشته شده و همچنین عرضه DOP از سوی خریداران «دی اتیلن هگزانول» در بورس کالا است، ابلاغ کرد. در این نامه بند ۶ صورتجلسه کارگروه تنظیم بازار به این ترتیب ابلاغ شد: خریداران دی اتیلن هگزانول موظف به عرضه DOP تولیدی در بورس کالا هستند و سهمیه خرید این محصول براساس عرضه آن تعیین و جزییات این بند با هماهنگی معاونت معدن و فرآوری مواد و بورس کالا نهایی خواهد شد. از سوی دیگر در بند ۸ این دستورالعمل آمده است: درخصوص محصولات پتروشیمی، کالاهایی که سقف خرید بهین یاب آنها برداشته شده کف عرضه برابر کل تولیدات شرکتها است. صادرات شرکتها براساس میزان محصولات معامله نشده در بورس کالا خواهد بود. همچنین لیست شرکتها براساس میزان محصولات معامله نشده در بورس کالا خواهد بود. لیست کالاها توسط معاونت معدن و فرآوری مواد وزارت صمت ابلاغ خواهد شد. فرآیند اجرا در خصوص نحوه صادرات از سوی معاونت معدن و فرآوری وزارت صمت، شرکت ملی صنایع پتروشیمی و گمرک به کمیته ارایه خواهد شد.