سقوط تاریخی بیتکوین به مرز ۲۰ هزار دلار
بیتکوین اکنون به کف ۱۸ ماهه خود رسیده است و با قیمتی پایینتر از متوسط خرید هولدرها معامله میشود. با اینکه بسیاری از معاملهگران امیدوارند بیتکوین در این نقطه به پایان چرخه نزولی خود رسیده باشد، احتمال سقوط بیشتر قیمت این ارز دیجیتال همچنان وجود دارد. ارزش سهام شرکت مایکرواستراتژی هم که اکنون یکی از بزرگترین سرمایهگذاران سازمانی بیتکوین محسوب میشود، بهخاطر سقوط قیمتها، در ۲۴ ساعت اخیر ۲۵ درصد کاهش یافته است.
بیتکوین در ۲۴ ساعت گذشته بزرگترین سقوط یک سال اخیر خود را تجربه کرده است و این ریزش در حالی اتفاق میافتد که اصلاح شدید بازار ارزهای دیجیتال، برخی از بزرگترین کسبوکارهای فعال در این صنعت را دچار ضرر و سرمایهگذاران را بیشتر از هر زمان دیگری نگران آینده پروژههای فعال در این حوزه کرده است؛ روز گذشته بهای این ارز دیجیتال برای لحظاتی تا ۲۰،۸۰۰ دلار هم پایین آمد. بیتکوین در این ۲۴ ساعت خونین ۱۵ درصد از ارزش خود را از دست داده است و قیمت اتریوم، دومین ارز مطرح بازار، با سقوطی هماندازه بیتکوین، اکنون به ۱،۱۷۰ دلار رسید. سقوط بازار ارزهای دیجیتال تا حد زیادی تحتتأثیر تصمیم عجیب مدیران پلتفرم وامدهی سلسیوس است. این پلتفرم وامدهی ارز دیجیتال که گفته میشود چیزی حدود ۳.۵ میلیارد دلار بیتکوین در اختیار دارد، بهطور ناگهانی برداشتهای کاربران را بهحالت تعلیق در آورد. اتفاقاتی که در ۲۴ ساعت اخیر شاهد آنها بودیم، همهوهمه یک چیز را نشان میدادند؛ اینکه وضعیت بازار ارزهای دیجیتال با سرعت زیادی در حال وخیمترشدن است. ارزش کل بازار ارزهای دیجیتال دیروز برای اولینبار از ابتدای سال ۲۰۲۱ میلادی به زیر یک تریلیون دلار سقوط کرد و همزمان با آن توکنهایی مانند دوجکوین و ترون ریزشهای شدیدی را تجربه کردند.
روز ۱۳ ژوئن (۲۳ خرداد)، بعد از اینکه قیمت بیتکوین تا محدوده فعلی خود کاهش یافت و برای مدت کوتاهی به ۲۲,۶۰۰ دلار رسید، روند کل بازار ارزهای دیجیتال نزولی شد. قیمت فعلی بیتکوین پایینترین سطح از دسامبر ۲۰۲۰ (آذر ۹۹) محسوب میشود. شاخصهای موجود و سوابق قیمت نشان میدهند که بازار بیتکوین در حال حاضر در وضعیت اشباع فروش قرار دارد و احتمالاً به کف خود نزدیک شده است. ضمن اینکه قیمت بیتکوین در حال حاضر کمتر از ارزش تحققیافته محاسبهشده برای این ارز دیجیتال است. ارزش تحققیافته در واقع متوسط قیمت خرید تمام واحدهای درگردش شبکه بیتکوین را نشان میدهد. با اینکه تأثیر موج فروش ایجادشده بر کل اکوسیستم ارزهای دیجیتال را نمیتوان نادیده گرفت، تنها چیزی که معاملهگران خسته را تا حدی امیدوار کرده، این است که بازار احتمالاً بدترین روند نزولی ممکن را پشت سر گذاشته است و دیگر احتمالاً شاهد سقوطی از این بزرگتر نخواهیم بود. روند بازار در روزهای آینده نشان میدهد که این نظریه درست است یا نه. اگر این پیشبینی درست باشد، سرمایهگذاران کوچک و بزرگ میتوانند با استفاده از استراتژی «خرید در کف قیمتی» وارد بازار شوند.
هولدرهای کوچک و بزرگ هر دو مشغول خرید هستند
دادههای درونزنجیرهای نشان میدهند که همه سرمایهگذاران هم از سقوط بیتکوین به پایینترین قیمت یک سال گذشته نگران نیستند. هولدرهای کوچک (با موجودی کمتر از یک بیتکوین) و نهنگها (با موجودی بیش از ۱۰،۰۰۰ بیتکوین) از زمان سقوط تِرا در ابتدای ماه مه (اردیبهشت) همواره در حال انباشت واحدهای جدید بودهاند. بنا بر دادههای سایت گلسنود، تعداد بیتکوینهای موجود در کیف پولهای هولدرهای کوچک از زمان سقوط لونا در ۹ مه (۱۹ اردیبهشت)، ۲۰,۸۶۳ واحد رشد کرده است. موجودی فعلی این آدرسها ۹۶,۳۰۰ واحد از میزان موجودی آنها در زمان رسیدن قیمت بیتکوین به اوج تاریخی خود در نوامبر ۲۰۲۱ (آبان ۱۴۰۰) بیشتر است. نهنگها هم در این مدت پرکار بودهاند و از زمان اوج تاریخی قیمت در نوامبر ۲۰۲۱ (آبان ۱۴۰۰) ۳۰۶,۳۵۸ بیتکوین به موجود خود اضافه کردهاند.
قیمت از ۲۰هزار دلار پایینتر میرود؟
یکی از دلایل رشد سریع فشار فروش بیتکوین در ۱۳ ژوئن (۲۳ خرداد) تقاضای پایین برای خرید این ارز دیجیتال در محدوده ۲۰,۰۰۰ تا ۲۷,۰۰۰ دلار بود. مقدار زیادی بیتکوین در محدوده ۳۰،۰۰۰ و ۴۰،۰۰۰ دلار خریداری شده، اما حجم واحدهای خریداریشده بین محدوده ۲۰،۰۰۰ تا ۲۷،۰۰۰ دلار بسیار پایین است. در نتیجه، با سقوط قیمت بیتکوین در ساعات اولیه ۱۳ ژوئن (۲۳ خرداد) حمایت چندانی برای این ارز دیجیتال باقی نماند. البته همانطور که از قدیم میگویند، تاریکترین لحظه در طول شب، درست قبل از سپیده دم است و چند شاخص بازار هم نشان میدهد که روند بیتکوین ممکن است بزودی بهبود یابد. بایننس که بزرگترین صرافی ارزهای دیجیتال جهان است دیروز بهدلیل نقص فنی، موقتاً و برای ساعاتی برداشتهای بیتکوین را متوقف کرد. صرافی کریپتوداتکام و پلتفرم وامدهی بلاکفای نیز اعلام کردند که قصد دارند بزودی دست به تعدیل بخش قابلتوجهی از کارمندان خود بزنند. در کنار تمام این اتفاقات نگرانکننده، قیمت استیبلکوین الگوریتمی شبکه ترون، یعنی «USDD» هم در مقطعی تا ۰.۹۱ دلار سقوط کرد. ادوارد مویا، تحلیلگر ارشد کارگزاری اواندا، با بیان اینکه «احساسات حاکم بر بازار ارزهای دیجیتال در حال حاضر وضعیت بسیار بدی دارد»، گفته است: «بیتکوین اکنون در تلاش برای یافتن یک حمایت و تثبیت قیمت خود است؛ اما اگر نوسانات بازار در ادامه به سقوط قیمت به زیر ۲۰،۰۰۰ دلار منجر شود، وضعیت از این هم وخیمتر خواهد شد.» این ریزش گسترده در بازار ارزهای دیجیتال در حالی اتفاق افتاده است که سرمایهگذاران بازارهای مالی سنتی نیز بهشدت تحتفشار سقوط قیمتها قرار گرفتهاند. برای مثال، شاخص بورسی «S&P500» با ۴ درصد سقوط در ۲۴ ساعت گذشته، اکنون به پایینترین سطح خود در یک سال گذشته رسیده است. محرک اصلی این ریزش اما، ترس دوباره سرمایهگذاران از این مساله است که بانک مرکزی امریکا چارهای جز شدیدترکردن سیاستهای پولی انقباضی بهمنظور مقابله با تورم افسارگسیخته در این کشور ندارد؛ تورمی که اکنون به بالاترین سطح خود در چهار دهه گذشته رسیده است. بهدنبال حاکمشدن احساسات منفی در بازار ارزهای دیجیتال، در ۲۴ ساعت گذشته بیش از یک میلیارد دلار از موقعیتهای معاملاتی لیکویید شده است.
بهای اتریوم در صرافی یونیسواپ برای مدت کوتاهی به زیر ۹۵۰ دلار رسید
از طرفی روز گذشته بهای اتریوم در صرافی غیرمتمرکز یونیسواپ برای مدت کوتاهی به زیر ۹۵۰ دلار سقوط کرد. این اتفاق پس از آن رخ داد که یک نهنگ بیش از ۶۵,۰۰۰ واحد اتریوم را به فروش رساند. این در حالی بود که در آن زمان اتریوم در سایر صرافیها حدود ۱,۳۰۰ دلار معامله میشد. برای اولینبار از سال ۲۰۲۰، استخراج اتریوم دیگر برای بسیاری از ماینرهایی که از اشکال سنتی انرژی استفاده میکنند، سودآوری ندارد. دلیل آن هم این است که قیمت اتریوم به زیر ۱,۲۰۰ دلار کاهش یافته و قیمت انرژی بهطور قابلتوجهی در حال افزایش است. در حال حاضر میانگین هزینه برق در ایالتهای امریکا بیش از ۰.۲۲ دلار به ازای هر کیلووات ساعت است. برای اینکه استخراج اتریوم دوباره سودآور شود، یا باید سختی شبکه کاهش یابد، یا اینکه قیمت آن به بالای ۱,۴۰۰ دلار برسد و هزینه انرژی کمتر شود. گفتنی است که میانگین هزینه برق در بریتانیا، آلمان، بلژیک، اسپانیا و دانمارک هم بالاتر از ۰.۲۵ دلار به ازای هر کیلووات ساعت است. در نتیجه، استخراج این ارز دیجیتال در اروپا احتمالاً سودآوری کمتری نسبت به امریکا دارد. بانک مورگان استنلی در گزارش خود اعلام کرد اتریوم مانند دوران رکود سال ۲۰۱۸ در بازار ارزهای دیجیتال، عملکرد ضعیفی نسبت به بیتکوین از خود نشان داده است. در این گزارش آمده است که ترس سرمایهگذاران از اینکه بانک مرکزی امریکا نرخ بهره بانکی را بیش از پیش افزایش دهد، در حال آسیبزدن به قیمت ارزهای دیجیتال است و به همین خاطر نقدینگی دلار امریکا از بازارها خارج خواهد شد. در حالی که چرخه قیمت اتریوم مانند سال ۲۰۱۸ است، تحلیلگران معتقد هستند اینبار عمدتاً سرمایهگذاران نهادی فشار فروش را ایجاد کردهاند. در سال ۲۰۱۸، سهم فروش سرمایهگذاران خرد بسیار بیشتر بود.
خروج ۱۰۲ میلیون دلار پول از صندوقهای سرمایهگذاری ارزهای دیجیتال
سرمایهگذاران بازار ارزهای دیجیتال در هفته منتهی به ۱۰ ژوئن (۲۰ خرداد) ۱۰۲ میلیون دلار پول را از صندوقهای سرمایهگذاری در این حوزه، خارج کردهاند. حدود ۵۷ میلیون دلار از این مبلغ متعلق به صندوقهای ویژه سرمایهگذاری در بیتکوین بود. جریان خروجی صندوقهای سرمایهگذاری مبتنی بر اتریوم هم ۴۱ میلیون دلار بود که مجموع خروجی این صندوقها از ابتدای سال ۲۰۲۲ را به ۳۸۶.۵ میلیون دلار رساند. در این میان، سرمایهگذاران قاره امریکا بیشترین سرمایه را از صندوقهای مذکور خارج کردند که مجموعاً ۹۸ میلیون دلار ارزش داشته است. سرمایهگذاران اروپایی هم در این مدت تنها حدود ۲ میلیون دلار را از صندوقهای سرمایهگذاری در ارزهای دیجیتال بیرون کشیدهاند.
ماینرهای تولیدشده قبل از سال ۲۰۱۹ دیگر سودآوری ندارند
همزمان با سقوط بیتکوین به زیر ۲۱،۰۰۰ دلار، برخی از دستگاههای استخراج مخصوص این ارز دیجیتال که قبل از سال ۲۰۱۹ تولید شدهاند، دیگر سودآوری نخواهند داشت. این اطلاعات از بررسی پلتفرم بیتدیر به دست آمده است که نشان میدهد هر دستگاه با رسیدن بیتکوین به چه قیمتی سودآوری خود را از دست میدهد. موسسه مایکرواستراتژی، یکی از بزرگترین سرمایهگذاران سازمانی بیتکوین که در حال حاضر ۱۲۹،۹۱۸ واحد بیتکوین در اختیار دارد، هماکنون از سرمایهگذاری روی این ارز دیجیتال متحمل بیش از یک میلیارد دلار ضرر شده است. ارزش کل بیتکوینهای این شرکت با در نظر گرفتن قیمتهای کنونی چیزی کمتر از ۲.۹ میلیارد دلار است؛ در حالی که موجودی بیتکوین این موسسه زمانی حدود ۴ میلیارد دلار ارزش داشت. تسلا و دولت السالوادور هم در حال حاضر از سرمایهگذاری در بیتکوین بهترتیب ۵۵۷ میلیون و ۵۳ میلیون دلار ضرر کردهاند. با وجود اینکه اکثر شرکتهای ارز دیجیتال برنامههای خود برای اخراج کارکنان به دلیل بازار نزولی را اعلام کردهاند، بایننس گفته است که قصد دارد با استخدام نیروی جدید و بستن قراردادهای پرسود، دامنه فعالیتهای خود را بهشدت گسترش دهد. چانگ پنگ ژائو، مدیرعامل این صرافی بزرگ بینالمللی، در کنفرانس کانسنسیس ۲۰۲۲ و از طریق یک مصاحبه زنده از برنامههای توسعهای این شرکت در میانه بازار نزولی پرده برداشت. او در ادامه تأکید کرد که افزایش تعداد کارکنان این صرافی، تنها اقدام در دستور کار بایننس نیست؛ زیرا آنها برنامههایی در راستای ادغام و افزایش بهرهروی نیز در نظر دارند.