حرکت طلا بر مدار اونس جهانی
در اولین روز آذر قیمت طلا و سکه با روندی افزایشی بر مدار اونس جهانی طلا قرار گرفت و گران شد. سکه امامی در پله ۳ کانال ۱۶ میلیون تومانی قرار گرفت و حباب سکه نیز بزرگ داشت. قیمت طلا و سکه گران شد. با وجود ثبات قیمت دلار اما این فلز خوش رنگ بر مدار رشد قیمت اونس جهانی طلا چرخید و افزایش قیمت داشت. اونس جهانی طلا در چند هفته گذشته به دنبال کاهش تورم امریکا به حوالی کانال 1800دلاری رسیده بود، اما در روز گذشته در مسیر نزولی قرار گرفت و از قیمت 1786 دلار به قیمت 1740 دلار رسید. دلار جهانی در مسیر صعودی قرار گرفت و تواونست حمایت ۱۰۷ واحدی را کسب کند. این موضوع در روز گذشته باعث کاهش بیش از ۱۰ دلاری قیمت طلای جهانی شد و دیروز محدوده حمایتی ۱۷۵۰ دلاری را شکست. اما طلای جهانی بیش از ۷ دلار افزایش داشت و در حال حاضر قیمت هر اونس طلا 1,745.38 دلار است.
قیمت طلا و سکه در بازارهای داخلی نیز روند رو به رشد داشت و گران شد. سکه امامی که شنبه در پله ۲ و ۳ کانال ۱۶ میلیون تومان میان افزایش و کاهش قیمت سرگردان بود امروز به پله ۴ کانال مذکور صعود کرد. همچنین به دنبال رشد قیمت سکه، حباب سکه نیز بزرگ شد. قیمت طلا و سکه دو روز گذشته در جریان قیمتی مخالف هم نوسان داشتند اما روند افزایشی را در هر دو بازار شاهد هستیم. قیمت سکه امامی، بیشترین سهم از افزایش قیمت را در بازار داشته است. معاملهگران این روند افزایشی را چندان قابل توجه نمیدانند و معتقدند روندهای فعلی ذات بازار است و دلیل بر افزایش و کاهش قابل توجهی در بازار نیست. آنها میگویند تا زمانی که قیمت دلار توسط بازارساز خفه شده است، قیمت طلا و سکه نیز در همین محدودهها نوسان دارد. بازار طلا و سکه بهطور سنتی با دو روند قیمت دلار و اونس جهانی طلا نوسان دارد. البته توجه به این نکته نیز مهم است که این فلز زرد از میان این دو بازار بیشتر به بازاری تمایل پیدا میکند که روند افزایشی داشته باشد. سهشنبه نخستین روز آذر ماه ۱۴۰۱ قیمت سکه امامی در پله ۴ محدوده ۱۶ میلیون تومان قرار گرفت و نزدیک به ۱۹۰ هزار تومان گران شد. ۱۶ میلیون و ۴۷۷ هزار تومان قیمتی بود که در لحظه نگارش این گزارش سکه امامی در بازار معامله میشد.
سکه امامی به نیمه کانال ۱۶ میلیون نزدیک شد
فعالان بازار معتقدند نیمه کانال ۱۶ میلیون تومان محدوده مهمی برای این قطعه از سکه است که اگر بشکند سکه به کانالهای بالاتر راه پیدا میکند. سکه طرح قدیم نیز بیش از ۱۵۰ هزار تومان گران شد. این در حالی بود که این قطعه از سکه در روزهای گذشته با ۱۰ تا ۲۰ تومان افزایش و کاهش قیمت روند باثباتی داشت و بین روند نزولی و صعودی سرگردان بود. سکه طرح قدیم با قیمت ۱۵ میلیون و ۶۵۹ هزار تومان در بازار معامله شد و از نیمه کانال ۱۵ میلیون تومانی گذشت. نیم سکه ۶۰ هزار تومان گران شد، این در حالی است که روز گذشته این قطعه از سکه تغییر قیمتی خاصی نداشت و در ساعاتی نیز روند کاهشی داشت. قیمت نیم سکه در بازار معاملات تهران ۸ میلیون و ۸۸۰ هزار تومان شد. ربع سکه افزایش محدودتری داشت. این قطعه سکه نزدیک به ۵۰ هزار تومان گران شد و به قیمت ۵ میلیون و ۸۸۰ هزار تومان در بازار رسید. امروز سکه گرمی کمترین رشد قیمت را داشت و با حدود ۵ هزار تومان صعود به قیمت ۳ میلیون و ۳۵۰ هزار تومان معامله شد. روند رشد قیمت طلا و سکه پس از ساعاتی سیر صعودی بیشتری به خود گرفت و با شتاب بیشتری همراه بود. همچنین هر مثقال طلا نزدیک به ۵۰ هزار تومان گران شد و به قیمت ۶ میلیون و ۵۰۴ هزار تومان رسید. هر گرم طلا نیز رشد محدودی داشت و با بیش از ۱۰ هزار تومان افزایش قیمت در حدود یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان معامله شد. قیمت این مقدار طلا در روزهای گذشته نسبت به نیمه کانال یک میلیون تومانی مقاومت نشان میداد که امروز این محدوده نیز در نخستین روز آذر شکسته شد.
دلار در لاک خود فرو رفت؟
قیمت دلار با شروع آذر ماه در محدوده ۳۴ هزار تومانی نوسان دارد و تلاشهای بازارساز این کانال را فعلا برای دلار تثبیت کرده است. از سوی دیگر اوراق ارزی چندان مورد اقبال مردم قرار نگرفت. در نخستین روز آذر ماه ۱۴۰۱ قیمت دلار با روندی با ثبات و بدون تحرک قیمتی خاص، در کانال ۳۴ هزار تومان قرار گرفت. به نظر میرسد در هفتهای که رو به پایان است بازارساز قیمت دلار را در مشت دارد. بازار فعلا در آرامش است و محدوده مذکور برای دلار تثبیت شده است. اما فعالان بازار از این آرامش بازار ارز با وجود اخبار سیاسی نگرانند و آن را مقدمهای برای توفان در ماههای آینده میبینند.
اوراق ارزی کارآیی دارد؟
اما تحلیلگران بازارهای مالی چه میگویند؟ بسیاری از کارشناسان تا قبل از عرضه اوراق ارزی از سوی بانک مرکزی آن را ابزاری ناکارآمد برای مهار قیمت دلار میداونستند و اکنون این پیشبینی درست از آب درآمد. قیمت دلار فعلا در کنترل است و زیاد نشده، اما اوراق ارزی مورد استقبال قرار نگرفته است. بنابراین به نظر میرسد در حال حاضر فروش اوراق عامل مهار قیمت دلار نیست. پژوهشکده پولی و بانکی در گزارشی به دلایلی پرداخته که باعث شده این اوراق از سوی مردم مورد استقبال قرار نگیرد. در این گزارش مهمترین عامل، مشکل نقدشوندگی این ابزار عنوان شده است. از نگاه پژوهشگران، «ریسک نقدشوندگی اوراق»، «نبود ساز و کار قابل اطمینان برای تسویه حساب»، «عدم شفافیت و بیاطلاعی از میزان ریسک»، «نااطمینانی حاصل از نوسانات نرخ ارز»، «نبود ساز و کار قوی و قدرتمند تعیین نرخ بهره» و«نبود قانون دایمی در ارتباط با انتشار اوراق بدهی دولتی» نقدشوندگی اوراق را با انجماد روبرو کرده است. در این گزارش راهکارهایی نیز برای اقبال دولت برای فروش اوراق ارزی مطرح شده است. نقدشوندگی بالای اوراق موجب میشود که بانک مرکزی به نرخ سود سیاستی خود نزدیک شود و با استفاده از این ابزار به تنظیم نرخ بهره و مهار تورم بپردازد. علاوه بر این، نقدشوندگی بالای اوراق موجب عمیقتر شدن بازارهای مالی در کشور میشود.
دولت خوشعهدی خود را ثابت کند
به نظر میرسد قبل از هر ابزاری دولت باید بر اعتمادسازی در بازارهای مالی، خوش عهدی در تعهدات و ممانعت از زور تاکید کند و پایبند باشد. این نکتهای است که از سوی فعالان بازار ارز مطرح میشود. قیمت دلار در اولین روز آذر ۱۴۰۱ در بازارهای موازی نیز بر مدار قیمت دلار در بازار معاملات تهران میچرخد. درهم امارات روندی مشابه دلار تهران دارد و در روزهای اخیر با قیمت ۹۷۰۰ تا ۹۷۲۰ تومان معامله میشود.
دلار گران میشود؟
فردین آقابزرگی، کارشناس بازارهای مالی با اشاره به نگه داشتن قیمت دلار با خبردرمانی و ابزارهای متعدد بیشترین ضرر را به بازار میرساند، به تجارتنیوز میگوید: «اگر قیمت افزایش یابد و در سقفی منطقی متوقف شود، بازار ضرر کمتری میبیند. این نوسان و خبردرمانی به تولیدکننده، صنعتگر، صادرکننده و حتی واردات آسیب میرساند.»
او با اشاره به تورم ۵۰ درصدی از ابتدای سال جاری تاکنون میافزاید: «نرخ کنونی ارز با ارزش واقعی پول کشور تطابق ندارد. با توجه به نرخ تورم از ابتدای سال، چطور نرخ ارز طی این مدت فقط ۲ تا ۳ درصد رشد داشته است!» این تحلیلگر بازار با تاکید بر اینکه دولت تنها بازیگر بازار ارز در کشور است و آینده این بازار قابل پیشبینی نیست، میگوید: «حجم نقدینگی و رشد اقتصادی در کشور با وجود درآمدهای نفتی حدود یک درصد رشد داشته است. به اهداف برنامه که ۴ درصد رشد بود نیز نرسیدهایم. بنابراین معیار و مبنای محاسبه قیمت دلار بعد از عرضه و تقاضا باید تورم باشد.»
آقابزرگی ابراز عقیده کرد: «قیمت دلار در هفتههای آینده افزایشی است و بانک مرکزی با توجه به اختیارات نامحدودی که دارد، به هر ابزار ممکن تا الان مانع تحقق این موضوع شده است.»