ایران 140 تا پایان سال پرواز میکند
اخیرا محمد محمدیبخش، رئیس سازمان هواپیمایی کشوری، از ماموریت مپنا برای ساخت موتور هواپیما خبر داده است؛ موضوعی که به عقیده بسیاری از کارشناسان تجربه و تکنولوژی ساخت آن در ایران وجود ندارد و حتی با توجه به نداشتن صرفه اقتصادی ورود ایران به این حوزه منطقی نیست. با این حال مسئولان ناوگان هوایی به اولین پرواز هواپیمای ایران ۱۴۰ تا پایان سال تاکید دارند.
به گزارش تجارت نیوز، سال 98 بود که منوچهر منطقی، دبیر وقت ستاد توسعه فناوریهای فضایی و حملونقل پیشرفته ریاست جمهوری، در خصوص سرنوشت هواپیماهای ایران 140 عنوان کرد: مطالعه درخصوص تغییر کاربری هواپیمای ایران ۱۴۰ به ترابری یا هواپیمای مسافری با ظرفیت بالاتر در حال انجام است.
حال با گذشت حدود سه سال، محمد محمدیبخش، رئیس سازمان هواپیمایی کشوری، از نهایی شدن فاز نخست ساخت پلتفرم جدید هواپیمای ایران ۱۴۰ خبر داد و اعلام کرد که تا پایان سال اولین پرواز این هواپیما انجام میشود.
رئیس سازمان هواپیمایی کشوری جزئیات دقیقی در رابطه با پلتفرم جدید این هواپیما رسانهای نکرده و مشخص نیست که این هواپیما در بخش باری یا مسافری پرواز خواهد کرد.
با وعده رئیس سازمان هواپیمایی کشوری، تا حدود یک ماه آینده شاهد پرواز هواپیمای ایران 140 با یک پلتفرم جدید خواهیم بود؛ این در حالی است که در شهریورماه ابراهیم رئیسی، رئیس دولت، در بازدید از کارخانه هواپیماسازی هسا دستور ساخت هشت فروند هواپیمای 72 نفره را داد.
موضوعی که مورد انتقاد بسیاری از کارشناسان و صاحبنظران صنعت هواپیمایی قرار گرفت؛ چرا که آنها معتقدند ساخت هواپیما ملی در شرایط تحریم و مشکلات اقتصادی، مقرون به صرفه نیست.
اما نکته قابل تامل در صحبتهای رئیس سازمان هواپیمایی کشوری ورود ایران به ساخت موتور هواپیما بود؛ در حالی که انحصار موتور هواپیما در جهان تنها در دست چند شرکت است.
محمد محمدیبخش در این باره گفته است: مجموعه مپنا ماموریت پیدا کرده در حوزه ساخت موتور هواپیما ورود پیدا کند. آیا ایران ورود ایران به ساخت هواپیما امکانپذیر است؟
شانس ساخت موتور هواپیما در ایران بسیار کم است
علیرضا بحیرایی، کارشناس و تحلیلگر صنعت هواپیمایی، در گفتگو با تجارتنیوز درباره اینکه چقدر ساخت موتور هواپیما در ایران محتمل است، عنوان کرد: ساخت موتور هواپیما به سالها تجربه و طراحی نیاز دارد و در راستای آن باید نمونههای مختلفی ساخته شود.
او ادامه داد: اما در مقابل ایران در زمینه تعمیرات، اورهال و سرویس هواپیماها بیش از 50 سال است که تجربه دارد. صنایع هواپیمایی ایران در حوزه تعمیر موتور هواپیما چه در بخش نظامی و چه در حوزه تجاری بیش از چند دهه کار کرده است. اما ساخت موتور هواپیما نیاز به تجهیزات، مواد و تکنولوژی دارد.
بحیرایی تصریح کرد: از طرفی ساخت موتور هواپیما برای یک مدل هواپیما مقرون به صرفه نخواهد بود؛ این موضوع به مانند این است که ما برای یک لیوان شیر یک گاوداری تاسیس کنیم.
او تشریح کرد: در حال حاضر بسیاری از شرکتهای هواپیماسازی در دنیا برای هواپیماهای خود بدنه میسازند و موتور هواپیماهای خود را از شرکتهای قدرتمند مانند رولزرویس، پرت اند ویتنی و جنرال الکترونیک که تجربه بسیاری زیادی در ساخت انواع موتور هواپیما دارند، خریداری میکنند.
وی با بیان اینکه هنوز مشخص نیست موتوری که قرار است ساخته شود برای چه نوع هواپیمایی و با چه ویژگیهایی است، گفت: مپنا در زمینه تعمیرات و نگهداری موتورهای دیزلی و توربینی برق تاکنون تجربه داشته است اما توانایی ساخت موتور هواپیما در حوزه تجاری نه تنها در شرکت مپنا بلکه در صنایع هواپیمایی بسیار کم است.
این کارشناس هواپیمایی به ساخت موتور هواپیما تحت عنوان «طلوع» اشاره کرد که روی پهپاد سوار میشود و افزود: در واقع این تجربه موفقیتآمیز تنها در بخش موتور جت کوچک بوده است.