ریزش‌‎ بورس‌ها به واسطه تورم

۱۴۰۱/۱۲/۰۷ - ۰۱:۵۳:۰۲
کد خبر: ۱۹۹۶۰۰
ریزش‌‎ بورس‌ها به واسطه تورم

روز جمعه بود که کمیته بازار آزاد فدرال (FOMC) تشکیل شد و بر همین اساس نرخ بهره ایالات متحده باید در انتظار یک افزایش ۰.۲۵ درصدی باشد. در این میان اما تعداد اندکی از اعضا نیز اعتقاد داشتند که فدرال رزرو بایستی برای کنترل بیشتر تورم، نرخ بهره را در جلسه بعدی ۰.۵ درصد افزایش دهد. افزایش تنها ۰.۲۵ درصدی نرخ بهره به اعضای فدرال این فرصت را می‌دهد که با دقت و زمان بیشتری آمار و داده‌های پیش رو را مورد بررسی قرار دهند تا بتوانند تصمیم‌گیری‌های بهتری را در جلسات بعدی داشته باشند.

در این صورت جلسه همچنین اشاره شده است که وجود برخی مسائل همچون تداوم جنگ روسیه و اوکراین، بازگشایی اقتصاد چین و افزایش تقاضا از آن سمت، عدم قطعیت درباره چشم‌انداز آینده اقتصاد و... احتمال افزایش دوباره تورم را قوت می‌بخشد. با تمام این تفاسیر اما در صورتجلسه ذکر شده است که مبارزه با تورم همچنان ادامه دارد و تمامی اعضا اعتقاد دارند که افزایش‌های نرخ بهره باید در جلسات آتی نیز ادامه داشته باشد.

اعضای فدرال تاکید کردند که با وجود کاهش نرخ تورم طی ماه‌های گذشته، این نرخ همچنان با هدف ۲ درصدی خود بسیار فاصله دارد و آمار منتشر شده طی ماه گذشته نشان می‌دهند که تورم همچنان سرسخت است و بازار کار نیز واکنش قابل انتظاری را به افزایش‌های نرخ بهره نشان نداده است. آنها همچنین تاکید کرده‌اند تا زمانی که تورم به هدف ۲ درصدی خود نرسد، این روند سیاست‌های انقباضی ادامه خواهد داشت و این موضوع ممکن است برای مدتی به طول بیانجامد. سهام در روز جمعه پس از گزارش تورم داغ، کاهش یافت. میانگین‌های اصلی بدترین هفته سال 2023 را ثبت می‌کنند: به روز رسانی‌های زنده پس از آنکه شاخص تورم ترجیحی فدرال رزرو افزایش شدیدتر از حد انتظار قیمت‌ها را در ماه گذشته نشان داد، سهام ایالات متحده روز جمعه به‌شدت سقوط کرد و بدترین هفته خود در سال 2023 را به پایان رساند.

   میانگین صنعتی داوجونز

 336.99 واحد یا 1.0 درصد کاهش یافت و به 32816.92 رسید  S&P 500 با 1% کاهش به 3970.04 بسته شد. کامپوزیت نزدک با 1.7% کاهش به 11394.94 رسید. داو در اوایل جلسه معاملاتی تا 510 واحد یا 1.54 درصد سقوط کرد. میانگین‌های اصلی نیز هفته را با بیشترین زیان خود در سال 2023 به پایان رساندند. S&P 500 2.7  درصد افت کرد که بدترین هفته خود از 9 دسامبر بود. Dow  در این هفته تقریباً 3.0 درصد سقوط کرد - چهارمین هفته متوالی باخت خود. نزدک با کاهش 3.3 درصدی بسته شد و دومین هفته منفی خود را در سه هفته اخیر ثبت کرد.

پس از توقف موقت تحویل 787 Dreamliner توسط شرکت به دلیل مشکل بدنه، سهام بیش از 4 درصد کاهش یافت. سهام مایکروسافت و  Home Depot به ترتیب 2.2 درصد و 0.9 درصد کاهش یافت. شاخص قیمت هزینه‌های مصرف شخصی اصلی، اندازه‌گیری ترجیحی فدرال رزرو برای تورم، در ژانویه 0.6 درصد و نسبت به سال قبل 4.7 درصد افزایش یافت که بالاتر از انتظارات اقتصاددانان بود. این گزارش بر نگرانی‌ها افزوده است که فدرال رزرو مجبور باشد نرخ‌های بهره را برای مدت طولانی‌تری برای فرونشاندن فشارهای تورمی بالاتر نگه دارد. لیز آن ساندرز، استراتژیست ارشد سرمایه‌گذاری در چارلز شواب، معتقد است که رکود بازار علاوه بر اعداد PCE، چیزهای دیگری نیز دارد.

ساندرز روز جمعه گفت: من فکر می‌کنم دلیل دیگری که باعث می‌شود بازار تا حدی با مشکل مواجه شود، فقط به خاطر داغ شدن تورم یا نگرانی‌هایی نیست که فدرال رزرو باید برای مدت طولانی‌تری محدودتر بماند. اما فقط حدس و گمان‌های زیادی وجود داشت که دوباره به راه افتاد - کف حدس و گمان. و هنگامی که احساسات کمی بیش از حد کف آلود می‌شوند، بازار تمایل دارد به روشی برعکس حرکت کند. بنابراین من فکر می‌کنم برخی از این حرکت به احساسات مربوط می‌شود. نه فقط این نیروهای کلان.این استراتژیست معتقد است که تورم بدون رکود اقتصادی گسترده‌تر نمی‌تواند کاهش یابد. سوندرز گفت: من فکر می‌کنم باید به‌طور کلی در اقتصاد یا به‌طور خاص در بازار کار چیزی برای ناپدید شدن بی‌عیب تورم انجام شود. بدون آن ضربه متناسب به اقتصاد یا بازار کار، من فکر می‌کنم که این یک کشش است.

فردای اقتصاد نیز در گزارشی نوشت که پس از فروکش همه‌گیری کرونا و در سطح جهانی و بازگشت تقاضا برای کامودیتی‌ها، شاهد یک روند صعودی قدرتمند در قیمت اکثر کالاهای پایه بودیم که آنها را به سطوح بالایی رسانده بود. در شروع سال ۲۰۲۲ میلادی، پیش‌بینی کارشناسان از قیمت کامودیتی‌ها متفاوت بود و در حالی که برخی از پایان رالی صعودی صحبت می‌کردند، برخی اعتقاد داشتند که یک ابرچرخه در انتظار قیمت‌ها خواهد بود.

با این حال اما در تاریخ ۲۴ فوریه سال ۲۰۲۲ میلادی، حمله روسیه به اوکراین، قواعد را به هم زد و نگرانی از کاهش شدید عرضه، قیمت کامودیتی‌ها بر موج صعودی جدید و قدرتمندی سوار کرد تا تنها طی مدت کوتاهی، شاهد رکوردهای قیمتی جدیدی برای آنها باشیم. این دو کشور هر دو از تامین‌کنندگان مهم کالاهای پایه در دنیا هستند به‌طوری که از طرفی روسیه به عنوان تامین‌کننده اصلی انرژی قاره اروپا شناخته می‌شود و در تولید فلزات اساسی نیز نقش مهمی در دنیا دارد و همچنین اوکراین که بخش عظیمی از غلات و مواد خوراکی جهان را تامین می‌کند. از این رو قیمت کامودیتی‌ها با سوختی مضاعف بر بازگشت تقاضای ناشی از رفع همه‌گیری کرونا در حال فتح قله‌های جدید بودند.

اکنون اما یک سال از شروع جنگ روسیه علیه اوکراین می‌گذرد و شرایط با چیزی که در ابتدا شکل گرفته بود، تفاوت‌های فاحشی دارد. اقدامات کشورهای غربی علیه روسیه با اعمال تحریم‌ها، سقف‌های قیمتی برای نفت و فرآورده‌های نفتی، کاهش نگرانی از زمستان سخت اروپا، سیاست‌های انقباضی شدید بانک‌های مرکزی از جمله فدرال رزرو با افزایش نرخ بهره به محدوده ۴.۵ تا ۴.۷۵ درصد و...، موجب شده است تا کامودیتی‌ها از قیمت‌های یک سال گذشته خود فاصله بسیاری بگیرند. در این میان، شاخص کالایی بلومبرگ که سبدی از کامودیتی‌های مهم را در خود جای می‌دهد، در این یک سال با کاهش ۵.۵ درصدی و از اوج خود با افت ۲۱.۶ درصدی مواجه شده است که به خوبی از روند منفی قیمت کالاهای پایه خبر می‌دهد.

در این میان گاز طبیعی یکی از بزرگ‌ترین رشدها را تجربه کرد و قیمت آن تنها در عرض ۶ ماه بیش از ۲ برابر شد و از ۴.۵ سنت به ۹.۳ سنت رسید تا نگرانی‌ها از احتمال وقوع یک زمستان سخت برای قاره اروپا به اوج خود برسد. با این حال اما قاره سبز علاوه بر تلاش‌های خود، با شانس خوبی نیز همراه بود و یکی از گرم‌ترین زمستان‌های تاریخ خود را تجربه کرد تا گاز طبیعی با همان سرعتی که افزایش یافته بود، مسیر نزولی را در پیش بگیرد و اکنون پس از گذشت یک سال از شروع جنگ اوکراین، قیمت ۲.۵ سنتی را تجربه می‌کند که نشان از یک کاهش نزدیک به ۷۴ درصدی از اوج دارد. دیگر کامودیتی‌ها نیز از سقف‌های یکساله خود فاصله قابل توجهی دارند، برای مثال نفت برنت با کاهش ۳۲ درصدی، مس با کاهش ۱۴.۴ درصدی، روی با کاهش ۳۲.۲ درصدی و آلومینیوم با کاهش ۳۸.۴ درصدی مواجه شده‌اند. در این میان طلا با یک افت ۸.۲ درصدی از اوج، یکی از بهترین عملکردها را در حفظ قیمت خود داشته که عمده دلیل آن نیز افزایش تنش در سطح جهانی و تقاضا کم‌سابقه بانک‌های مرکزی کشورهای مختلف برای این فلز گرانبهاست.