عقبنشینی دلار
قیمت ارز روز گذشته در بازار غیررسمی کاهش دوباره را تجربه کرد. دوشنبه در بازار غیررسمی قیمت هر دلار از کانال ۵۰ هزار تومان به ۴۸ هزار و ۴۰۰ تومان رسید. البته نرخ اسکناس و حواله این ارزها در مرکز مبادله طی ساعات گذشته تغییری نکرده است و با همان قیمتهای اعلامی ظهر امروز (دیروز) معامله میشود.
گفتنی است که پس از سفر گروسی به ایران قیمت ارز در بازار غیررسمی کاهش چشمگیری را تجربه کرد. قیمت دلار در روند کاهشی قرار گرفت. این اسکناس امریکایی تا ارزش ذاتی خود یعنی محدوده ۴۵ هزار تومانی فاصله دارد. این قیمت از سوی کارشناسان متعددی در روزهای گذشته پیشبینی شده بود و اکنون با توافق اولیه تهران و آژانس و افزایش عرضه، در حال رسیدن به محدوده مورد انتظار است.
معاملهگران علاوه بر نتایج بعدی نشست آژانس بینالمللی انرژی اتمی، چشم انتظار نشست شورای حکام نیز هستند. به نظر میرسد این موضوع موجب شده که انتظارات معاملهگران بهطور موقت تغییر کند و فشار فروش در بازار بیشتر شود. فعالان بازار ارز، نرخ ۵۰ هزار تومانی را کف حمایتی این اسکناس امریکایی میدانند و احتمال میدهند اگر این محدوده بشکند قیمت دلار تا ۴۵ هزار تومان پایین بیاید. از سوی دیگر برخی کارشناسان بازار احتمال نوسانگیری بازارساز از قیمت دلار را پیشبینی میکنند و معتقدند قیمت تا محدوده ۴۵ هزار تومان پایین میآید و بعد به شکل شارپی کانال عوض خواهد کرد.
نوسانگیری، اصلاح یا اخبار مساعد سیاسی؟
در حال حاضر دیدگاههای متفاوتی برای این روند اصلاحی قیمت دلار مطرح است. برخی این کاهش قیمت را ناشی از اخبار مذاکرات هستهای میدانند و گروهی نیز آن را نتیجه اقدامات دولت و اصلاح خود بازار میدانند. اکو ایران در گزارشی به روند کاهشی قیمت دلار اشاره کرد و نوشت: بررسی روند ۱۰ ساله نشان میدهد که روندهای نزولی دلار پایدار نبوده و در نهایت دوباره با جرقه ریسکهای سیاسی رشد کرده است. حال اگر کسری گریبانگیر بودجه کشور شود در حقیقت مانند روغنی است که بعدها با یک جرقه، بازار ارز را به آتش میکشد.
این رسانه به کسری بودجه دولت در سال آینده اشاره کرد و افزود: دولت تصمیم دارد نرخ ارز گمرکی مبنای واردات را که بانک مرکزی افزایش داده بود به سطح ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان کاهش دهد. این سطح قیمتی برای محاسبه تعرفه واردات، درآمدهای دولت را از محل حقوق گمرکی کاهش میدهد و بر اساس بررسیها این سطح برای سال بعد، بودجه را با کسری مواجه خواهد کرد.
قیمت دلار در مرکز مبادله ارز و طلا کاهش هزار و ۳۷۴ تومانی نسبت به دیروز داشت. قیمت دلار ۱۵ اسفند در این مرکز ۴۳ هزار و ۴۴۲ تومان کشف شد.
راهی غیر از صعود داریم؟
در همین راستا مجتبی دیبا کارشناس اقتصادی با اشاره به تعیین قیمت دلار در بلندمدت به تجارتنیوز گفت: «برمبنای حجم نقدینگی و چشمانداز دولت برای فروش نفت، قیمت دلار در بلندمدت تعیین میشود. اما فعلا با اخبار و اطلاعاتی که شاهد آن هستیم نمیتوانیم بلندمدت را پیشبینی کنیم و باید قدم به قدم حوادث را تحلیل کنیم.» وی افزود: «با توجه به اخبار متفاوت در فضای سیاسی و اخبار بیشمار ایران در فضای بینالمللی، باید دید روند قیمت دلار در بازار با توجه به ارزپاشی و تلاش دولت برای مهار قیمت دلار، چگونه رقم میخورد.
در غیر این صورت بازار به روال طبیعی خود ادامه میدهد.» این کارشناس بازارهای مالی پیش از این پیشبینی کرده بود که: «قیمت دلار تا پایان سال به محدوده 45 تا 46 هزار تومان ورود میکند و آمدن خبرهای نامساعد بینالمللی یا خبرهای خوب، میتواند این کفه را به سمت بالا یا پایین سوق دهد.» وی همچنین با اشاره به لایجه بودجه 1402 در مجلس خاطرنشان کرد: «با توجه به کسری بودجه و حداقل تورم 40 تا 60 درصدی در سال آینده، به نظر میرسد راهی جز صعود در بازارهای مالی نمیتوان متصور بود.»
سقف قیمتی درهم در نیما برداشته شود
رییس کانون صرافان میگوید: در حال حاضر نرخ دلار پتانسیل کاهش قیمت و تعادل قیمتی را دارد کمااینکه همین امروز دلار در صرافیها با نرخ ۴٨ هزار تومان به فروش میرسد و با این قیمت معامله میشود.
کامران سلطانیزاده به ایلنا گفت: در حال حاضر نرخ دلار پتانسیل کاهش قیمت و تعادل قیمتی را دارد کمااینکه همین امروز دلار در صرافیها با نرخ ۴٨ هزار تومان به فروش میرسد و با این قیمت معامله میشود.
وی ادامه داد: علت ریزش نرخ ارز در بازار اصلاح سیاستها و تصمیمات اتخاذ شده بانک مرکزی است. در نحوه عرضه و تقاضای ارز هم در بخش اسکناس و هم حواله نیمایی و در واقع افزایش نرخ دلار در این مدت منطقی نبود. رییس کانون صرافان تاکید: بانک مرکزی متاسفانه در یک بازه زمانی بازار توافقی که روزانه ٣٠ میلیون دلار حجم معاملات و عرضه آن را به یکباره متوقف کرد و وقتی به یکباره بازاری با حجم معاملات حدودا ٣٠ میلیون دلاری بازار توافقی صرافیها حذف شود معلوم است که نرخ دلار افزایش پیدا میکند. سلطانیزاده ادامه داد: از سوی دیگر بانک مرکزی عرضه ارز نیمایی به صرافیها را قطع کرد و تنها به بانکها و صرافیهای بانکی اختصاص گرفت. بنابراین دو اقدام محدودکننده عرضه ارز بهطور پی در پی اعمال شد که باعث التهاب در بازار ارز شد.
وی گفت: در نهایت پس از مذاکرات پی در پی، اصلاحات به موقع توسط بانک مرکزی صورت پذیرفت و روند عرضه و تقاضا بهبود پیدا کرد. رییس کانون صرافان گفت: در حال حاضر مشکلی که وجود دارد عدم امکان معاملات توافقی صرافان و صادرکنندگان است و اگر این روند مدیریت شود، وضعیت بازار ارز بهتر و قیمتها متعادلتر خواهد شد. سلطانیزاده تاکید کرد: نکته قابل تامل این است که هرچند صادرکنندگان تمایل به عرضه ارز در سامانه نیما دارند اما با توجه به محدودیت سقف نرخ و تعیین سقف، به صورت دستوری در سامانه نیما برای درهم؛ بسیاری از صادرکنندگان فعلا در انتظار اصلاح نرخ هستند و اگر نرخ توافقی در سامانه نیما یا سقف نرخ با حاشیه نزدیکتری از نرخ واقعی تعیین شود شاهد افزایش سقف عرضه ارز صادرکنندگان خواهیم بود.