لازمه تداوم رشد شاخص بورس تا پایان سال ۱۴۰۲ چیست؟
شاهین احمدی، کارشناس بازار سرمایه در مورد شرایط تداوم روند صعودی بورس تا پایان سال ۱۴۰۲، اظهار داشت: در صورت عدم ایجاد امکان پیشبینیپذیری، ممکن است روند بازار با مشکلاتی روبرو شود، اما با ورود به سال سوم دولت، عملا شناخت مناسبی نسبت به بازار سرمایه و ظرفیتهای آن ایجاد خواهد شد و امید است که سال بهتری در مقایسه با سالهای پیشین باشد.
وی به عدم رشد شاخص بورس همسو با افزایش قیمت ارز و رشد سایر بازارها اشاره کرد و افزود: ورود و خروج به بازار ارز بدون نظارت و آزادانه انجام میشود و با توجه به واکنش سریع این بازار به تحولات و عدم وجود ریسکهای مربوط نظارتهای انجام شده توسط یک نهاد ناظر، این بازار از جذابیت برای سرمایهگذاران برخوردار است. این فعال بازار سرمایه گفت: با این وجود، آنچه برای بازار سرمایه اهمیت دارد، نرخ دلار نیمایی است که این نرخ به تدریج از انتهای پاییز شروع به رشد کرد و با اقدامات بانک مرکزی، عملا بازار نیمای دوم تشکیل شد و نرخ آن تا ۳۹ هزار تومان نیز رسید.
به گفته احمدی، انتظار میرود شرکتهای صادراتی عمدتا بعد از فروش دلار خود به نرخهای اعلام شده با سودآوری بهتری روبرو شوند که این امر از فصل چهارم سال مشهود خواهد بود. این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: صرفا نرخ تسعیر ارز تنها عامل تاثیرگذار بر سودآوری شرکتها نیست، کل نمادهای موجود در بازار سرمایه هم لزوما تاثیر مستقیم از نرخ تسعیر نمیگیرند و نمیتوان در انتظار رشد یا کاهش هماهنگ بین بازار سرمایه و نرخ ارز بود. وی به لازمه رشد شاخص بورس همسو با دیگر بازارها اشاره کرد و گفت: پیشبینیپذیری اقتصادی سیاستهای دولت، هماهنگی این سیاستها با واقعیتهای موجود در کشور، منطقه و جهان، رعایت قوانین و مقررات بالادستی در همه سطوح و در نهایت اتصال به اقتصاد جهانی به عنوان عوامل تاثیرگذار در رشد بازار سرمایه تلقی میشود. وی در ادامه روند کلی معاملات بازار در سال ۱۴۰۱ را مورد ارزیابی قرار داد و افزود: برای بررسی بازار سرمایه در سال ۱۴۰۱ باید چند نکته تاثیرگذار را مورد توجه قرار داد؛ مساله نخست مربوط به رویکرد دولت در بودجه ۱۴۰۲ بود که با در نظر گرفته شدن منابع درآمدی بودجهای از محل فروش گاز به شرکتهای مصرفکننده در قالب خوراک یا سوخت، بازار سرمایه را با هزینههای تولید بیشتر مواجه کردند.
وی خاطرنشان کرد: این اتفاق در حالی رخ داد که به دلیل جنگ روسیه و اوکراین و نیز رکود نسبی تحت تاثیر سیاستهای انقباضی بانکهای مرکزی بزرگ، این شرکتها در دنیا با رشد درآمدی قابل توجهی مواجه نبودند و این امر در نیمه ابتدایی سال ۱۴۰۱، شرکتها را با هزینههای بالاتر و درآمد ثابت روبرو کرد و حتی برخی شرکتهای صنعت پتروشیمی در مقاطعی با تعطیلی و عدم توجیه اقتصادی تداوم تولید روبرو شدند.
احمدی اظهار داشت: در نیمه دوم سال و با رشد نرخ ارز در بازار نیمایی، کاهش قیمت جهانی گاز و به تبع آن اصلاحات در بودجه دولت، روند بازار سرمایه بخشی از رکود را جبران کرد و با تحرکاتی در معاملات همراه شد، اما این امر به قدری برای سرمایهگذاران جذاب نبود که بازار سرمایه را به عنوان گزینه نخست سرمایهگذاری انتخاب کنند. این کارشناس بازار سرمایه به ناهماهنگیهای صورت گرفته برای عرضه خودرو در بورس کالا اشاره کرد و گفت: عرضه یا عدم عرضه محصولات در بورس کالا از جمله ناهماهنگیهایی است که پیشبینیپذیری را از اقتصاد میگیرد و سهامداران بلاتکلیف، در مواجهه با ابهام اقدام به خروج پول میکنند.
این کارشناس بازار سرمایه خاطرنشان کرد: با این وجود، عرضه خودرو در بورس کالا کمک زیادی به سودآوری شرکتها میکند و این امر اهمیت بسیاری برای شفاف شدن فرآیندهای تولیدی، فروش، کاهش هزینههای توزیع، و ممانعت از توزیع رانت خودروی ارزان خواهد داشت. وی به عوامل تاثیرگذار در تحقق شعار سال ۱۴۰۲ تاکید کرد و اظهار داشت: بهبود ظرفیت تامین مالی صنایع دانش بنیان، شفاف شدن فرآیندهای تولید و فروش شرکتها، تخصیص بهینه منابع، کمک به تامین مالی صنایع زیرساختی، کمک به تکمیل زنجیره ارزش فعالیتهای تولیدی و... از مهمترین مواردی هستند که میتوانند کمککننده به بهبود وضعیت اقتصادی باشند.