پیشبینی وقوع زلزله منطق علمی ندارد
علی بیتاللهی، عضو هیات علمی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی گفت: مطرحکردن موضوعاتی در ارتباط با وقوع زلزله در روزهای نهم و دهم اردیبهشتماه در غرب ایران، اساساً درست نبوده و فاقد منطق علمی و کارشناسی است.
بیتاللهی روز شنبه در گفتوگو با ایرنا، با بیان اینکه رخداد زلزله بهطورقطع یک فرآیند درونی زمین است، تصریح کرد: اینکه فردی ادعا میکند که بر اساس گردش سیارهها، ماه و ستارهها در اردیبهشتماه در غرب ایران شاهد وقوع زلزله خواهیم بود این حرف بیاساس و بیپایه است. وی با اشاره به اینکه گردش سیارهها بههیچوجه نمیتواند عامل وقوع زلزله باشد، بیان داشت: گردش منظم سیارهها بهصورت تناوبی، هر روز، هر هفته، هر ماه و هر سال در حال انجام بوده پس اگر این روند سبب وقوع زلزله میشود؛ بنابراین ما هر روز، هفته، ماه و سال باید شاهد رخدادن زلزلهای بزرگ در زمین و کشورمان باشیم.
بیتاللهی گفت: بنابراین چنین انتزاع و برداشتی از نوع حرکات اجسام آسمانی که ما را به این سمت میبرد که در فلان روز و ساعت زلزلهای مخرب مانند ترکیه رخ میدهد، هیچگونه اساس و پایهای نداشته و مردم نیز نباید این حرفها را جدی بگیرند. وی با بیان اینکه بازاری از شیادی در پیشبینی زلزله با اهداف مختلفی از جمله معروف شدن و دلالی ایجاد شده است، تأکید کرد: این در حالی است که عموماً مردم ما نیز از اینگونه اخبار منفی استقبال کرده و متعاقب آن شاهد ایجاد اضطراب و بار روانی در جامعه خواهیم بود.
عضو هیات علمی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی با اشاره به اینکه مطرحکنندگان چنین مطالبی مسوولیت حرفهای خود را بر عهده نمیگیرند، گفت: در صورت عدم وقوع زلزله، کسی پاسخگوی جو روانی که در جامعه ایجاد کرده نخواهد بود.
بیتاللهی ادامه داد: از طرف دیگر اگر در هزار حرف بیاساس افرادی که چنین مطالبی را مطرح میکنند، تنها یک حرف درست باشد، فقط همان یک حرف ملاک قرار گرفته و توجهات را به خود جلب میکند، این در حالی است که هیچکس یا هیچ کشوری در کره زمین اعم از کشورهای پیشرفته و غیر پیشرفته تاکنون از اعماق درونی زمین، اندازهگیری تنش، فشار و نیروهای تجمع یافته را نتوانسته انجام داده تا بر اساس آن بگوید که زلزلهای مهیب در راه است. وی با بیان اینکه دانش بشری هنوز به این علم نرسیده، گفت: در این صورت باید به چنین افرادی جایزه نوبل را اهدا کرد.
بیتاللهی با اشاره به اینکه در ایران هر روز شاهد وقوع زمینلرزههایی هستیم، تصریح کرد: بسیاری از این زلزلهها را مردم احساس نمیکنند، اما اینکه به عنوانمثال در منطقه قدمگاه مشهد در چند روز گذشته زلزلهای رخ داد و این مطلب عنوان شود که پیشبینی درست از آب درآمد حرفی بیاساس بوده و نباید سبب نگرانی مردم شویم. به تازگی فرانک هوگربیتس ستاره شناس هلندی و عضو یک موسسه تحقیقاتی در زمینه نظارت بر هندسه بین اجرام آسمانی، ادعاهایی درباره وقوع زلزلهای با بزرگی شش تا هفت ریشتر در تاریخ ۲۹ و ۳۰ آوریل (۹ و ۱۰ اردیبهشت) مطرح کرده است. وی ادعا کرده که با بررسی رفتار ستارگان به این نکته دستیافته که زلزله بزرگی غرب کشور ایران را تحتتأثیر قرار خواهد داد. این ادعا ازآنجهت باعث نگرانی مردم شده که یکی از پیشبینیهای اخیر او درباره زلزله ترکیه و سوریه محقق شد.