ورود سازمان بازرسی به تخلفات کمیسیون ماده 5

۱۴۰۲/۰۲/۲۰ - ۰۳:۵۲:۰۷
کد خبر: ۲۰۵۴۷۲
ورود سازمان بازرسی به تخلفات کمیسیون ماده 5

گروه راه و شهرسازی|

سرانجام در پی تنش‌های اخیر در شورای شهر تهران، اعضای این شورا با رییس سازمان بازرسی کل کشور دیدار و گفت‌وگو کردند. در این دیدار ذبیح‌الله خداییان، رییس سازمان بازرسی کل کشور از ورود این سازمان به عملکرد کمیسیون ماده 5 و کمیسیون ماده 100 در بررسی تخلفات ساختمانی خبر داد.

به گزارش «تعادل»، اوایل هفته جاری، یکی از روزنامه‌های صبح تهران در گزارشی مدعی شده بود، به مدارکی دست یافته است که نشان می‌دهد، «نرجس سلیمانی، عضو شورای شهر تهران وارد مرحله طرح سئوال از شهردار پایتخت شده تا زاکانی را به دلیل عملکردش در جایگاه سخت‌تر پاسخگو کند.» این گزارش همزمان با انتقاد کم سابقه مصطفی میرسلیم عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و نماینده مجلس از عملکرد شهرداری و کمیسیون ماده 5 در تراکم‌فروشی منتشر شده است. اظهارات میرسلیم اما از سوی اعضای شورای شهر رد نشده و آنها به لزوم بررسی این اظهارات در کمیسیون‌های تخصصی شورا بسنده کرده‌اند. البته برخی از اعضای شورای شهر نیز خواستار ارایه مدارک میرسلیم به بازرسی کل کشور و دستگاه قضایی شده‌اند.

در همین چهارچوب، دیروز مهدی اقراریان، عضو شورای شهر در جلسه علنی این شورا با بیان اینکه نقد و تذکر وظیفه قانونی ماست، گفت: نوع پیگیری‌ها منوط به پاسخ پیگیری‌های قبل است، در جلسه قبل در خصوص مصوبه شورا با محوریت گزارشگران فساد، موضوع را به صورت مکتوب به رییس شورا ارایه کردم و رییس کمیسیون نظارت و حقوقی نیز اعلام کرد که از رییس سازمان بازرسی دعوت به عمل آورده تا اقدامات در جلسه این کمیسیون تشریح شود. او در تذکری به شهردار تهران در خصوص اقدامات حوزه حمل و نقل عمومی، گفت: از شهردار تهران می‌خواهیم که گزارش اقدامات انجام شده و اعداد و ارقام را در اختیار شورا قرار دهد که ملاک نظارت و بازرسی باشد. او گفت: به نظر می‌رسد برخی همکاران نسبت به نقد عملکرد شهرداری تهران واکنش‌هایی نشان می‌دهند که ضروری است بگویم علاقه‌مند نیستم به دلایل این رفتارها بپردازم اما هیچ نماینده از نماینده دیگر برتر نیست. وی ادامه داد: ما در جمع ۲۱ نماینده، فردی به عنوان نماینده‌تر نداریم و کسی که این رویه را دنبال می‌کند، اشتباه می‌کند.

    حمایت از گزارشگران فساد

اقراریان در یکصد و چهل و ششمین جلسه شورای شهر تهران همچنین در خصوص مساله مبارزه با فساد در مدیریت شهری، گفت: مساله‌ای در خصوص مبارزه با فساد وجود دارد و آن بحث تضاد منافع است که یک قاعده پذیرفته شده در تمام دنیاست. وی با اشاره به انتخاب قائم مقامان ذیحساب توسط شورای شهر ادامه داد: در حال حاضر شورا قائم مقامی را انتخاب می‌کند که حقوق، اضافه کاری و مزایای آنها بر عهده شهرداری تهران است و اینها قرار است بر عملکرد شهرداری تهران نظارت داشته باشند. 

این عضو شورای شهر تصریح کرد: ما در کمیته نظارت شورا، وظیفه ذاتی خود می‌دانیم که اگر هر یک از  قائم مقامانی که امروز از شورا رأی اعتماد می‌گیرند در راستای انجام وظایف قانونی خود از طرف شهرداری تهران تحت فشار قرار گرفتند یا با آنها برخوردی خارج از ضوابط صورت گرفت یا مشکلی در راستای انجام وظایف قانونی شان ایجاد کردند، دفاع کنیم. اقراریان تاکید کرد: کمیته نظارت شورا آمادگی دارد برای حل مساله ورود کرده و استیفای حق کند و اجازه ندهد شهرداری تهران در انجام وظایف قانونی آنها خللی ایجاد کند.

اقراریان تاکید کرد: این تنها مربوط به ذیحسابان نیست بلکه هر یک از پرسنل شهرداری تهران که در این نهاد شاهد تخلف یا اعمال نفوذی توسط مسوولان یا بستگان آنها هستند، لازم و ضروری است که به کمیته نظارت شورا گزارش دهند. وی ادامه داد: ما وظیفه خود می‌دانیم از گزارشگران فساد در شورا دفاع کنیم. اگر قائم مقامان ذیحساب تخلفی را مشاهده کردند که شهرداری برای او در راستای انجام وظیفه مشکلی ایجاد کرد ما در شورا وظیفه و رسالت خود می‌دانیم از او حمایت کنیم و دفاع از گزارشگران تخلف، وظیفه ذاتی شورای شهر است.

   هم و غمتان خدمت به مردم باشد

در تحولی دیگر، خداییان در نشست تخصصی با اعضای شورای شهر تهران با اشاره به نقش و جایگاه مردم در قانون اساسی کشور به منظور مشارکت در کلیه امور و با تاکید بر اینکه شوراهای شهر و روستاها در اقصی نقاط کشور باید از سیاسی کاری و دخالت‌های حزبی و گروهی به دور باشند از اعضای شورای شهر خواست که هم و غمشان فقط خدمت به مردم باشد.

وی در بخش دیگری از سخنان خود به اعضای شوراهای شهر توصیه کرد، در میان مردم و پاسخگوی جامعه باشند. خداییان تاکید کرد: به اعتقاد بنده باید کاری کرد که فسادی تحقق پیدا نکند یا بروز فساد و مفسده به حداقل برسد البته راه مبارزه با فساد این نیست که فقط قانونی باشد و مجازات‌های سنگینی هم بر اساس قانون پیش بینی شده باشد بلکه بهترین روش برای مبارزه با فساد پیشگیری است و این موضوع فقط با شفافیت محقق می‌شود. وی با بیان اینکه تا زمانی‌که امور شفاف نباشد فساد هم وجود دارد بر لزوم شفافیت در امور شهرداری تاکید کرد و یادآور شد؛ امور تمامی دستگاه‌ها به ویژه شهرداری‌ها باید به گونه‌ای باشد که هم مردم و هم دستگاه‌های نظارتی بتوانند شفاف در جریان قرار بگیرند تا زمانی که این امر محقق نشود فساد وجود دارد.

رییس سازمان بازرسی کل کشور به اعضای شورای شهر تهران پیشنهاد داد، در این دوره با اقدامات خود شرایطی را ایجاد کنند که امور در شهرداری تهران الکترونیکی شود و با شفافیت در امور بسیاری از گلوگاه‌های فساد شناسایی و مسدود گردد. وی اظهار کرد: افرادی مراجعه کرده‌اند و از طولانی بودن روند صدور پروانه‌های ساختمانی در تهران گله‌مند هستند و با توجه به اینکه در این دوره که شهرداری و شورا هم فکر هستند و با شعار مبارزه با فساد منصوب شده‌اند، ضروری است به گونه‌ای عمل کنند که گلوگاه‌های فساد در تهران مسدود شود. خداییان در ادامه یکی از دلایل بروز فساد را تراکم قوانین و مقررات دانست و از اعضای شورای شهر خواست که به این موضوع هم ورود کرده و اگر در جایی نیازی به تغییر یا اصلاح قوانین و مقررات است، اعلام کنند.

   از حق نظارت خود استفاده کنید

یکی دیگر از موضوعاتی که دکتر خداییان در این جلسه به آن اشاره کرد مساله کمیسیون‌های ماده ٥، تغییر کاربری‌ها، افزایش طبقات، افزایش تراکم و... بود و گفت: این موضوعات نظم جامعه را به هم می‌زند؛ در شهر تهران در جاهایی مجوزهایی داده شده و ساخت و سازهایی از سال‌های قبل صورت گرفته که اصلا ظرفیت آن وجود ندارد. وی خطاب به اعضای شورای شهر تهران گفت؛ شما دستگاه نظارتی هستید و حق نظارت دارید، نباید اجازه دهید که این کمیسیون‌ها به راحتی اجازه تغییر کاربری مغایر با طرح جامع شهر را بدهند. رییس سازمان بازرسی کل کشور تاکید کرد: در بازرسی‌های امسال این سازمان، رصد و نظارت عملکرد کمیسیون‌های ماده ١٠٠ و پنج در دستور کار دارد تا بررسی شود که بر اساس چه معیاری مجوز تغییر کاربری یا افزایش طبقات داده شده است.

وی همچنین خواستار هم‌افزایی بین این سازمان و شورای شهر شد و تاکید کرد که باید با اتخاذ تدابیری شرایط صدور پروانه الکترونیکی فراهم شود تا پای امضای طلایی وسط کشیده نشود. انباشت پروژه‌های نیمه‌تمام، خشک شدن باغات به دلیل عدم نظارت، ناایمنی برخی از سازه‌ها، ناپایداری درآمدهای شهرداری، اتخاذ تصمیمات سلیقه‌ای شهردارها، تراکم فروشی، عدم هوشمندسازی امورات، فرونشست و برداشت بی‌رویه از آب‌های زیرزمینی و... از دیگر موضوعات مورد اشاره دکتر خداییان در این نشست تخصصی بود و اعلام کرد در سال جاری این موضوعات در اقصی نقاط کشور دنبال می‌شود. وی با اشاره به اینکه با تاکیدات ریاست قوه قضاییه، سازمان بازرسی برنامه‌های خود را حول محور پیشگیری تعریف کرده است، گفت: شناسایی و مسدودسازی گلوگاه‌های فساد، شناسایی سوجریانات و... از موضوعاتی است که به جد در دستور کار این سازمان است.

متاسفانه مجری قوی نیست 

رییس سازمان بازرسی کل کشور در ادامه گذری به برخی از مسائل مطرح شده پیرامون عدم بازدارندگی احکام در برخورد با ساخت و سازها زد و تاکید کرد: به اعتقاد بنده قانون برای مبارزه با ساخت و سازها بازدارنده است اما متاسفانه مجری قوی نیست، قانون این اجازه را داده که اگر مقررات فنی رعایت نشد می‌توان تخریب کرد چرا من مجری به وظایف خود عمل نمی‌کنم؟ در حال حاضر چند ده هزار حکم تخریب در مورد تغییر کاربری‌ها وجود دارد؛ اما چون هر حکمی صادر شده به موقع اجرا نشده با تعداد کثیری احکام اجرا نشده مواجه هستیم که اجرای آنها هزینه دارد. خداییان به اعضای شورای شهر پیشنهاد داد که کمیته مشترکی بین سازمان بازرسی و شورای شهر تشکیل تا تکالیف دستگاه‌هایی که باید به شهر خدمت کنند احصاء و پس از خوداظهاری و راستی‌آزمایی اگر دستگاهی به وظیفه‌اش عمل نمی‌کند را به عنوان ترک فعل به دستگاه قضایی معرفی کند. وی همچنین به معاونت سیاسی و قضایی سازمان بازرسی ماموریت داد که این موضوع را در دستور کار قرار دهد.