رنج بورس از مشکلات ساختاری
بورسان| سبحان اسکینی، کارشناس بازار سرمایه معتقد است وضعیت فعلی بازار سرمایه در بلندمدت طبعا کارایی تخصیصی بازار را زیر سوال خواهد برد. وی عنوان کرد: با توجه به روند فعلی، عمده پولها جذب شرکتهایی خواهد شد که در آنها سود محلی از اعراب ندارد، بلکه بازیگر خوب دارد. نظام عرضه و تقاضای آن برای سرمایهگذاران از قابلیت کنترل برخوردار است.
به گفته اسکینی، اکنون خیلی از نمادهای بازار پایه بعضا مثبت و با صف خرید همراهاند. اگر روند فعلی را دولت اصلاح نکند و متعاقبا مدیریت بازار، دولت را در عواید بازار سرمایه سهیم نکند کارایی تخصیصی زیر سوال میرود.
این کارشناس بازار سرمایه خاطرنشان کرد: در چنین حالتی برای مدتی سرمایهگذاران خارج از بازار خواهند بود و زمانی که در بازه منفی، بازار به تعادل رسید در ادامه شرکتهایی که عرضه و تقاضای محدودی دارند، ساختار سود و زیان هم در آنها مسالهای نیست مامن جذب پول خواهد شد. اسکینی با ارزیابی وضعیت نماگر اصلی بورس تهران بیان کرد: اکنون از نقطه اوج شاخصکل؛ P/E forward با کاهش تقریبا ۲ واحدی همراه شده و P/E تریلینگ نیز حدود ۳ واحد افت را تجربه کرده است.
مجتبی دیبا کارشناس بازار سرمایه در ادامه تصریح کرد: عارضهها و مشکلات ساختاری به حدی حاد بوده که بعضا سرمایهگذاران را از فعالیت در این بازار پشیمان کرده است. وی تاکید کرد: نرخ ارز هر چند مبنای محاسباتی دقیقی ندارد اما روی کامودیتیها و ارزش داراییهایی که شرکتها دارند طبعا اثرات مستقیمی دارد. این تحلیلگر بازار سرمایه معتقد است حقوقیها و حقیقیها فعالان بازار سهام هستند. بخش حقوقی بازار منویات مقام بالاتر (دولت) را به شکل نوسانگیری، سرکوب بازار و سلب اعتماد از بازار پیادهسازی میکند.