نگاهی به تجارت ایران و بریکس

۱۴۰۲/۰۷/۰۹ - ۰۱:۲۱:۲۱
کد خبر: ۲۱۶۳۸۰
نگاهی به تجارت ایران و بریکس

گروه اقتصادی بریکس که در سال‌های گذشته با عضویت تعدادی از کشورهای در حال توسعه جهان فعالیت خود را گسترش داده می‌تواند برای ایران نیز یک ظرفیت مهم برای فعالیت‌های مشترک باشد و در این چارچوب نگاهی به آمارهای تجاری ایران با اعضای این گروه نیز همین موضوع را نشان می‌دهد.

در پنج ماهه نخست امسال نزدیک به ۳۷ میلیون تن کالا به ارزش ۲۵.۱ میلیارد دلار بین ایران و اعضای فعلی و جدید بریکس تبادل شد که ۵۲.۴ درصد وزن و ۵۷.۷ درصد کل تجارت خارجی ایران را به خود اختصاص داده است.

در پنج ماه نخست امسال بیش از ۷۰.۳ میلیون تن کالای غیرنفتی به ارزش ۴۳.۵ میلیارد دلار بین ایران و کشورهای جهان تبادل شد که ۳۶.۸ میلیون تن به ارزش ۲۵ میلیارد و ۱۰۹ میلیون دلار آن بین ایران و ۱۰ کشور عضو فعلی و جدید و بریکس بوده که ۵۲.۴ درصد وزن و ۵۷.۷ درصد ارزش کل تجارت ایران (مجموع واردات و صادرات) را به خود اختصاص داده است از کالاهای تبادل شده بین ایران و بریکس، ۲۷.۷ میلیون تن کالای غیر نفتی به ارزش ۹ میلیارد و ۱۲۳ میلیون دلار، صادرات ایران به ۱۰ کشور بریکس‌پلاس بوده که ۵۰ درصد وزن و ۴۷ درصد ارزش کل صادرات کشورمان به دنیا را شامل می‌شده است.

چین با خرید ۵.۶ میلیارد دلار، امارات با ۲.۳ میلیارد دلار، هند با ۸۴۵ میلیون دلار، روسیه با ۳۶۱ میلیون دلار و آفریقای جنوبی با ۵۱.۵ میلیون دلار، پنج مقصد اول صادرات کالاهای غیرنفتی ایران در بین ۱۰ عضو فعلی و جدید بریکس در پنج ماه نخست امسال بودند.

برزیل با خرید مستقیم ۱.۲ میلیون دلار، مصر با ۶۴۴ هزار دلار، اتیوپی با ۱۴۳ هزار دلار، عربستان با ۹۰ هزار دلار و آرژانتین با ۴۱.۳ هزار دلار مقاصد ششم تا دهم صادرات کالاهای ایرانی به اعضای بریکس بودند. از کل صادرات به اعضای فعلی و جدید، ۲۲.۲ میلیون تن کالا به ارزش ۶.۸ میلیارد دلار صادرات ایران به پنج کشور عضو فعلی بریکس و ۵.۵ میلیون تن کالا به ارزش ۲.۳ میلیارد دلار نیز به اعضای جدید بوده است.

 از کل واردات ۱۴.۵ میلیون تنی کالا به کشور به ارزش ۲۴.۲ میلیارد دلار، ۹ میلیون و ۱۲۸ هزار تن کالا به ارزش ۱۶ میلیارد دلار از اعضای قدیم و جدید بریکس بوده که ۶۳ درصد وزن و ۶۶ درصد ارزش واردات از این کشورها در پنج ماهه امسال بوده که ۴.۴ میلیون تن کالا به ارزش ۸.۸ میلیارد دلار از اعضای فعلی بریکس و ۴.۷ میلیون تن کالا به ارزش ۷.۲ میلیارد دلار از اعضای جدید بریکس بوده است.

با آغاز عضویت ایران، مصر، امارات، اتیوپی، آرژانتین و عربستان از ابتدای سال ۲۰۲۴ میلادی، با فعال شدن کریدور جنوب به شمال، سیاست دلارزدایی، توسعه حمل و نقل، توسعه کسب و کار نوین بین اعضا، راه‌اندازی ارز مشترک و ایجاد ساز و کار مناسب اقتصادی بین همه یازده عضو که عمدتا کشورهای بزرگ و در حال توسعه هستند و سهم بزرگی از کیک اقتصاد دنیا را دارند، تجارت ایران با اعضای فعلی و جدید روند شتابانی را به خود بگیرد.

 

ارسال نظر