توقف بورس در تزار دو میلیونی
شاخص کل بورس تهران روز گذشته در تراز دو میلیونی ایستاد و منفیهای پایان بازار نیز توانست شاخص را از بند دو میلیونی رها کند.
شاخص کل بورس تهران روز گذشته در تراز دو میلیونی ایستاد و منفیهای پایان بازار نیز توانست شاخص را از بند دو میلیونی رها کند. شاخص کل بورس همچنان روی ایستادن بر تزار دو میلیونی اصرار دارد؛ در حالی در اغلب روزها شاهد بودیم که میانگین ریزش بازار بسیار زیاد بوده و اگر شاخص شرایط واقعی داشت اکنون باید به عدد کمتر از یک میلیون میرسید. در این شرایط برخی از فعالان بازار عقیده دارند ریسکهای سیستماتیک بازار برای معامله گران اهمیت بیشتری دارد و برخی نیز معتقدند بازار به گزارشهای منفی وزن بیشتری میدهد، گویی که نیمه خالی لیوان بیشتر دیده میشود.
طی معاملات روز سهشنبه یعنی دوم آبان شاخص کل بورس تهران 21 هزار و 727 واحد نسبت به روز کاری گذشته پایینتر ایستاد و به سطح 2 میلیون و 176 واحد رسید. این دومین سقوط بزرگ بورس تهران در پاییز 1402 است. شاخص کل هموزن بورس نیز با ریزش 9 هزار و 771 واحد در رقم 676 هزار و 133 واحدی ایستاد. شاخص کل فرابورس با افت 296 واحدی به رقم 24 هزار و 569 واحد رسید. همچنین شاخص هم وزن فرابورس با نزول 2 هزار و 332 واحد به سطح 119 هزار و 823 واحد رسید.
روز سهشنبه خالص تغییر مالکیت حقوقی به حقیقی بازار برای ششمین روز متوالی منفی شد و 464 میلیارد تومان پول حقیقی از بازار سهام خارج شد که نسبت به دیروز 32 درصد بیشتر شده است. در این روز نماد شبندر بیشترین خروج پول حقیقی را داشت که ارزش آن 35 میلیارد تومان بود. پس از شبندر، نمادهای شپنا، کرازی، بازرگام، وبملت و فولاد بیشترین خروج پول حقیقی را داشتند. در میان گروهها نیز، گروههای پالایشی، بانکها و شیمیاییها بیشترین خروج سرمایه حقیقی را ثبت کردند. در سوی دیگر، بیشترین ورود پول حقیقی به نمادهای وسدید، خودرو، نیان، وملی و حفاری تعلق داشت.
طی چهارمین روز کاری هفته فولاد، شبندر، پارس و خودرو نمادهای قرمزپوش بورس بودند که بیشترین اثر را در افت شاخص کل بورس داشتند. در مقابل وبملت، بوعلی و پاکشو از نمادهای سبز بودند که اثر مثبت بر شاخص داشتند. در فرابورس نیز نمادهای هرمز، آریا و وسپهر بیشترین اثر کاهنده را بر شاخص داشتند و نمادهای نیان، سپیدار و توسن بیشترین اثر افزایشی را بر شاخص کل فرابورس داشتند. در بین نمادهای پرتراکنش بورس امروز نماد خودرو بیشترین تراکنش را داشت و خگستر و ثشاهد در رتبههای بعدی قرار گرفتند. در فرابورس نیز نیان، خاور و کرمان بیشترین تراکنش را داشتند.
روز سهشنبه ارزش معاملات کل بازار سهام به 12 هزار و 418 میلیارد تومان رسید. ارزش معاملات اوراق بدهی در بازار ثانویه 3 هزار و 561 میلیارد تومان بود که 29 درصد از ارزش کل معاملات بازار را در این روز شامل میشود. ارزش معاملات خرد نیز با افزایش14 درصدی به نسبت روز معاملاتی قبل به رقم 4 هزار و 190 میلیارد تومان رسید.
در معاملات روز مذکور نماد وبملت بیشترین ارزش معاملات بازار سهام را به خود اختصاص داد که ارزش معاملات آن 88 میلیارد تومان بود. پس از وبملت، خودرو بیشترین ارزش معاملات را داشت و شبندر رتبه سوم بیشترین ارزش معاملات را به خود اختصاص داد و پس از آن، دو نماد خگستر و ثشاهد در رتبههای بعدی بیشترین ارزش معاملات قرار گرفتند.
در حجم معاملات نیز سهام خودرو با تعداد 359 میلیون و 187 هزار و 582 سهم در صدر قرار گرفته است. وبملت در رتبه دوم بیشترین حجم معاملات بازار قرار گرفت و رتبه سوم به خگستر تعلق داشت. دو نماد کرازی و کرمان نیز در رتبههای بعدی بیشترین حجم معاملات بازار قرار داشتند. در معاملات سهشنبه، 28 نماد صف خرید داشتند و 128 نماد با صف فروش مواجه بودند. مجموع ارزش صفهای خرید با افت 74 درصدی نسبت به روز کاری قبل به 50 میلیارد تومان کاهش یافت و مجموع ارزش صفهای فروش نیز با افزایش 68 درصدی به 585 میلیارد تومان رسید.
شرایط بازار تغییر میکند؟
کارشناسان بازار سرمایه نوشتند که بازار ۲-۳ روزی است بر خلاف اینکه گزارشهای میاندوره (مخصوصاً در نمادهای تأثیرگذار) مثبت بود، وزنی برای آن قائل نیست.روز گذشته هم باز بورس منفی بود و پول در آن جریان ندارد و میتوان گفت دغدغههای آنکه از اردیبهشتماه پررنگ شد حل نشده است و منجر به سوخته شدن گزارشهای ماهیانه شد. به نظر نمیرسد تا زمانی که دغدغهها مرتفع شود روند بازار به صورت پایدار تغییر کند. معتقدم که بازار فردا هم به همین شکل بوده؛ چراکه بازار یک ماهی میشود که روزی منفی و روز دیگر مثبت و یکی دو روز روند خنثی به خود میگیرد. پس به جز آن چند روزی که به دلیل جنگ در منطقه واکنش غیرعادی را شاهد بودیم، روند به همان شکل ابتدای هفته است.
به دلیل اینکه تغییر خاصی در بازار رخ نداده است و ابهامات همچنان وجود دارد، فردا هم بازار به همین شکل خواهد بود. در کنار تمام ابهامات و مشکلاتی که وجود دارد، موضوع بودجه دهی دولت و مجلس هم نزدیک میشویم امیدوارم که آن ابهامات هر ساله بازار در این فصل ایجاد میکند، باید متولیان سازمان رایزنی کنند تا این مشکلات قبل از ارایه بودجه به مجلس حل شود تا شاهد منفیشدن بازار نباشیم. خبری منتشر شد مبنی بر اینکه نرخ تسعیر بانکها توسط بانک مرکزی در این روزها تعیین تکلیف میشود.