افزايش صادرات شيرخشك در نتيجه كاهش مصرف سرانه شير
رضا باكري، دبيركل انجمن صنايع فرآوردههاي لبني ايران، در حاشيه پنجمين نشست كميسيون كشاورزي و صنايع تبديلي اتاق تهران، با اشاره به كاهش قابل توجه سرانه مصرف شير و لبنيات در 12 سال گذشته و رسيدن آن از 98 كيلو به كمتر از 65 كيلو و هشدار در مورد تبعات سنگين آن در سلامتي جامعه، عنوان كرد كه بخش عمدهاي از افزايش صادرات شيرخشك نتيجه كاهش سرانه مصرف شير و لبنيات در خانوار است.
رضا باكري، دبيركل انجمن صنايع فرآوردههاي لبني ايران، در حاشيه پنجمين نشست كميسيون كشاورزي و صنايع تبديلي اتاق تهران، با اشاره به كاهش قابل توجه سرانه مصرف شير و لبنيات در 12 سال گذشته و رسيدن آن از 98 كيلو به كمتر از 65 كيلو و هشدار در مورد تبعات سنگين آن در سلامتي جامعه، عنوان كرد كه بخش عمدهاي از افزايش صادرات شيرخشك نتيجه كاهش سرانه مصرف شير و لبنيات در خانوار است.
دبيركل انجمن صنايع فرآوردههاي لبني ايران با اشاره به ماده چهار اجراي قانون هدفمندي يارانهها كه دولت را مكلف ميكرد هيچ سالي يارانه شير را كمتر از سال قبل آن تخصيص ندهد، گفت: متاسفانه در عمل اين يارانه در ابتدا براي شير يارانهاي خانوار كه حدود دو ميليون تن توزيع ميشد، متوقف شد و به تدريج تا سال 1395 اجراي طرح شير مدارس نيز بهطور كامل تعطيل شد. به گزارش روابط عمومي اتاق تهران، رضا باكري افزود: در حدود 15 سال گذشته، در اثر تورم سنگين و كاهش شديد ارزش پول ملي كه قدرت خريد خانوار را بهشدت تقليل داد، سرانه مصرف شير و لبنيات هم بهطور قابلتوجهي كاهش پيدا كرد. حذف شير يارانه و شير مدارس هم اشتباه بزرگي بود كه به كاهش مصرف شير دامن زد. در حال حاضر سرانه مصرف شير و لبنيات از بيش از 98 كيلوگرم در سال 1389 به كمتر از 65 كيلوگرم رسيده است كه تبعات سنگيني در زمينه سلامت و بهداشت فردي خواهد داشت و ممكن است در آينده موجب مشاهده موارد بيشتري از پوكي استخوان، پوسيدگي دندان، كمبود مواد مغذي و... بين افراد جامعه شاهد باشيم.
او با اشاره به برخي برآوردهايي كه از سوي متخصصان حوزه بهداشت و درمان صورت گرفته است، گفت: برابر اين پيشبينيها، تداوم روند كنوني هزينه درمان مشكلات ناشي از كاهش سرانه شير و لبنيات را در پنج سال آينده براي وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي به رقمي حدود 50 هزار ميليارد تومان در سال ميرساند. باكري افزود: درخواست ما از وزارت جهاد كشاورزي اين است كه در كنار برنامه توسعه توليد شير خام كه سالانه بين 3 تا 5 درصد براي افزايش توليد آن برنامهريزي ميشود، برنامه افزايش مصرف شير و لبنيات هم براي بهبود سلامت خانوار با ابزارهاي مختلفي مانند كالابرگ الكترونيك يا خريد اعتباري ديده شود تا ميزان مصرف حداقل به همان رقم 98 كيلوي 12 سال قبل برسد.
او همچنين به رشد نامتوازن توليد محصولات لبني و فرآوردهها اشاره كرد و توضيح داد: با توجه به اينكه توليد شير خام برابر برنامههاي وزارت جهاد و تلاش دامداران رشد داشته اما سرانه مصرف به دليل تورم پايين آمده است، در كشور مازاد شيرخام شكل گرفت. با كاهش توليد تناژ محصولاتي كه در سفره مردم قرار ميگيرند، واحدهاي صنايع لبني براي جذب شيرخام توليد شده و استفاده و حمايت از رشد توليد، به سمت ايجاد خطوط توليد شيرخشك صنعتي حركت كردند. در نتيجه توليد شيرخشك صنعتي در كشور از حدود 60 هزار تن در سال به حدود 200 هزار تن در سال رسيديم كه حدود 130هزار تن آن مازاد بر مصرف داخلي است و صادر ميشود. رضا باكري گفت: در 12 سال اخير از 1300 واحد صنعتي توليد فرآوردههاي لبني به 400 واحد رسيديم كه بيش از 150 واحد از آنها نيز نيمهفعال هستند و در هفته چند روز بيشتر كار نميكند.