فولاد مبارکه اصفهان صادرکننده نمونه ملی سال94

۱۳۹۴/۰۸/۰۴ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۳۱۴۹۱

در همایش روز ملی صادرات که با حضور معاون اول رییس‌جمهوری و وزرای صنعت، معدن و تجارت و امور خارجه در سالن اجلاس سران کشورهای اسلامی برگزار شد، اسحاق جهانگیری معاون اول رییس‌جمهوری با اهدای لوح و تندیس صادر‌کننده نمونه ملی سال 94 به دکتربهرام سبحانی مدیرعامل فولاد مبارکه از تلاش این شرکت برای توسعه صادرات قدردانی کرد.

در حاشیه برگزاری این آیین دکتر سبحانی در گفت‌وگو با خبرنگاران حاضر در همایش، کسب این موفقیت را مرهون تلاش جمعی مدیریت و کارکنان شرکت فولاد مبارکه خواند و با اشاره به اهمیت صادرات غیرنفتی تصریح کرد: نمی‌توان کشوری با 75 میلیون نفر جمعیت را بدون تولید اداره کرد. اتکا به درآمدهای صرف نفتی نوعی خام‌فروشی است و خام‌فروشی حراج منابع خدادادی است. وی افزود: فولاد مبارکه با تولید 50درصد فولاد کشور و صادرات 1.5میلیون تن محصول در سال، بازار خوبی را در اختیار دارد و تقریبا می‌توان گفت هر محصولی را که بخواهد به هر نقطه از جهان که مایل باشد، صادر می‌کند و ازاین باب مشکل خاصی نداریم چراکه تقریبا نفوذ خوبی در بازارهای خارجی داریم و به واسطه نمایندگی‌هایی که در کشورهای مختلف اروپایی مانند ایتالیا و آلمان داریم، تجار معروفی در سراسر جهان در حال همکاری با فولاد مبارکه هستند که دامنه این همکاری‌ها از شرق تا غرب گسترش یافته و در منطقه هم در کشورهای مختلفی مانند عراق و افغانستان و... دنبال می‌شود تا جایی که اروپا مقصد بیش از 50 درصد صادرات فولاد مبارکه است. مدیرعامل فولاد مبارکه با اشاره به این مطلب که صنعت فولاد به دلیل تاثیر زیادی که روی توسعه صنعتی کشورها دارد، صنعت مادر نامیده می‌شود، گفت: فولاد مهم‌ترین و استراتژیک‌ترین کالای صنعتی جهان به شمار می‌رود به‌طوری که میزان تولید و مصرف آن نشان‌دهنده پیشرفت کشورهاست. این صنعت بنیادین نقش اساسی در اقتصاد ملی و رفاه جوامع دارد و بر همین اساس توسعه آن عاملی اثربخش در توسعه سایر بخش‌های اقتصادی، صنعتی، علمی و اجتماعی کشور محسوب می‌شود. دکترسبحانی با اشاره به برنامه‌های بلندمدت تولید در فولاد مبارکه و اهمیت تولید محصولات دارای ارزش افزوده بالا گفت: در سند چشم‌انداز برای کشور، این‌گونه برنامه‌ریزی شده که در افق سال 1404 به تولید سالانه 55میلیون تن فولاد برسیم. این در حالی است که امروز تولید سالانه ما حدود 20میلیون تن است و با توجه به نقش 50درصدی فولاد مبارکه در تولید فولاد کشور، هدف ما آن است که تا این مدت به تولید حدود 20میلیون تن برسیم که برای دستیابی به این هدف 3فاز نیز طراحی شده تا بدین‌ترتیب در فاز اول طی 2تا 3سال آینده ظرفیت تولید خود را تا حدود 12میلیون تن افزایش دهیم. در فاز دوم مقرر شده است تولید فولاد مبارکه را به حدود 16میلیون تن برسانیم و در نهایت در فاز سوم تا سال 1404 به تولید 20 تا 22میلیون تن دست یابیم. دراین میان تولید محصولات دارای ارزش افزوده نیز برای ما از اولویت بالاتری برخوردارند و تلاش داریم تولیدات خود را به این سمت هدایت کنیم.

وی با تاکید بر این مهم که اکنون پس از مواد پتروشیمی بیشترین سهم در صادرات غیرنفتی کشور به صنعت فولاد مربوط می‌شود، خاطرنشان کرد: البته طی سال‌های گذشته این صادرات اغلب به صورت سنگ‌آهن صورت گرفته است.

رییس انجمن تولید‌کنندگان فولاد در خصوص میزان صادرات فولاد مبارکه اظهار کرد: این شرکت در سال 1392 حدود یک میلیون و 18هزار تن به ارزش500 میلیون دلار صادرات داشت که این رقم در سال 1393 به یک و نیم میلیون تن به ارزش750 میلیون دلار رسید. در 6ماهه اول سال 1394 هم با اینکه سال بسیار بدی برای صنعت فولاد به شمار می‌رود حدود 750 هزار تن صادرات داشته است. وی ضمن تاکید بر نقش تولید در اقتصاد و جامعه یادآور شد: تولید اشتغال به دنبال دارد و اگر قرار بر آن باشد که تولید نداشته باشیم و تنها درآمد نفت را میان مردم تقسیم کنیم قطعا این امر مفسده‌های متعددی به همراه خواهد داشت. نمی‌توان بدون تلاش و فعالیت‌های تولیدی جامعه را اداره کرد. علاوه بر این، درآمدهای نفتی درآمد پایدار محسوب نشده و کلید بازار آن هم در دست ما نیست و همچنان که می‌بینیم در دوره‌یی قیمت نفت از 110 دلار به 40 دلار می‌رسد.

به خاطر داشته باشیم خام‌فروشی یعنی حراج منابع خدادادی. اکنون ما اگر بخواهیم به‌طور مثال سنگ‌آهن را در کنار کارخانه آن حراج کنیم برای آن تنها حدود 20 دلار دریافت می‌کنیم اما اگر آن را تبدیل به فولاد کنیم نه تنها به واسطه این تولید در بخش‌های مختلف ایجاد اشتغال می‌شود بلکه ارزش آن سنگ‌آهن هم به 400 دلار می‌رسد. اگر ما به دنبال خام‌فروشی باشیم نه تنها این ارزش افزوده را به دست نمی‌آوریم بلکه برای کشور خریدار نیز اشتغال ایجاد می‌کنیم و منابع ما صرف توسعه کشوری دیگر می‌شود. در نهایت نیز آن کشور محصول دارای ارزش افزوده خود را با قیمتی به مراتب بالاتر از ماده خام فروخته شده به کشور ما صادر می‌کند. این داستان خام‌فروشی است و فرقی هم ندارد این اتفاق در کدام صنعت رخ دهد. بر همین اساس باید جلو خام‌فروشی را گرفت.

رییس انجمن تولید‌کنندگان فولاد در خصوص دغدغه‌ها و موانع موجود در صادرات فولاد گفت: اگر دشواری‌های موجود بر سر راه صادرات را در نظر بگیریم می‌توان به‌طور کلی آنها را به دو گروه سخت‌افزاری و نرم‌افزاری تقسیم کرد. بخش نرم‌افزاری بیشتر به بحث قوانین و مقررات و نقش و عملکرد دولت مربوط می‌شود که خوشبختانه در این زمینه مشکل خاصی وجود ندارد البته در دولت قبلی محدودیت‌هایی در این زمینه اعمال شده بود و گاه به‌طور کلی صادرات متوقف می‌شد و گاه کمی پیچ آن را باز می‌کردند و به شرکت‌ها اجازه می‌دادند اندک صادراتی داشته باشند اما در این دولت موانع برداشته و اعلام شده صادرات از هر نوع و به هر مقدار آزاد است. به عبارت دیگر امروز هیچ محدودیتی در خصوص صادرات نداریم اما بحثی که وجود دارد این است همان‌طور که وقتی مصرف داخل افزایش پیدا می‌کند دولت برای مدیریت بازار داخل صادرات را محدود می‌کند، انتظار می‌رود درحالت معکوس نیز مشوق‌هایی در نظر گرفته شود.

دکتر سبحانی در خصوص تاثیر مشوق‌های صادراتی خاطرنشان کرد: مشوق‌های صادراتی می‌تواند کارآمد باشد زمانی که ما سالانه 15 تا 20درصد تورم داریم و سیاست دولت ثبات نرخ ارز است اگر تولید‌کننده‌یی هر ساله 15درصد بیش از سال قبل خود درآمد نداشته باشد، زیانده محسوب می‌شود بر همین اساس لازم است اگر سیاست دولت حفظ نرخ ارز است حتما برای واحدهای صنعتی مشوق‌هایی در نظر گرفته شود. البته باید به این نکته نیز توجه داشت که این مشوق‌ها صرفا به معنای تزریق نقدینگی نیست بلکه می‌توان به شیوه‌های مختلف از جمله معافیت‌های مالیاتی یا ارائه تسهیلات بانکی آنها را عملیاتی کرد. به عنوان مثال دولت چین به عنوان مشوق صادراتی 50درصد هزینه‌های حمل‌ونقل دریایی را از صادرکننده دریافت نمی‌کند. مدیرعامل فولاد مبارکه در خصوص فضای بعد از تحریم گفت: به شخصه به این موضوع خوش‌بین هستم و بر این باورم که پتانسیل‌های زیادی وجود دارد که پس از این دوره، به فکر ایجاد کارخانجات و صنایعی باشیم که طی این سال‌ها به دلیل تحریم‌ها محدودیت‌هایی در خصوص تامین منابع مختلف از جمله منابع مالی آنها وجود داشته است. صنعت فولاد صنعت پرهزینه‌یی است که نمی‌توان با وام‌های یک تا 3میلیاردی بانک آنها را ایجاد کرد. برای این صنعت حدود 1000 میلیارد تومان سرمایه‌گذاری لازم است و این رقم از طریق وام بانکی قابل تامین نیست حتی اگر امکان دریافت وامی با این رقم هم وجود داشته باشد با بهره‌های بانکی 27 درصدی دریافت آن اصلا مقرون به‌صرفه نیست بر همین اساس ما مجبوریم با فاینانس و وام‌های خارجی کار را پیش ببریم به همین دلیل امیدواریم پس از برداشته شدن تحریم‌ها فضای مناسبی در این زمینه ایجاد شود و پای سرمایه‌گذاران خارجی به کشور باز شود.

مشاهده صفحات روزنامه