عامل فرسایش، شاخصسازی است نه رکود اقتصادی
گروه بورس|علی رمضانیان|
در سالهای اخیر که بازار سرمایه در وضعیت رکودی قرار گرفته همواره اخباری مبنی بر دستکاری شاخص به گوش میرسد. شاخص کل از آن روی مهم تلقی میشود که برای افراد خارج از بورس به عنوان یک دماسنج عمل میکند و افت یا کاهش شاخص در برخی مواقع تعبیر اقتصادی یا سیاسی دارد. به عنوان مثال افزایش 733 واحد در روز بعد از انتخاب مجدد حسن روحانی بهعنوان تبریک بازار به وی تعبیر شد یا برعکس زمانی که رییسجمهور جدید امریکا انتخاب شد، شاخص نزدیک به هزار واحد افت کرد که به نگرانی از رفتار این شخص درخصوص برجام تفسیر شد، بنابراین شاخص در بیرون از بازار سرمایه جذابیتی بیشتر از درون بازار سرمایه دارد، لذا این شائبه همواره وجود داشته که مسوولان بورسی برای پاسخگویی به مدیران بالادستی اقدام به شاخصسازی میکنند. این اقدامات سبب ایجاد روند فرسایشی در بورس تهران شده و عاملی میشود که فعالان بازار دچار خسران شوند. حال آنکه اگر اجازه دهند بازار روند عادی خود را طی کرده و افت و صعود براساس الگوهای تحلیلی بازار باشد، بازار از روند فرسایشی خارج شده و بازدهی بهتری خواهد داشت، کما اینکه سبب اعتماد بیشتر به مسوولان بورسی میشود.
به گزارش «تعادل»، موضوع شاخصسازی، همواره با اعتراضات جدی فعالان بازار سرمایه روبهرو بوده تا جایی که پای رییس سازمان بورس به وسط کشیده شد. شاپور محمدی رییس سازمان بورس و اوراق بهادار، در مصاحبه مورخ ۱۹ دی سال گذشته عنوان کرد که وی شخصا تاکنون سه بار ابلاغ کرده است که هر کسی در سازمان یا خارج از سازمان، خارج از ضوابط قانونی و در بازار خرد اقدام به
بلوکزنی کند باید اخراج شود. هر چند این سخنان وی به زعم کارشناسان بازار سرمایه به نوعی تایید شاخصسازی بود اما در روزهای اخیر روابط عمومی بورس تهران مدعی شده که دستکاری شاخص شائبهیی بیش نیست و قیمت سهام براساس عرضه و تقاضا تعیین میشود و تغییرات شاخص بورس تهران متاثر از وضعیت مبادلات سهام فیمابین سهامداران است. روحبخش درنهایت مدعی شده که تمام معاملات در بورس براساس مقررات مربوطه انجام میشود و بورس و اوراق بهادار تهران براساس این مقررات در بازار سرمایه بر انجام معاملات نظارت میکند. لذا دستکاری شاخص توسط بورس و اوراق بهادار تهران که در هیچ جای مقررات و اساسنامه شرکت جزو وظایف بورس نیست و در هیچ جای دنیا هم تغییرات شاخص جزو عملکرد بورس به حساب نمیآید، شائبهیی بیش نیست. این سخنان مدیر ارتباطات بورس تهران نشان از عدم آشنایی نامبرده از بازار سرمایه دارد زیرا رییس سازمان با تایید این رخداد مدیران بورس تهران را از این کار منع کرده است.
شاخصسازی براساس وزن شرکتها
در همین رابطه مجتبی معتمدنیا در گفتوگو با «تعادل»، اظهار کرد: برخی از نماد بهدلیل وزن خود در بورس، روی شاخص کل بورس تاثیر زیادی دارد. به همین دلیل، این نمادها از طرف برخی مسوولان شرکت بورس با حساسیت بیشتری پیگیری میشوند. این کارشناس بازار سرمایه در ادامه افزود: نمادهایی چون «فارس»، «حکشتی»، «شبندر»، «شتران»، «خودرو»، «سایپا» و «همراه»، «وامید» و «کگل» بهدلیل وزن آنها همواره از سوی مسوولان بورس تهران رصد میشوند تا تاثیرگذاری آنها بر شاخص کنترل شود. معتمدنیا در ادامه عنوان کرد: این کنترل شاخص کل بورس تهران از طریق رنج کشیدن سهام، معاملات کد به کدی و ترکیب این دو و معاملات در ساعت خلوتتر انجام میشود. وی در پایان گفت: دلیل این مساله به حساسیتهای زمانی مرتبط بوده و برخی مواقع که ممکن است افت شاخص تاثیر زیادی در فضای بیرون از بورس داشته باشد، این اتفاقات رخ دهد. حتی در برخی مواقع برخی مسوولان دولتی نیز سعی میکنند قیمت سهام شرکتهای مرتبط به خود در بورس را کنترل کرده و مانع از ریزش آن شوند.
نگران تماس مدیران در روزهای قرمزپوشی شاخص
در همین رابطه یکی از مدیران معاملاتی یکی از کارگزاریها به «تعادل» گفت: در برخی مواقع، مدیران و معاونان عملیات بازار بورس تهران به سهامداران عمده بابت عدم انجام معاملات سهام تماس گرفته و با این اقدام مانع از ریزش بیشتر سهام میشوند. این کارشناس بازار سرمایه در ادامه گفت: روزهایی که شاخص کل بورس در دامنه منفی حرکت میکند مدیران بورس تهران به معاملات حساس شده و با تماس تلفنی مانع از دادوستد سهام میشوند تا شاخص بیش از بیش افت نکند. این کارشناس در پایان گفت: هر روز که شاخص کل منفی است این نگرانی وجود دارد که مدیران عملیات بازار بورس تهران دست به تلفن شده و به شرکتها، کارگزاریها و سهامداران عمده تلفن بزنند.
عدم اعتماد به فعالان بازار
این فعال بازار سرمایه در ادامه گفت: این رخدادها نشان از بیاعتمادی مسوولان بورس به بازار سرمایه و فعالان آن دارد، زیرا این مدیران تصور میکنند که بازار سرمایه تنها از سفتهبازهایی تشکیل شده تا بازار را به سمت نزول سوق دهند. وی در پایان اظهار کرد: این اقدامات سبب بیاعتمادی به ناظران بازار شده و موجب میشود که بازار به رشد و بلوغ لازم نرسد، لذا باید مدیران بورس تهران به این نکته توجه کنند که بازار خود کنترل بهتر از بازار تحت کنترل مدیران بورس تهران است.
فرسایش خودساخته مدیران بورسی
مهدی عبدالهی از دیگر کارشناسان بازار سرمایه درخصوص تاثیرگذاری بر شاخص به «تعادل» گفت: در گذشته شاخصسازی ازجمله مواردی بود که سهامداران عمده و خرد از آن انتقاد شدیدی داشتند تا اینکه رییس سازمان در بورس تهران حاضر شد و وعده توقف این رویه را داد و سهامداران به این سخنان امیدوار شدند اما در هفته اخیر مجددا شاهد این رویه غلط هستیم این درحالی است که باید مدیران بورسی اجازه دهند بازار روند عادی خود را طی کرده و ریزش و افزایش بازار براساس رخدادهای طبیعی رخ دهد نه با دستورات مدیران بورس تهران.
این کارشناس در ادامه افزود: برخلاف برخی تحلیلگران که معتقدند فرسایش بورس بهدلیل رکود اقتصادی است باید گفت که شاخصسازی عامل اصلی ایجاد روند فرسایشی بازار و دلیل ضرر و زیان فعالان بازار حتی تحلیلگران میشود، زیرا بازار براساس روند عادی و براساس الگوهای تحلیلی بالا و پایین نمیشود بلکه براساس تصمیمات مدیران بورس تعیین مسیر میکند که برای بازار بسیار ناگوار است.