افتتاح حساب «کاستودین»؛ راه‌حلی برای جذب سرمایه‌گذار خارجی در بازار سرمایه

۱۳۹۶/۰۶/۰۲ - ۰۰:۲۵:۴۶
کد خبر: ۱۰۵۵۵۵

عموما در هر جای دنیا که افراد حقیقی و حقوقی در بازار سرمایه آن فعالیت داشته باشند باید حتما حساب سرمایه‌گذاری یا کاستودین اکانت وجود داشته باشد تا سرمایه‌گذار به راحتی بتواند به بیلان دارایی مالی خود دسترسی داشته باشد. به گزارش «تعادل» به نقل از پایگاه خبری بازار سرمایه، بهزاد گلکار مدیرعامل گروه مالی بین‌المللی رها، در این خصوص اظهار کرد: کاستودین اکانت یک حساب بانکی است که به‌نام شخصی حقوقی یا حقیقی به‌صورت مستقل افتتاح می‌شود و بدین‌ترتیب شخص موردنظر می‌تواند در هر لحظه علاوه بر بدهکار و بستانکار بودن صورتحساب بانکی‌اش، از وضعیت دارایی مالی خود نیز مطلع شود.

وی در این خصوص افزود: وضعیت دارایی مالی به این معنا که شخص دارنده حساب کاستودین، از تمام خرید و فروش ابزارهای معاملاتی خود ازجمله، سهام، ابزار مشتقه، معاملات آتی و فیوچر و تمام ابزارهای قابل معامله در بازار سرمایه در کنار صورت‌های مالی و تراکنش‌های خود مطلع می‌شود. گلکار در ادامه توضیح داد: هم‌اکنون در کشور ما، سرمایه‌گذاران حقوقی و حقیقی باید به حساب کارگزار پول واریز کنند در حالی که این حساب به‌نام سرمایه‌گذار به‌صورت جداگانه در سیستم بانکی وجود ندارد. تنها برخی کارگزاری‌ها پس از افتتاح حساب توسط مشتریان خود، یک اکانتی برای آنها ایجاد می‌کنند که تنها با نرم‌افزار کارگزاری مزبور می‌توان وارد سیستم شد و از حساب دارایی‌های سهام و ابزارهای معاملاتی موجود در بازار سرمایه که تنها توسط آن کارگزار، خرید و فروش شده، مطلع شد.  مدیرعامل گروه مالی بین‌المللی رها در این خصوص متذکر شد: ولی در خارج از کشور هر دوی اینها در کنار هم در سیستم بانکی تعریف می‌شود. بانک‌هایی که این خدمات را ارائه می‌دهند باید مجوز کاستودین داشته باشند یعنی در واقع سیستم بانک مرکزی و سیستم مشترک بین بانک‌های مرکزی و بین دستگاه‌های قانونگذار در بازارهای سهام باید با یکدیگر در ارتباط باشند و همگی مجوز کاستودین را دارا باشند.  گلکار ادامه داد: البته باید گفت تنها بانک‌ها ارائه‌دهنده خدمات حساب کاستودین نیستند بلکه تمام نهادهای مالی و شرکت‌ها نیز می‌توانند این خدمات را ارائه دهند اما برای این کار باید نرم‌افزاری مجزا داشته باشند که برای داشتن این نرم‌افزار نیز اخذ مجوزهای ضروری، موردنیاز است.

وی افزود: پیش‌نیازهای لازم برای اینکه بانک‌های ایرانی بتوانند با تعدادی از بانک‌های بین‌المللی ارتباط داشته باشند تا خدمات کاستودین را ارائه دهند این است که در وهله اول، زبان مشترک بین بانک‌ها جاری باشد. به نظر می‌رسد در این راستا بانک‌های ایرانی باید استانداردهای لازم را دارا باشند تا بتوانند مجوز حساب کاستودین و پیاده‌سازی نرم‌افزار مربوطه را اخذ کنند.

این کارشناس بازارهای بین‌الملل با اشاره به فواید راه‌اندازی حساب کاستودین اشاره داشت: حسن این کار این است که مشتری‌های حقوقی و حقیقی در هر لحظه می‌توانند وضعیت بیلان بانکی، بستانکاری، بدهکاری، گردش حساب، وضعیت دارایی مالی و وضعیت خرید و فروش سهم را مشاهده کنند. بدین‌ترتیب سرمایه‌گذاران خارجی با مشاهده تمام تراکنش‌های مالی خود در بازارهای سرمایه و پول می‌توانند به‌راحتی به سرمایه‌گذاری در کشور اطمینان کنند. وی درخصوص این استانداردها اذعان داشت: بانک‌های ایرانی باید استانداردهای ضدپولشویی،

Anti-money Laundering را داشته باشند و در بحث تطابق سیستم‌های مالی قوی باشند که بانک‌های بین‌المللی بتوانند به‌راحتی به بانک‌های ایران متصل شوند و این ارتباط به‌راحتی برقرار شود. گلکار درخصوص تلاش‌های شرکت سپرده‌گذاری مرکزی و تسویه وجوه برای افتتاح حساب کاستودین اعلام داشت: از سال گذشته شرکت سپرده‌گذاری به‌دنبال افتتاح حساب کاستودین بود در حالی که این شرکت کاستودین دارایی مالی را دارد و تنها نیازمند کاستودین وضعیت حساب بانکی است.

وی ادامه داد: شرکت سپرده‌گذاری می‌تواند حساب کاستودین را افتتاح کند چون نیاز به رعایت استانداردهای بانکی ندارد.