دام افریقایی در کشورهای همسایه
گروه گوناگون صادرات دام زنده علاوه بر آنکه منجر به ارزآوری و اشتغالزایی میشود، تولید در صنعت دامپروری را نیز به همراه دارد.
بسیاری از کشورها، گوسفند و بز زنده را به کشورهای دیگر صادر میکنند اما طبق آمارهای به دست آمده، تولید و مصرف دام در کشورهای خاورمیانه، بالاتر از سایر مناطق بوده اما درحال حاضر در بسیاری از کشورهای دیگر به ویژه در افریقا نیز درحال افزایش است.
براساس تازهترین گزارشهای به دست آمده، درآمد سودان از صادرات گوسفند و بز بیش از 561 میلیون دلار برآورد شده است. صادرات دام در این کشور پس از تولید نفت، بالاترین میزان درآمد این کشور بر مبنای ارز خارجی است. بیشترین میزان دامهای زنده این کشور به کشورهای خاورمیانه است. هر چند که تولید دام در عربستان درحال افزایش است اما به ویژه در ایام حج، صادرات دام گوسفند و بز به این کشور رشد قابل توجهی دارد. طبق گزارشهای به دست آمده، عربستان سعودی یکی از بزرگترین واردکنندگان دام زنده از سودان محسوب میشود و سودان نیز علاوه بر دام زنده، درصد قابل توجهی از محصولات دامی خود را به این کشور صادر میکند؛ موضوعی که منجر به افزایش قیمت دام زنده در سودان نسبت به کشورهای دیگر شده است. سومالی نیز با ارزش صادراتی بیش از 370میلیون دلار به عنوان دومین صادرکننده دام زنده در جهان معرفی میشود.
این کشور سالانه، گوسفند و بز بسیاری به کشورهای حوزه خلیج فارس به ویژه عربستان، یمن، کویت، امارات، عمان و قطر صادر میکند. سومالی برای افزایش صادرات دام زنده توجه بسیاری به تهیه علوفه مناسب و واکسیناسیون دارد. حتی در سالهای اخیر کیفیت بازارهای محلی گوشت و فرآوردههای دامی در این کشور رو به افزایش است. اردن نیز سالانه بیش از 6 میلیون راس گوسفند و بز را به کشورهای خاورمیانه صادر میکند. در اردن، دامهای مختلف در شرایط مناسبی رشد کرده و پس از آن در بازار و مناطق مرزی به فروش میرسند. هر چند که طبق گزارشهای به دست آمده، بخش قابل توجهی از دامهای صادراتی این کشور در ماشینهای ویژه حملونقل از بین میروند اما اردن، سومین کشور صادرکننده دام زنده در جهان شناخته میشود. طبق آخرین آمار به دست آمده، ارزش صادرات این کشور بیش از 200میلیون دلار در سال اعلام شده است. همانطور که گفته شد، صادرات دام زنده از کشورهای افریقایی در سالهای اخیر رشد قابل توجهی داشته و کشورهای افریقایی به عنوان 3کشور اول صادرکننده گوسفند و بز شناخته میشوند.
بعد از این کشورها استرالیا، چهارمین رتبه را در صادرات دام زنده به خود اختصاص داده است. این کشور علاوه بر اینکه یکی از بزرگترین صادرکنندگان گوشت گاو در جهان شناخته میشود، ارزش صادرات دام زنده در این کشور سالانه حدود 193میلیون دلار برآورد شده است. از آنجا که استرالیا به صادرات دام و فرآوردههای دامی خود به اندونزی بسیار وابسته است با محدود شدن واردات از طرف این کشور بسیار لطمه دید. طبق گزارشهای به دست آمده در سالهای 2012و 2013 اندونزی واردات دام خود را از استرالیا محدود کرد و در سال 2014 استرالیا با لغو این محدودیت، صادرات دام زنده خود را تا 25درصد افزایش داد.
رومانی و اسپانیا نیز با ارزش صادراتی بیش از 100میلیون دلار به ترتیب پنجمین و ششمین کشورهای صادرکننده دام زنده در جهان شناخته میشوند. ارزش صادرات گوسفند و بز زنده از اتیوپی نیز بیش از 85 میلیون دلار اعلام شده است. این کشور فقیر که در بسیاری اوقات با مشکلاتی چون قحطی و خشکسالی روبهروست، تلاش میکند تا با تامین دام و فرآوردههای دامی بسیاری از کشورهای اسلامی، بخشی از بحرانهای مالی خود را برطرف کند.
در این رتبهبندی، ایران هشتمین کشور در صادرات گوسفند و بز زنده در جهان شناخته میشود. این درحالی است که در زمینه تولید و صادرات پشم و فرآوردههای دامی، رتبه پنجم را در جهان به خود اختصاص داده است. طبق آخرین آمارهای به دست آمده، ارزش صادرات دام زنده از این کشور بیش از 76میلیون دلار اعلام شده است. بسیاری از گزارشها نیز از افزایش تولید گوسفند و بز در ایران خبر میدهد.
فرانسه، مجارستان، هلند و عمان نیز با ارزش صادراتی کمتر از 50 میلیون دلار به ترتیب در رتبههای بعدی کشورهای صادرکننده دام زنده قرار گرفتهاند.
این درحالی است همانطور که گفته شد، عمان یکی از بزرگترین کشورهای واردکننده دام زنده از سودان و سومالی شناخته میشود.