اعتراف مادورو به ناتوانی در بازپرداخت بدهی‌ خارجی

۱۳۹۶/۰۸/۱۳ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۱۰۳۹۸
اعتراف مادورو به ناتوانی در بازپرداخت بدهی‌ خارجی

گروه جهان| طلا تسلیمی|

رییس‌جمهوری ونزوئلا که با وجود بحران انسانی موجود در این کشور به‌شدت در مقابل درخواست برای تغییر برنامه بازپرداخت بدهی‌ها مقاومت می‌کرد، در نهایت به ناتوانی دولت خود در پرداخت کوه بدهی‌های خارجی اعتراف کرد و در یک سخنرانی تلویزیونی گفت دولت و شرکت ملی نفت ونزوئلا به ‌دنبال سازماندهی مجدد برنامه بازپرداخت‌ بدهی‌ها هستند. اظهارات نیکلاس مادورو از احتمال مرحله جدیدی در فروپاشی اقتصادی این کشور حکایت داشت. تصمیم مادورو برای سازماندهی مجدد برنامه بازپرداخت بدهی‌های 89 میلیارد دلاری این کشور احتمالا به بحران گسترده بدهی می‌انجامد که مشابه آن از زمان کسری بودجه گسترده آرژانتین در سال 2001 در امریکای لاتین بی‌سابقه بوده است. این در حالی است که کارشناسان حقوقی و اقتصادی سازماندهی مجدد اوراق قرضه دولت ونزوئلا را یکی از پیچیده‌ترین برنامه‌های تنظیم اوراق قرضه در جهان توصیف کرده‌اند.

به گزارش سی‌ان‌ان، مادورو ساعات پایانی شامگاه پنج‌شنبه خطاب به مردم کشورش گفت: شرکت ملی نفت ونزوئلا 1.1میلیارد دلار از بدهی‌های خود را به ‌صورت اوراق قرضه پرداخت خواهد کرد و پس از آن درباره باقیمانده تعهدات خود با بانک‌ها و سرمایه‌گذاران از نو گفت‌وگو و برنامه‌ریزی می‌کند. ونزوئلا مدت‌هاست که در نتیجه رکود شدید اقتصادی یک بحران شدید انسانی را تجربه می‌کند و مردم این کشور از کمبود مواد غذایی و دارو و دیگر کالاهای اساسی رنج می‌برند. بسیاری از ونزوئلایی‌ها توانایی خرید اقلام اساسی مورد نیاز خود را ندارند به این دلیل که نرخ تورم با سرعتی بسیار بالاتر از دستمزدها افزایش می‌یابد. ارزش بولیوار، ارز ونزوئلا، از یک‌دهم یک پنی امریکا نیز کمتر است. در چنین شرایطی اگر دولت مادورو نتواند با دارندگان اوراق قرضه بر سر سازماندهی مجدد بدهی‌ها توافق کند، دچار ورشکستگی خواهد شد و چنین مساله‌یی یک‌سری اتفاقات ناخوشایند در پی خواهد داشت. سرمایه‌گذاران امریکایی و دیگر کشورها احتمالا از نفت ونزوئلا به عنوان وثیقه استفاده خواهند کرد و این در حالی است که نفت تنها منبع قابل‌ توجه درآمدهای خارجی و در نتیجه تنها راه دولت برای خرید مواد غذایی و دارو برای 30میلیون شهروند ونزوئلایی‌ است. به دلیل مدیریت نادرست زمین‌های کشاورزی توسط دولت ونزوئلا، تقریبا همه مواد غذایی مصرفی در این کشور وارداتی است.

اما توافق با سرمایه‌گذاران وال‌استریت بر سر یک شیوه جدید برای بازپرداخت بدهی‌ها کار ساده‌یی نخواهد بود. برای نمونه می‌توان به آرژانتین اشاره کرد؛ دولت این کشور 15سال است که در دادگاه‌های امریکایی برای یافتن راه‌حلی برای بدهی‌های پرداخت نشده خود مناقشه می‌کند. آن زمان دولت آرژانتین از بازارهای اوراق قرضه اخراج شد که این مساله در نهایت اقتصاد این کشور را فلج کرد. آرژانتینی‌ها سرمایه‌گذاران مالک اوراق قرضه این کشور را «لاشخور» می‌خوانند، چون آنها اوراق قرضه را به بهای اندک خریداری و آنگاه از دولت آرژانتین برای دریافت مبالغ بالاتر شکایت کردند. دو طرف بالاخره اوایل سال 2016 و اندک زمانی پس از روی کار آمدن دولت جدید در آرژانتین به یک توافق دست یافتند. ونزوئلا احتمالا مذاکراتی به‌شدت وخیم‌تر از آرژانتین را تجربه خواهد کرد. به گزارش شرکت تحقیقاتی کپیتال اکونومیکز، حجم اوراق قرضه ونزوئلا به ارزهای خارجی و عمدتا دلار به 65 میلیارد دلار می‌رسد. این کشور همچنین به چین، روسیه، تامین‌کنندگان خدمات نفتی، خطوط هواپیمایی و چندین نهاد دیگر نیز بدهکار است. مذاکره‌کنندگان ونزوئلایی با یک مشکل بزرگ دیگر نیز مواجه هستند: با توجه به تحریم‌ها این کشور نمی‌تواند در امریکا تجارت کند. اکنون مادورو، تارک ال آیسامی معاون خود را مسوول تلاش‌های سازماندهی مجدد بدهی‌های خارجی کرده است. وزارت خزانه‌داری امریکا در ماه فوریه

ال آیسامی را به قاچاق مواد مخدر متهم و دارایی‌های وی را مسدود کرد. ال آیسامی همه اتهامات را رد کرده، اما همچنان نام وی در فهرست تحریم‌های امریکا علیه مقامات ونزوئلایی قرار دارد.

به گزارش فایننشال تایمز، مادورو گفته که از آغاز دوره ریاست‌جمهوری وی در سال 2013 دولت ونزوئلا با وجود کاهش 100میلیارد دلاری درآمدها در نتیجه کاهش بهای نفت در بازارهای جهانی، 71.1 میلیارد دلار از بدهی‌های خود را پرداخت کرده است. اما سرمایه‌گذاران در اوراق قرضه دولت ونزوئلا مدت‌هاست که منتظر اعلام برنامه پرداخت‌ها از سوی دولت این کشور هستند و تصمیم مادورو برای سازماندهی مجدد برنامه بازپرداخت‌ها شوکی عظیم در بازار ایجاد خواهد کرد. آسدروبال اولیوروس کارشناس اقتصادی در موسسه مشاوره اکوآنالیتیکا در کاراکاس گفت: «یک مرحله پرداخت بدهی و آنگاه تامین بودجه و سازماندهی مجدد پرداخت‌ها اصلا منطقی به نظر نمی‌آید، اما چاوزیسم (جنبش سوسیالیسم پایه‌ریزی شده توسط هوگو چاوز) همین‌طور است.» آنجل آلوارادو یک سیاستمدار و کارشناس اقتصادی مخالف دولت مادورو نیز گفت: «باور این اظهارات سخت است. هیچ برنامه اقتصادی پشت این پیشنهاد نیست. به نظر می‌رسد مادورو هیچ علاقه‌یی به مذاکره مجدد بر سر بدهی‌ها ندارد و چنین کاری می‌تواند تاکتیک دیگری برای منحرف کردن جهانیان و این مرتبه بازارهای مالی بین‌المللی باشد.» آخرین ضربه به اقتصاد بحران‌زده ونزوئلا را تحریم‌های امریکا در ماه آگوست وارد کرد؛ تحریم‌هایی که نهادهای مالی امریکایی را از سرمایه‌گذاری در اوراق قرضه جدید ونزوئلا باز می‌داشت. بانک‌ها در وال‌استریت بلافاصله بررسی موشکافانه اوراق قرضه ونزوئلا را آغاز و برخی نیز معامله این اوراق قرضه را به ‌کلی متوقف کردند. تحریم‌ها همچنین سرمایه‌گذاران و بانک‌ها را از بهره‌وری از مبادله اوراق قرضه ونزوئلا باز داشتند که عملا هر گونه سازماندهی مجدد برنامه بازپرداخت بدهی‌های بین‌المللی این کشور را دشوار می‌کند.