اخبار
ایران دامهای اصلاح نژادی صادر میکند
وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به توسعه علم ژنتیک در حوزه دامپروری و اقدامات انجام شده در زمینه پرورش دام و طیور برتر از صادرات مواد ژنتیکی و دامهای اصلاح نژادی به خارج از کشور خبر داد.
به گزارش ایرنا، محمود حجتی روز گذشته در حاشیه افتتاح مجتمع تولید دام سبک در شهرستان ورامین در جمع خبرنگاران گفت: امروز کشور در صنعت دامپروری و تولید دام سنگین با برخورداری از مزارع نمونه و کشت و صنعتهای بهروز، از وضعیت بسیار مناسبی برخوردار است و بسیاری از واحدهای تولیدی کشور با دامداریهای صنعتی امریکا، کانادا و اروپا رقابت میکنند. وی اظهار داشت: با اقدامات موثری که در حوزه دامپروری صورت گرفته، وضعیت تولید گوشت دام سنگین به نقطه قابل قبولی در کشور رسیده و تلاش برای توسعه فعالیتهای تولیدی و تامین نیازهای داخلی ادامه دارد. حجتی افزود: در زمان حاضر فعالیتهای اصلاحنژاد در دام سنگین باعث شده تا نژادهای فوقالعاده خوبی در کشور تولید شود و با پشت سر گذاشتن مراحل اولیه، صادرات دامهای ژنومیک و مواد ژنتیکی این دامها به کشورهای منطقه انجام شود.
وی تصریح کرد: با توجه به مشکلات مرتع و وجود دامداریهای سنتی، تاکنون تولید دام سبک اقتصادی نبوده و گذر از شیوههای قدیمی و حرکت به سمت دامداری علمی میتواند پرورش گوسفند و بز برای تامین گوشت و شیر را با صرفه کند.
وزیر جهاد کشاورزی ادامه داد: در زمان کنونی نژادهای اصلاح شده دام سبک هر سال 3 بار زایش داشته و وزن لاشه آن 40 تا 50 کیلو افزایش مییابد که این میزان در مقایسه با نژادهای بومی از رشد قابل قبولی برخوردار شده و تولید دام سبک را اقتصادی کرده است. حجتی افزود: پرورش دام سبک در بخش شیر و گوشت با ارزش افزوده همراه است، به گونهیی که شیر گوسفند 3 برابر و قیمت شیر بز دو برابر قیمت شیر گوساله از سوی کارخانجات لبنیات خریداری میشود. وی همچنین با اشاره به اقتصادی بودن تولید شتر، نرخ خرید شیر شتر را 14هزار تومان و 10برابر قیمت خرید شیر گوساله اعلام کرد. به گفته حجتی، حرکت به سمت دامپروری نوین و تولید دامهای سبک اصلاح نژاد شده باعث میشود تا درآمد خانوادههای روستایی افزایش یافته و نیاز کشور به گوشت دام سبک برطرف شود.
کشاورزان منافع فردی را ترجیح میدهند یا جمعی؟
یکی از مشکلاتی که این روزها کشورمان و به ویژه استان مازندران با آن دست و پنجه نرم میکنند، مسائل و بحرانهای مربوط به تغییرات آب و هوا است.
مشکل آب در این استان به اندازهیی رسیده که در برخی شهرهای مازندران، دولت خواستار توقف کشت برنج در سال جاری است و این موضوع به شدت روی کشاورزان تاثیر گذاشته است.
کشاورزان که در وضعیت نامناسب اقتصادی چشم امید خود را به کشت برنج و گذراندن زندگی خود با درآمد حاصل از این کشت دوخته بودند با مباحث و تنشهای موجود با مشکلات فراوانی رو به رو شدند.
اما واقعیت موجود در استان این است که مازندران با مشکل آب روبهروست و باید آن را پذیرفت. در این میان و در پذیرش این امر در کنار وظیفهیی که بر عهده مسوولان قرار دارد، نقش فرهنگ در پذیرش اجتماعی سیاستهای سازگاری با تغییرات آب و هوا یکی از گزینههای موجود برای رفع این مشکل است. در راستای تشکیل کارگروه تخصصی کشاورزی اتاق فکر توسعه و تعالی مازندران، نخستین همایش ملی راهبردهای مدیریت منابع آب در ساری برگزار شد که در حاشیه آن برخی محققان و دانشجویان مقاطع مختلف این رشته به ارائه مقاله و سخنرانی پرداختند. زهرا پازوکینژاد یکی از محققانی است که در زمینه نقش فرهنگ در پذیرش اجتماعی سیاستهای سازگاری با تغییرات آب و هوا ارائه کرد، وی معتقد است: سازگاری با تغییر آب و هوا معرف درک و شناخت اقدامات داوطلبانه برای کاهش مخاطرات است. وی با بیان اینکه در مازندران با توجه به کاهش بارندگی با کم آبی و خشکسالی رو به رو هستیم، اظهار کرد: بسیاری از کشاورزان برای کشت برنج با مشکل آب رو به رو هستند و حفر چاه نیز برای آنها فایدهیی نداشت.
پازوکینژاد با اشاره به اینکه صنعت مازندران نیز از پدیده کاهش منابع آبی و خشکسالی تاثیر میپذیرد، تصریح کرد: محدودیت و موانع اجتماعی و فرهنگی پذیرش سازگاری تغییرات آب و هوا قابل شناخت نیست اما باید بدانیم که شناخت نسبت به یک پدیده و ارتباط آن با سایر عوامل میتواند بسیار مهم باشد.
این محقق با اشاره به اینکه بر اساس تحقیقات موردی که در شهرستان بابلسر صورت گرفت، نشان داد، مهمترین بعد اجتماعی، سازگاری کشاورزان با تغییرات آب و هواست، گفت: نگرشهای محیط زیستی و درآمدی نیز از نگاه کشاورزان در بعد اجتماعی سازگاری با تغییرات آب و هوا تاثیرگذار است. وی با بیان اینکه درست است که توجه به تکنولوژی و شرایط اقتصادی بسیار مهم است اما باید دید چه میزان از سوی جامعه این سیاست پذیرفته میشود، افزود: توانایی برای سازگاری اگرچه تا حدودی بستگی به دسترسی به فناوری، ظرفیت و توان یادگیری دارد اما منش اخلاق مردم در برابر زیست کره، هنجارها و ارزشها نیز نقش مهمی ایفا میکند. پازوکینژاد تصریح کرد: زمانی میتوانیم در این مباحث موفق شویم و خود را با محیط سازگار کنیم که منافع جمعی را بر فردی ترجیح دهیم.
به گزارش ایسنا، علی فیروزجاییان عضو هیات علمی دانشگاه مازندران نیز در این زمینه گفت: وقتی کشاورزان مازندرانی در دو راهی منافع فردی یا جمعی قرار میگیرند و منفعت فردمحور را میپذیرند، نمیتوان بر روی سازگاری نسبت به تغییرات آب و هوا امیدوار بود. وی تصریح کرد: تجربه زیستی نشان میدهد که رفتار کشاورزان تغییر نکرده است و در بحث کشت حتی شروع سریعتری صورت گرفته است. اینکه کشاورزی شب تا صبح بیدار بماند و منافع فردی خود را ترجیح میدهد نمیتواند با شرایط سخت یا تغییرات پیش آمده خود را سازگار کند و باید نسبت به این امر تحقیق بیشتری صورت بگیرد.